Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Доленосні зустрічі: офіційні, ймовірні, таємні

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОГО тижня ситуація на фронтах, за висловом аналітиків з американського інституту вивчення війни, зайшла у «глухий кут». Бойові дії тривали на Луганщині, де ЗСУ вкотре контратакували на ділянці поблизу Кремінної; на Донеччині, де російські окупанти не припиняли невдалих спроб просунутись і захопити чи оточити багатостраждальний Бахмут; на Запоріжжі, де переважно відбувалися безперервні ракетно-артилерійські дуелі. В цілому ж створювалося враження, що обидві сторони неначе причаїлися в очікуванні результатів двох важливих подій, які мали відбутися у швейцарському містечку Давос та на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

Тим часом головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний минулого вівторка, 17 січня, зустрівся з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі у Польщі. Це була не лише перша зустріч Залужного з Міллі, а й перший виїзд головнокомандувача ЗСУ за кордон від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Про подію повідомили у Генеральному штабі ЗСУ та в американському виданні Associated Press. Спілкування тривало кілька годин. Про що саме велась розмова, не повідомляється, проте не так уже й важко здогадатися. Зазначимо тільки, що протягом останнього року обидва військові лідери часто говорили про потреби України та стан війни, але особисто до цього ніколи не зустрічались.

А от інша зустріч високопоставлених керівників з українського та американського боків, яка відбулася трохи раніше, на відміну від цієї була таємною і ніде не афішувалась. Ідеться про приїзд до Києва директора Центрального розвідувального управління США Вільяма Бернса, який 12 січня зустрівся з представниками нашої розвідки і мав розмову з Президентом України Володимиром Зеленським. Останньому він повідав про свої «припущення щодо військових планів росії на найближчі тижні та місяці». Про це днями повідомило американське видання The Washington Post із посиланням на обізнані джерела. Інформацію про візит підтвердили медійні агентства AP, Reuters і AFP. ЗМІ повідомляють, що візиту Бернса передувала його зустріч із російським колегою сергієм наришкіним, що мала місце в Туреччині. На цих переговорах, згідно із заявами американських посадовців, директор ЦРУ попередив керівника служби зовнішньої розвідки рф про наслідки в разі застосування росіянами ядерної зброї. Журналісти уточнили, що цей візит Бернса до України — вже другий, про який відомо, за місяць. А до того, стверджують, приїжджав до Києва і мав розмову із Зеленським у жовтні.

Про ще одну цікаву й вагому зустріч, яка має пройти найближчим часом, поінформувало видання The Times of Israel. За його інформацією, очільник МЗС Ізраїлю прийняв запрошення відвідати Київ після телефонної розмови з українським колегою Дмитром Кулебою 19 січня. Останній у Твіттері зауважив, що у телефонній розмові з ізраїльським колегою обговорив співпрацю в межах міжнародних організацій, шляхи протидії спільним безпековим загрозам. «Міністр Коен засудив російську агресію проти України, підтвердив плани Ізраїлю посилити гуманітарну допомогу та допомогу в інших сферах», — зазначив Кулеба.

Нагадаємо, що трохи раніше посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук розкритикував перемовини нового міністра закордонних справ Елі Коена з главою мзс рф сергієм лавровим, які відбулись 3 січня. Попередній міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід не спілкувався зі своїм російським колегою від початку повномасштабного вторг-нення рф в Україну.

Серед цікавих і знакових подій минулого тижня — дві заяви: колишнього держсекретаря США 99-річного Генрі Кісінджера й чинного керівника Європейської ради Шарля Мішеля. Перший змінив свою думку щодо небажаності вступу України до блоку НАТО і необхідності піти на територіальні поступки росії на геть протилежну, про що і заявив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Другий, виступаючи у Верховній Раді України 19 січня, повідомив: «Питання про членство в ЄС вирішено: Україна — це ЄС, а ЄС — це Україна. Ми не повинні шкодувати зусиль, щоб якнайшвидше втілити цю обіцянку в реальність».

А завершився минулий тиждень ще однією важливою зустріччю. У п’ятницю відбулося восьме засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Якщо говорити коротко, то історичним це зібрання не стало. Так, Україні її західні партнери погодилися надати системи протиповітряної та протиракетної оборони (ППО і ПРО), зокрема ЗРК Patriot, а також додаткові гаубиці, БМП та боєприпаси. Проте очікуваного рішення стосовно передачі німецьких танків Leopard 2 не ухвалили. Таким чином, сподівання на потужний контрнаступ українських військ і визволення захоплених окупантом територій, що мало б статись уже в найближчому майбутньому, виявилися під сумнівом, адже без важких танків зробити це дуже проблематично.

Втім, з американського боку вже пролунали поради Україні не поспішати з масштабним і масованим визвольним контрнаступом. Спершу, мовляв, треба дочекатися вже обіцяних Заходом поставок озброєння (БМП, гаубиць, ракет ППО тощо) і навчити особовий склад ЗСУ користуватися цією технікою та ремонтувати її. А на це потрібен час. Тож навряд чи, на їхню думку, можна сподіватися на перемогу України поточного року. Та хіба це не затягування війни, що, як раніше стверджували, на користь путіну?

Однак на росії вже розуміють, що можуть програти у розв’язаному ними бойовиську. Заступник голови російської ради безпеки дмитро медведєв напередодні «Рамштайну» заявив, що програш ядерної держави у звичайній війні може спровокувати початок війни ядерної. Ядерні держави, мовляв, не програвали великих конфліктів, від яких залежить їхня доля. Чи позначиться цей черговий ядерний шантаж росії на подальшій долі світу і як саме — питання залишається відкритим.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове