Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Cторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

«Дві культури в одному серці»

У СОБОРІ Святого Карла Борромея (Карлскірхе) у Відні 14 січня відбувся благодійний концерт «Дві культури в одному серці», під час якого в одному музичному дійстві поєдналися австрійська й українська культури. Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Посольства України в Республіці Австрія.

За повідомленням, у концерті взяли участь народна артистка України Ніна Матвієнко, українська співачка та організаторка заходу Юліана Прадо, талановитий молодіжний симфонічний Харківський оркестр «Слобожанський» MASO Kharkiv, австрійський хор «Chor im Hemb», а також діти Недільної школи разом із хором Віденської парафії УПЦ та хор Ukrainische Griech-Kath Kirche St. Barbara in Wien.

Від скіфського золота до політмистецтва

КНИГУ про культурну спадщину України «Скарби України: культурна спадщина народу» (Treasures of Ukraine: A Nation’s CulturaHeritage) внесли до рейтингу найкращих мистецьких видань цього року за версією The New York Times. Про це повідомило Суспільне.

Вона організована в хронологічному порядку за вісьмома розділами, містить понад 220 кольорових зображень, що демонструють усе: від скіфського золота, візантійських ікон і дерев’яних церков до золотоглавих соборів, шедеврів авангарду та політичного мистецтва після Помаранчевої революції.

Обереги від Ольги Дробишевої

У МИКОЛАЄВІ відкрилася виставка ляльок-мотанок «Карнавал» відомої майстрині, члена Міжнародної незалежної спілки художників імені А. Кашшая Ольги Дробишевої. В експозиції понад 30 власноруч виготовлених іграшок, які майстриня позиціонує як декоративні інтер’єрні обереги, передає кореспондент Укрінформу.

За словами голови культурно-мистецької асоціації «Артспокуса» Валентини Кривцової, ця виставка — один із елементів творчого циклу «Берегині України». Мета проєкту — ознайомити глядачів із творчістю жінок прифронтового міста-героя Миколаїв, розповісти про важливу роль жінки-берегині під час війни, головною місією якої стає відродження та збереження головних цінностей України: родини, традицій, культури.

В «Антарктичній школі» — випуск

В ОДЕСІ в творчому просторі «Діалоги» відкрилася виставка художніх робіт випускників «Антарктичної школи». Про це у Фейсбуці повідомив Національний антарктичний науковий центр, передає Укрінформ.

«Цей проєкт Національний антарктичний науковий центр та «Діалоги» започаткували в грудні 2022 року. Школа була створена насамперед для дітей-переселенців, щоб вони наживу могли дізнатися більше про тварин і рослини крижаного континенту, а також про діяльність українських науковців в Антарктиді. Діти слухали лекції від українських полярників про загадковий антарктичний світ та протягом 5 тижнів разом із професійними художниками малювали своє бачення життя у найвіддаленішому куточку планети», — зазначено у дописі.

На здобуття премії імені Олеся Гончара

ДЕРЖАВНЕ агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголошує конкурс на здобуття премії імені Олеся Гончара 2023 року. Про це йдеться на порталі Національної спілки письменників України.

Наголошується, що подання творів молодих письменників та письменниць триватиме до 15 березня 2023-го. На конкурс приймаються як уже друковані, так і не оприлюднені твори українськомовних авторів віком до 30 років, які мешкають в Україні та за кордоном. «Рукописи або електронні варіанти опублікованих видань просимо надсилати до 15 березня 2023 р. включно разом із біографічною довідкою, домашньою та електронною адресами, контактним телефоном на адресу: premia.honchara@ukr.net», — зазначають у НСПУ.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Іван ОГІЄНКО (1882-1972),

учений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, митрополит
Української автокефальної церкви.

Мова — це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова — це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... І поки живе мова — житиме й народ, яко національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове