Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Cторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мистецтво

Ткані райдуги Ольги Пілюгіної

Григір РУДЬ.

м. Дніпро.

Світлина із відкритих джерел.

ТКАТИ килими-картини (так іще називають гобелени) дано аж ніяк не всім художникам. Перші такі твори ручної роботи з’явилися у Греції і Римі давно — ще за античних часів. І відтоді полонять світ незвичайно дивовижною красою, де воєдино переплітаються фантазія художника і багатобарвні кольори вовняних, шовкових чи лляних ниток.

Виткати гобелен дано навіть не кожному художникові. Одним не вистачає таланту, іншим — терпіння годинами перебирати нитки, наче струни бандури. Чуєте: як гарно звучить, як переливається веселковими барвами, як вабить зір мистецькою вишуканістю?..

Знайомтесь: Ольга Пілюгіна — заслужений майстер народної творчості України, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат премій І. П. Котляревського та О. Дмитренка, володарка Гранту Президента України, стипендіатка Президента України 2012-2015 рр.

Пані Ольга — одна з небагатьох художників, що володіють традиційною технікою двостороннього гладкого ручного килимарства, учасниця понад 400 міжнародних, всеукраїнських, регіональних та родинних виставок, у тому числі 18 — персональних. Додамо до цього неповного переліку ще експозицію знаної міжнародної триєнале художнього текстилю «Від Лозанни до Пекіна».

Понад 150 унікальних тканих картин Ольги Пілюгіної є у багатьох приватних, корпоративних і музейних зібраннях, зокрема в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, Національній спілці майстрів народного мистецтва України, Посольствах України в Угорщині, Болгарії, Київській міській художній галереї «Лавра» та інших.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Іван ОГІЄНКО (1882-1972),

учений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, митрополит
Української автокефальної церкви.

Мова — це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова — це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... І поки живе мова — житиме й народ, яко національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове