Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З усіх усюд

З усіма правами та захистом

Олег Григоренко.

ЩО ТАКЕ жива істота? Здавалося б, просте і зрозуміле для всіх питання, адже відповідь на нього очевидна. Живі істоти — це ми, люди, всі тварини. Тоді скажіть, будь ласка, чи можна назвати живою істотою Світовий океан? Міжнародна група вчених-дослідників глобальних екосистем висунула ініціативу про перегляд правового статусу Світового океану — вимагає визнати його живою істотою. Біологи звернулися до урядів і неурядових організацій, закликаючи їх наділити океан тими самими правами, які мають тварини та люди.

На думку науковців, це допоможе захистити водні ресурси планети та зберегти екосистему для майбутніх поколінь. Дослідники акцентують на тому, що океани та моря є основними постачальниками кисню для планети, а крім того, вони забезпечують людство значними обсягами їжі та інших ресурсів. При цьому Світовий океан надзвичайно чутливий до антропогенної діяльності. Регулярне забруднення його вод призводить до вимирання видів, що змінює всю екосистему планети. «Міжнародне право має розвиватися, щоб відстоювати невід’ємні права океану на існування. Здоров’я океану — це здоров’я людини. Визнання океану живою істотою допоможе просуванню законів, політики та інституційних дій, зосереджених на потребах океану», — заявили вчені.

Яке ж воно на смак?

СВІТ переживає продовольчу революцію! М’ясо, вирощене в лабораторії, незабаром у промислових масштабах заповнить супермаркети США. Національне управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) дозволило каліфорнійській компанії Upside Foods вирощувати м’ясо з живих клітин курчат у контрольованому лабораторному середовищі. Водночас FDA заявило, що веде переговори і готове схвалити продаж вирощеного в лабораторії м’яса інших виробників.

Нагадаємо, першим у світі дозволив продаж культивованого м’яса Сінгапур. Сталося це 2020 року. Тоді продовольча агенція країни видала американській компанії Eat Just дозвіл на вирощування та продаж штучного м’яса птиці. Аналогічний дозвіл США може створити новий ринок харчових продуктів, що культивуються, які, за словами їх прихильників, є більш ефективними та екологічно чистими порівняно з традиційним тваринництвом. Утім, кажуть, що смак у цього м’яса специфічний, до нього все ж доведеться призвичаюватися.

«Тримається з останніх сил»

ЗНАМЕНИТИЙ льодовик Судного дня (Туейтса) в Антарктиді тане небаченими темпами. Дослідники з Університету Південної Флориди (USF) обстежили морське дно під льодовиком із допомогою підводних дронів. Вони виявили, що темпи танення Туейтса навіть вищі, ніж передбачалося раніше. «Він буквально тримається з останніх сил», — пишуть автори дослідження. І додають: «Іще якихось кілька років танення льодовика, і це призведе до підвищення рівня води у Світовому океані на 65 см». Крім того, льодовик служить своєрідним буфером між теплими морями та західно-антарк-тичним щитом. Його зникнення запустить ланцюгову реакцію, внаслідок якої прискориться танення інших льодовиків планети.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистояли
Читати
Житло — у пріоритеті
Читати
Виплати урізали
Читати
Згладити рубці війни
Читати
Краще, ніж очікували
Читати
Нова схема здобуття прав
Читати
Знищено безповоротно
Читати
Залишаються з рідною школою
Читати
Наш супутник уже в небі
Читати
Не дістали доступу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове