Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Пенсію можна зняти і в супермаркеті

Олена БЕГМА.

У ВЕЛИКИХ містах зазвичай достатньо банків, у той час як у селах та селищах їхніх відділень переважно катма, що ускладнює тамтешнім мешканцям процедуру одержання коштів. Для розв’язання цієї проблеми віднедавна людям надано змогу зняти пенсію та інші соціальні виплати зі своєї банківської картки не тільки в банківському відділенні або банкоматі, а й через каси магазинів. «При розрахунку карткою можна отримати готівку зі свого рахунка. Купуючи товар, можна зняти готівкою за один раз до 6 тисяч гривень. І це відбувається без комісії», — повідомив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко. Щоправда, таку послугу надає не кожна торгова точка, а в основному магазини великих торговельних мереж. При цьому, зауважив чиновник, ніхто не зобов’язує пенсіонера одержувати свою пенсію саме в такий спосіб, це лише додаткова можливість зняти готівку.

Старі купюри вже віджили своє

НАЦБАНК почав вилучати з обігу паперoві банкнoти нoміналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразка 2003-2007 рoків. Натомість в oбіг надходитимуть мoнети 5 та 10 гривень, а також банкнoти 20 та 100 гривень нoвoгo пoкoління.

Як це відбуватиметься? У заяві регулятора наголошується — ні про яку грошову реформу не йдеться. Нікому нікуди не потрібно спеціально нести свої старі купюри, щоб обміняти. Особливо це застереження стосується довірливих громадян, аби вони не потрапили на гачок до шахраїв. Останні можуть шастати по людських домівках з пропозицією обміняти старі купюри нібито на нові. В жодному разі не треба мати з ними справу! Ваші старі купюри і так не пропадуть. Іще тривалий час ними можна рoзрахoвуватися без oбмежень. Просто, потрапляючи в банки з виручкою від торгових мереж, банкнoти старoгo пoкoління не будуть більше пoвертатися в oбіг. Їх утилізовуватиме Нацбанк.

Газ той самий, а тарифи різні

У СІЧНІ українці отримали платіжки за газ із різними тарифами. Суми коливаються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр. Плата залежить від того, який постачальник надає послугу. Так, більшість українців сьогодні купують блакитне паливо у «Нафтогазу України» за 7,96 гривні. Цей тариф буде сталим до кінця опалювального сезону, заявили у компанії. В інших постачальників свої розцінки на ресурс. Зокрема, першого місяця зими блакитне паливо для клієнтів «Прикарпат Енерго Трейд» обійдеться у 7,98 грн за кубометр, «Полтавагаз Збуту» — 7,99 грн. Чи не найбільше коштує названа комунальна послуга для мешканців Київщини, які є клієнтами компаній «СвітлоГаз» — по 9,99 грн за куб, «Асканія Енерджи» — по 9,95 грн за куб, а також «Київські енергетичні послуги» та «Дніпровські енергетичні послуги» (Yasno) — по 8,46 грн за кубометр. При цьому вартість доставки газу, затверджена НКРЕКУ, поки що залишається без змін та має, як і раніше, сплачуватись окремо.

Виплати триватимуть, але будуть перевірки

ПОТОЧНОГО року виплату з держбюджету допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам буде продовжено автоматично. Як ідеться у повідомленні Мінреінтеграції, для її одержання не потрібно підтверджувати матеріальний стан, оскільки відповідна допомога не залежить від отриманого прибутку. Це окремий її вид, який призначається з місяця звернення без кінцевої дати припинення. Тому допомога має й надалі виплачуватись, наголосили у Мінреінтеграції.

Проте водночас продовжаться перевірки фактичного місця проживання зареєстрованих ВПО. І якщо з’ясується, що людина не проживає за вказаною нею адресою, її можуть позбавити виплат. Як підкреслюють у Мінсоцполітики, особа, яка повернулася додому, на своє постійне місце проживання, перестає бути переселенцем, тому не має права на гроші, призначені саме для ВПО. За даними відомства, велика кількість людей після повернення додому не знімається з реєстрації, тому було ухвалено рішення перевіряти ВПО за списками.

Прихистив біженця? Отримай 900 гривень

ЧЕРЕЗ ПРОДОВЖЕННЯ війни у ​​2023 році триватимуть і виплати українцям від держави та міжнародних організацій. До того ж віднині претендувати на додаткову грошову державну допомогу можуть не лише переселенці, пенсіонери та постраждалі внаслідок агресії рф особи, а й українці в різних регіонах країни, які безоплатно розмістили в себе внутрішньо переміщених осіб. За кожного переселенця можна одержати 900 гривень. Гроші оформлюються як допомога на оплату комунальних послуг. Одержати таку допомогу можуть власники житла, які не мають боргів з оплати комуналки і не беруть грошей за поселення ВПО. На призначення допомоги не впливає, надана постраждалим кімната, квартира або будинок.

ФОПи, які офіційно працевлаштували внутрішньо переміщену особу, також можуть протягом двох місяців одержати виплату від держави — 6500 гривень на місяць. Головна вимога — працевлаштування переселенців, зареєстрованих у Центрі зайнятості.

Податок на квартири та будинки не скасовано

БУЛИ розмови, що під час дії воєнного стану 2023-го українців буде звільнено від сплати податку на квартири та будинки. Але вони підтвердилися тільки частково. Нині податок на квартири та будинки все ж доведеться сплатити в тому разі, якщо торік на території населеного пункту, де знаходиться нерухомість, не велися військові дії або територія не перебувала в окупації. Причому за кожний «зайвий» квадратний метр.

Розмір податку і норма площі житла описані у статті 266-й Податкового кодексу України. «Зайвою» вважається площа будинку від 120 квадратних метрів та квартири — від 60. Кожному власникові «зайвої» нерухомості до 1 липня має прийти квитанція. З моменту її вручення дається 60 днів для сплати податку. Його розмір залежить від населеного пункту. Місцева влада має право встановлювати свою ставку, проте сума не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. 2023-го це 97,5 грн. Також місцева влада може збільшити неоподатковувану «норму». Скажімо, брати податки за квартири площею, що перевищує не 60, а 70 квадратних метрів.

Повторно — на військовий облік

ПІД ЧАС загальної мобілізації в Україні можуть призивати на військову службу чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну частину чоловіків було знято з військового обліку. Чи можуть їх знову призвати на військову службу? Ось яке роз’яснення щодо цього дає Міноборони.

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений у статті 23-й Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зняття з військового обліку означає, що людина повністю не придатна до служби та не підлягає мобілізації. При загальній мобілізації призову не підлягають військовозобов’язані, визнані військово-лікарською комісією тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням із військового обліку. Якщо призовнику була встановлена відповідна непридатність до початку повномасштабної війни, то його можуть повторно викликати на медкомісію для перевірки стану здоров’я. Список хвороб, з якими не призивають до військової служби, значно звужується за режиму воєнного стану, тому чоловіка все одно можуть мобілізувати у війну, навіть якщо в нього є відмітка про виключення з військового обліку. Якщо під час проходження повторної медкомісії чоловіка визнають обмежено придатним, то його можуть мобілізувати на службу у військових комісаріатах, установах, організаціях або навчальних закладах, не відправляючи в зону активних бойових дій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистояли
Читати
Житло — у пріоритеті
Читати
Виплати урізали
Читати
Згладити рубці війни
Читати
Краще, ніж очікували
Читати
Нова схема здобуття прав
Читати
Знищено безповоротно
Читати
Залишаються з рідною школою
Читати
Наш супутник уже в небі
Читати
Не дістали доступу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове