Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Новий податок на землю: бути чи не бути?

Олена КОЩЕНКО.

Незабаром усі земельні паї сільськогосподарського призначення в Україні обкладатимуть мінімальним визначеним державою податком. А от хто його буде сплачувати з власної кишені – безпосередньо власник паю чи орендар, залежатиме від того, чи офіційно оформлений договір оренди.

ІЩЕ В ГРУДНІ 2021 року Верховна Рада ухвалила скандально відомий «ресурсний» законопроєкт №5600, про який наша газета вже повідомляла. Ним упроваджується новий податок на землю для власників і користувачів ділянок ріллі сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становить 0,5 га і більше. При цьому не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Крім того, від зобов’язання його сплати звільняються фізособи, якщо орган контролю не вручив відповідного податкового повідомлення у визначений термін (принаймні так написано в законі).

Слід іще раз наголосити: йдеться про мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) — мінімально можливу суму податків на рік. Оскільки норма про МПЗ уже почала діяти з поточного року, то вперше сплатити податок потрібно буде на початку 2023-го — за попередній рік.

Отже, про яку мінімальну обов’язкову суму податку мова? Загалом вона залежить від кількості гектарів ріллі та нормативної оцінки паю. За 4-гектарний пай, що офіційно не переданий в оренду, з 1 січня 2023 року його власникові доведеться сплачувати близько 6 тисяч гривень податку. Виходить, приблизно 1,5 тисячі гривень за гектар ріллі. Хто має платити? Якщо земельна ділянка не перебуває офіційно в оренді, то сплачувати МПЗ доведеться її власникові. В кого ж є офіційний договір оренди, за того сплачувати має орендар. Відтак для орендодавців та орендарів, які чесно сплачують податки, нічого не зміниться — запровадження МПЗ не призведе до збільшення їхніх податкових зобов’язань.

Тим часом, за оцінками експертів, сьогодні в Україні близько 30% орендованих земель перебувають у так званій сірій оренді — використовуються аграріями неофіційно, а розрахунок із власником паю відбувається без оформлення будь-якої угоди готівкою або в натуральній формі. Це давало змогу таким «орендарям» заощаджувати на податках до місцевого бюджету, адже саме туди, на потреби місцевої громади, і спрямовується названий податок.

Звичайно, в умовах війни нова ініціатива безсумнівно викличе обурення у частини власників паїв, яким відтепер доведеться сплачувати податок. Адже населення і так уже в загальній масі збідніло, і багатьом родинам, у власності яких є не здані офіційно в оренду земельні паї, просто нереально буде віддати таку суму державі. Та й «сірі» аграрії будуть противитись запровадженню нового податку, адже власники паїв вимагатимуть від них уже офіційного оформлення права оренди землі. Як бути?

Експерти вважають, що доцільно відстрочити бодай на рік упровадження цього мінімального земельного податку. Однак поки що у Верховній Раді не зареєстровано законопроєктів, які б це передбачали. Чи вистачить у керівництва країни політичної волі на такий законодавчий крок? Чи переважить усе ж необхідність наповнення місцевих бюджетів в умовах війни? Втім, податкова служба оголосила, що за паї, розташовані на окупованих територіях та на територіях, де ведуться або велися бойові дії, а також за ділянки, засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди, нового податку за 2022-й і 2023-й сплачувати не потрібно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистояли
Читати
Житло — у пріоритеті
Читати
Виплати урізали
Читати
Згладити рубці війни
Читати
Краще, ніж очікували
Читати
Нова схема здобуття прав
Читати
Знищено безповоротно
Читати
Залишаються з рідною школою
Читати
Наш супутник уже в небі
Читати
Не дістали доступу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове