Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Фітозасоби при запаленні нирок

Ольга КОМАР, нутриціолог.


Через нинішні перебої з електропостачанням унаслідок війни здебільш панує холод у наших оселях. Перемерзання може розбудити старі недуги, адже різко знижується імунітет, на тлі чого розвивається патогенна мікрофлора. Особливо це турбує за хронічних ниркових захворювань.

ЗДОРОВ’Я нирок значною мірою залежить від того, як від холоду захищені ноги. Останні завжди мають бути в теплі, бо багато захворювань нирок є наслідком перемерзання та недолікованого запального процесу. Як результат, в організмі живуть стрептококи, стафілококи та інші хвороботворні бактерії й палички, що поступово руйнують нирки і за найменшого ослаблення імунітету призводять до повторного загострення недуг.

Найчастішою причиною захворювань нирок є недолікована статева інфекція, що набула хронічної форми. Можливо, в повсякденні вона особливо не дошкуляє, але чинить свою згубну дію: по висхідній від сечостатевої системи піднімається вгору, вражаючи нирки.

За цим же принципом на нирки можуть перекинутися запальні процеси в сечовому міхурі та сечоводі. Надто якщо людина часто стримує позиви до сечовипускання. Коли сечовий міхур переповнений, інфекція з сечею піднімається, досягаючи нирок.

Які ж найпоширеніші захворювання нирок та які супутні недуги вони можуть спричинити? Насамперед нефрит — запалення нирок, яке легко отримати та відносно легко вилікувати на початковій стадії. Але якщо хвороба хронічна, подолати її надскладно.

Типовим є відкладення піску, каменів у нирках. Людина часом може навіть не знати про це, але якщо камінець зрушився та заблокував вихід із нирки (а таке може статися, навіть коли чхнув чи зашпортався), це виявляється гострим нападом болю, аж до госпіталізації. Ці дві проблеми, якщо на них не звертати уваги, задавнюючись, поступово руйнують нирку й ускладнюють загальний стан.

Усі проблеми з нирками треба усувати невідкладно. Адже це — надзвичайно важливий орган. Вони фільтрують кров, звільняють її від токсинів, виводячи їх із сечею. Якщо ця їхня функція страждає, виникає інтоксикація організму, що супроводжується нестачею сил, головним болем і підвищенням температури. Відбувається сильне закислення організму, що може виявлятися запахом ацетону в сечі та з рота, загальним поганим самопочуттям.

Також порушення в роботі нирок є однією з основних причин гіпертонії та стрибків тиску, набряків рук, ніг, обличчя. Тож хочете нормалізувати тиск та усунути набряки — подбайте про нирки.

Інколи нирковий біль можна прийняти за спинний. Людина думає, що вона спала в поганому положенні чи не так повернулася, тож їй щось «заскочило» в спині. Чи це так, можна легко перевірити.

Перший тест допоможе розрізнити: болить хребет чи нирки. За болю, спричиненого проблемами в хребті, людина може знайти собі певне положення в ліжку чи кріслі, коли біль стишиться. Якщо ж болить нирка, біль нестерпний чи ниючий у будь-якому положенні.

Другий тест: можна простукати нирки, як це роблять лікарі. Для цього треба легенько постукати з одного та другого боків по місцю їхнього розміщення (унизу ребер на спині). Якщо болить хребет, жодної реакції не буде. Коли ж запальний процес стосується нирок, то навіть слабеньке натискання відгукнеться болем.

У цьому разі слід обов’язково звернутися до лікаря, здати загальний аналіз сечі. Завищений рівень лейкоцитів свідчитиме про розвиток запального процесу; еритроцитів і білка — про складнішу проблему.

Якщо нирки залишити недолікованими, вони можуть повністю втратити свою детоксикаційну функцію. Тож треба зробити все, аби позбутися хвороб.

Знімає запалення та очищає нирки лікарська рослина пенстемон, що входить у ниркові аптечні збори. Столову ложку пенстемону запарити 300 мл окропу, випити протягом дня. Курс — 1-2 місяці.

Добре усувають ниркові проблеми, очищають нирки й кров такі трави, як пол-пала, мучниця, деревій. Столову ложку суміші трав залити склянкою окропу. Настояти 30 хвилин, процідити, приймати незалежно від їди двічі на день по пів склянки. Курс — 4 тижні.

Із народних засобів, що сприяють виведенню солей, популярні корінь пирію та корінь петрушки. Вони також мають сечогінний ефект, видаляють зайву воду з організму, а відтак усувають набряки. 5 г кореня проварити у 300 мл води на паровій бані пів години й випити протягом дня за 2-3 прийоми. Курс 2-4 тижні.

Хвостики гарбузів очищають нирки та суглоби від солей, допомагають за гіпертонічної хвороби, сприяють подрібненню та виведенню з нирок камінців. Для приготування навару 5 см хвостика залити 400 мл води, варити на паровій бані 30 хвилин. Настоювати 30 хвилин. Приймати у проміжках між їдою 3-4 рази на день. Курс 1 місяць.

Увага: якщо в разі каменів у нирках є досить великий ризик, що вони можуть зрушитися й застрягнути в протоках, засоби для їхнього виведення необхідно приймати лише після консультації з лікарем.

За холодів для профілактики та під час загострень недуг ділянку нирок слід добре закутати поясом із собачої чи верблюжої вовни, носити теплі шкарпетки. Утеплюючи ноги та нирки, ви допоможете їм швидше відновитися.

Нирки не люблять гострого, кислого, солоного. Спровокувати загострення ниркових хвороб, набряклість, підняття тиску можуть усі маринади, консервація з оцтовою кислотою, копчення, солона риба. Треба уникати й продуктів, які містять глутамат натрію, бо там, окрім хімії, ще й багато солі. Краще їжу недосолювати й зменшити споживання червоного м’яса.

Окремо рекомендую застосовувати якісні біологічно активні добавки. Добре працюють за хвороб нирок засоби на основі трави та соку люцерни. Це поліпшує роботу судин і дрібних капілярів нирок, виводить солі, бере участь у розщепленні камінців і до того ж живить нирки, дає їм сил відновитися. Адже люцерна — багате джерело вітамінів і мінералів.

Аби вивести патогенну мікрофлору, котра провокує появу запальних процесів у нирках, застосовують низку природних антибіотиків, що не мають токсичного впливу на печінку, але вбивчі для вірусів і бактерій. Це кора мурашиного дерева, листя чорного горіха, колоїдне срібло. Вони комплексно діють проти багатьох видів мікропаразитів, вірусів, грибків, які люблять жити в нирках. Це також комплексне зміцнення імунітету, а отже, є щитом у відбитті недуги.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове