Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Запитання — відповідь

Застереження та поради за невралгії

«Які компреси — сольові чи на основі алкоголю — допомагають зняти біль у попереку, при запаленні трійчастого нерва?».

Марина С.

Тернопільська область.

 

ПОДІБНІ компреси за невралгії — це допоміжна терапія. Наприклад, аби зрушити камінь, потрібна велика сила, так і за цієї хвороби знадобиться значно сильніший вплив, аніж накладання компресів. Необхідна остеопатична корекція, особливо, якщо йдеться про невралгію трійчастого нерва.

Важливо знайти першопричину такого запалення. Для цього потрібно відслідкувати місце виникнення запального процесу. У гострий період рекомендовано голковколювання. Ця специфічна терапія є дуже помічною.

Невралгію поперека багато хто намагається лікувати горілчаними компресами. Такого робити не слід. Це зігрівальний компрес, який спричиняє активний приплив крові до місця болю. Коли ж є запалення м’язів із захопленням нервових корінців, приплив крові спровокує набряк і погіршить перебіг недуги, посилить біль. Бо збільшення тиску в тканинах веде до болю й зумовлює спазм, а той своєю чергою ще більше посилює набряк. Тож така теплова процедура погіршить самопочуття.

З цієї ж причини за невралгії не потрібно паритися в сауні чи лазні, як і не слід робити будь-які інші зігрівальні процедури. За такої ситуації сольові компреси діятимуть ліпше, але вони не матимуть великого ефекту. Щоб зняти біль, потрібно приклеїти на поперек пластир із речовиною диклофенак натрію. Коли біль дещо вгамується й пацієнт зможе пересуватися, необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Юрій НЕЧИПОРЕНКО,

лікар нетрадиційної медицини.

 

Проти патогенних грибків

«Маю дуже дискомфортне захворювання — грибок у носі. Як із ним боротися?»

Олена Д.

Київська область.

 

У БАГАТЬОХ квартирах на підвіконні росте герань. Це своєрідна дуже корисна антимікробна та антигрибкова рослина, яка може стати ще й невідкладною допомогою для хворих вуха, горла й носа. Якщо потерти листочок, з’явиться гострий приємний аромат, адже герань містить ефірну олію. Її можна самим вичавити з листочків або ж купити в аптеці. Накапавши кілька крапель на ватку, слід подихати нею: по 2-5 хвилин кілька разів на день.

Можна також подрібнити зубчик часнику і 3-5 хвилин подихати випарами. Ефірні олії часнику — вбивці різних видів вірусних інфекцій, бактерій і грибків. Тому такі аромаінгаляції згубно впливають на патогенну грибкову мікрофлору в носі.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Олена СВІТКО, знавець народної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове