Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Засади міцного імунітету

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

Берегти себе слід правильно! На кожному кроці лунають рекламні поради про «підтримку імунітету» та здоров’я. Та чи справді вони такі помічні? Як показує життя, здебільшого це примарні обіцянки. Тож не витрачайте на них кошти, ресурси та час. Перше, що слід переглянути, аби зміцнити імунітет, — це наші щоденні звички.

Не куріть

ЗГІДНО з даними ВООЗ, близько половини курців помирають від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, тоді як від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

Їжте овочі та фрукти

ЦЕ важливі джерела вітамінів і мінералів. Намагайтеся їсти п’ять порцій фруктів та овочів щодня (400-600 грамів).

Більше рухайтеся

ФІЗИЧНА активність поліпшує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє поліпшити сон і впоратися зі стресами. Наявні наукові дані свідчать про те, що фізична активність від помірної до високоінтенсивної сприяє сну. Час для засинання зменшується, а період глибокого сну збільшується, знижується денна сонливість.

 Достатньо спіть

ЗДОРОВИЙ сон — це запорука якісного й тривалого життя. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я.

Не вживайте алкоголь

АЛКОГОЛЬ уповільнює роботу центральної нервової системи, яка контролює думки. А також упливає на мозок, що позначається на відчуттях і поведінці.

Він змінює роботу мозку, призводить до виснаження хімічних

речовин у ньому, покликаних

природним шляхом зменшувати тривожність. У результаті ми можемо відчувати ще більші стрес, тривогу чи депресію.

Одягайтеся з оглядом на погоду і навіть тепліше

ОБИРАЙТЕ зимове взуття з товстою підошвою: воно має бути просторе, ідеальне за розміром і не стискати ноги, щоб підтримувати нормальний кровообіг. Правильний зимовий одяг складається з трьох шарів: білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна); середній шар (светр, кофта тощо); верхній одяг (куртка, штани, шалик, шапка, рукавички).

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове