Архів
Вівторок,
10 січня 2023 року

№ 2 (19994)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Піклуємось про жіноче здоров’я

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Як свідчить статистика, в останні два десятиліття наша країна переживає демографічну кризу. Серед причин — невисока народжуваність. Негативні тенденції у цьому значною мірою зумовлені порушеннями жіночого здоров’я.

— СЬОГОДНІ найбільшою групою жіночих недуг є патології, викликані інфекційними та іншими мікробними й вірусними чинниками, — розповідає заступник директора з наукової роботи Інституту педіатрії, акушерства та гінекології імені О. М. Лук’янової Національної академії медичних наук України, керівник відділення проблем здоров’я жінок фертильного (дітородного) віку заслужений діяч науки і техніки, доктор медичних наук, професор Василь Васильович ПОДОЛЬСЬКИЙ. — Ідеться про так звані хронічні запальні захворювання статевих органів. Частота їх у структурі гінекологічних патологій коливається в межах від 60 до 80 відсотків. У нашому відділенні ці проблеми досліджуються, захищено і кандидатські, й докторські дисертації. Остання за часом кандидатська присвячена саме впливу цієї групи хвороб на подальше життя жінок. Чітко висвітлено зміни, що відбуваються під час вагітності, проаналізовано ускладнення, котрі можуть стати наслідком перенесених жінками таких захворювань.

Їхня поширеність, переконаний професор, обумовлюється багатьма причинами: і медичними, і соціальними. За останні роки змінилось життя жінок, їхній організм зазнає великих навантажень. А під дією стресу слабшає імунітет — основний захисний бар’єр від мікробних інфекцій.

Ще одна серйозна причина — так звана сексуальна революція. Збільшення кількості статевих партнерів, що нерідко мають якусь інфекцію, погіршує репродуктивне здоров’я жінки. Такі захворювання можуть призвести, зокрема, до безпліддя, нездатності виносити плід. На цьому тлі виникають доброякісні пухлини та пухлиноподібні утворення у матці, основному репродуктивному органі жінки, і в яєчниках. Розвиваються захворювання, які називаються передраковими.

— Це дуже непокоїть нас, лікарів, — наголосив гінеколог. — Є ще й соціальні чинники. Неповноцінна і незбалансована їжа, порушення раціону харчування, а також режиму праці й відпочинку, психоемоційний і стресовий упливи — все це загалом викликає запальні захворювання та їхнє загострення.

Тривожить те, зазначає лікар, що дедалі частіше трапляються інфекційні захворювання, котрі передаються статевим шляхом. Їхні винуватці — хламідії, цероплазма, мікоплазма, віруси (наприклад, вірус статевого герпесу), а також давно відомі стафілококова бактеріальна флора, представники кишкової групи — ентеробактерії, кишкова патогенна паличка та грибки роду Саnсіісіа. Ці мікроби найчастіше спричиняють запалення статевих органів.

Коли в організм жінки проникли хвороботворні мікроорганізми, вони неодмінно викличуть запалення. Наслідки — зниження імунітету і гормональні зміни, які негативно позначаються на роботі залоз внутрішньої секреції у системі гіпоталамуса, гіпофіза, щитоподібної залози, наднирників, яєчників. Реагує вся система, але насамперед — яєчники, де виробляються яйцеклітини, які відповідають за регулярність менструальної функції. Тому на тлі запальних захворювань статевих органів у хворих жінок має місце і порушення менструального циклу. Відтак розвивається синдром полікістозних яєчників, який потребує окремого лікування, а інколи й оперативного хірургічного втручання. Збільшується частота гіперпластичних процесів, гормональні зміни призводять до того, що слизова оболонка матки починає розростатися, тобто з’являється гіперплазія, можуть утворюватися поліпи. А це вже — передракові етапи, які потребують гістологічної діагностики, а часом і операції. Можуть розвиватися доброякісні пухлини матки, що призводить до безпліддя.

Отже, вимальовується своєрідний «ланцюг», коли хронічні запальні захворювання є базисом, на якому (якщо невчасно діагностовано хворобу і призначено лікування) розвиваються інші серйозні порушення репродуктивного здоров’я.

Лікар Подольський наголосив: ця група захворювань надзвичайно негативно позначається на майбутніх пологах. Бо у багатьох випадках перебіг патології може відбуватися безсимптомно або з незначними виявами. Якщо в цей час жінка завагітніє, то така вагітність відбувається на інфікованому етапі. Зараза потрапляє не тільки у плаценту, а й у плід. Ця ситуація так і зветься — внутрішньоутробне інфікування плода. Перебіг вагітності в таких жінок значно ускладнений, із загрозою її переривання, порушенням стану здоров’я новонародженого. Тобто якщо жінці вдалося виносити дитину, то немовля може з’явитися на світ хворим.

Описувана проблема має розв’язуватися не тільки лікарями, а й на державному рівні, оскільки йдеться про здоров’я нації. Насамперед необхідні реформування нашої медицини, допомога жінкам. Потрібен закон про страхову медицину, який забезпечить страхування кожного громадянина країни. Це узаконить доступність медичної допомоги, як це є у розвинених країнах.

Професор також привернув увагу до того, що фахівці займаються діагностикою інфекційних хвороб не лише в жінок, а й у чоловіків. Без цього лікування може виявитися безуспішним.

Насамкінець В. Подольський нагадав, що здоров’я жінки починається від її народження. Пильну увагу потрібно приділяти підготовці до вагітності. Вона має наставати тільки за сприятливих умов, коли і чоловік, і жінка проконсультовані, обстежені, а якщо треба — проліковані. Про це має знати кожне подружжя. Жінка повинна обстежуватися в акушера-гінеколога двічі на рік, навіть коли її ніщо не турбує.

Неухильне медичне піклування потрібне новонародженим. Підлітків мають супроводжувати правильні статевий розвиток і входження в доросле життя.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове