Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Реєстрація дитини, народженої в окупації

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Як зареєструвати за українським законодавством онука, який народився на тимчасово окупованій території? Які документи надати?» — запитує Ніна М., бабуся малюка, який нещодавно з’явився на світ у Запорізькій області.

ВІДПОВІДНО до ч. 4-ї ст. 9-ї Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі — Закон), підставою для державної реєстрації народження дитини є паспорт громадянина України та документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, такою підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження (ч. 4-та ст. 13-ї Закону).

На період дії воєнного стану на території України для забезпечення реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану у разі відсутності можливості заповнення медичним працівником медичного свідоцтва про народження (форма №103/о) медичний працівник зобов’язаний на кожний випадок народження дитини виписати довідку довільної форми в двох примірниках без проставляння печатки, яка обов’язково має містити такі відомості: найменування надавача медичних послуг, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) медичного працівника, прізвище, власне ім’я та по батькові жінки, яка народила дитину, дата народження (число, місяць, рік) та стать новонародженого, назва населеного пункту, в якому видана довідка, місце народження дитини, підпис медичного працівника, дата видачі довідки (наказ МОЗ України від 04.03.2022 № 407, зареєстрований у Мін’юсті України 07.03.2022 за № 293/37629).

Із 01.03.2022 державна реєстрація актів цивільного стану провадиться за зверненням заявника будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану, розташованим на контрольованій українською владою території (п. 14-й гл. 1-ша розд. II Правил).

Особливості провадження у справах про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України визначені у ст. 317-й Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК України).

Заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним із них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Справи про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. Ухвалене судом рішення належить до негайного виконання.

Копія судового рішення видається учасникам справи одразу після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження.

Заявники у справах за заявами про встановлення факту народження, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору (п. 21-й ч. 1-ї ст. 5-ї Закону України «Про судовий збір»).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове