Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Традиції

Спекти хліб — велика таїна

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

ТРАДИЦІЙНИЙ обрядовий хліб Вінниччини увійшов до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Таку приємну новину напередодні новорічно-різдвяних свят оприлюднив Вінницький обласний центр народної творчості.

За словами директорки цього закладу Тетяни Цвігун, робота майстринь із випікання обрядових хлібів є однією з найяскравіших сторінок народної культури Поділля. Майже у кожному населеному пункті краю, каже пані Тетяна, є господині, які печуть ці особливі паляниці. Вони беруть участь у щорічних святах, фестивалях, виставках, таких, як «Скарби Поділля», «Різдвяне диво», «Великодня писанка». Жоден масовий захід, який проводиться в області, не обходиться без сільських коровайниць, які діляться секретами створення обрядових хлібин.

«Виготовлення короваїв — це обряд, який супроводжується народною піснею, мудрим словом, молитвою, — пояснює Тетяна Цвігун. — Хліб із нами завжди у хвилини радості і смутку: пишні короваї на вишитому рушнику вручаємо шанованим гостям, молодятам, коли вони стають на рушничок злагоди на весіллі, в останню путь проводжаємо людину також із хлібом. Спекти обрядову паляницю — це велика таїна, те саме, що виростити дитину… Коли господиня береться за цю справу, вона відправляє з хати усіх і залишається сам на сам із тістом, вогнем у печі, які для неї, наче живі істоти. Всі секрети і традиції випікання запашних буханців передаються від бабусь, матерів… Обрядові хліби Вінниччини, традиції їх випікання — це ті сакральні елементи нематеріальної культурної спадщини, якими можемо пишатися. Молоде покоління не повинно їх забути, втратити».

До речі, на Вінниччині у селі Білопілля є Музей хліба, єдиний на теренах області.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове