Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Суть не в календарі

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

25 грудня у Харкові в православному соборі Івана Богослова, що належить Православній церкві України (ПЦУ), священники правили у білих святкових ризах і вперше саме цієї дати звучали колядки «Радуйся, земле!» та «Нова радість стала», що прославляють народження Христа. Водночас того дня у храмі харківські пластуни передали ліхтарики з вогнем, привезеним із Вифлеєма, де народився Христос, представникам ЗСУ, поліції, прикордонникам, тероборонівцям.

ПОПРИ те що до російського кордону, з-за якого постійно обстрілюють територію України, всього кількадесят кілометрів, на службу Божу та поколядувати до храму прийшло чимало харків’ян. Серед них і голова обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов та міський голова Ігор Терехов. Останній, якого місцеві патріоти звинувачують у недостатній проукраїнськості, навіть намагався підспівувати колядникам. До речі, він перший із харківських мерів, які правили містом останні 30 років, завітав до українського храму. Решта відвідувала Благовіщенський собор московського патріархату, де, як відомо, дотепер числиться дяком одіозний колишній міський голова Михайло Добкін.

25 грудня католики та 9 православних церков, серед яких грецька, румунська, болгарська, прославляють народження Сина Божого. Синод Православної церкви України дозволив цього дня, а не тільки 7 січня, проводити різдвяні богослужіння, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

«Давно час відзначати Різдво в цей день, — звернувся до прихожан священник Івано-Богословського храму капелан отець Геннадій. — Живемо ми за новим календарем, а робимо вигляд, що досі у ХVІ столітті».

Власне, 7 січня — це також 25 грудня, але за іншим, юліанським (бо склав його римський імператор Юлій Цезар), календарем, за яким святкували Різдво православні українці разом із московитами, білорусами, грузинами. Але римляни неточно вирахували час, за який Земля обертається навколо Сонця. І за півтори тисячі років юліанський календар мав похибку аж на цілих 10 днів. Папа Римський Григорій ХIII 1582 року вирішив це виправити і провести реформу, згідно із якою люди «прожили» на 10 днів менше.

Деякі країни Європи, зокрема протестантські, не відразу перейшли на григоріанський календар. Не прийняли його патріархи православних церков, зокрема московія, бо ворогувала з католиками. А ми на той час уже були приєднані до московської церкви.

Сьогодні українська церква, яка набула самостійності, не проти святкувати Різдво разом із цивілізованим світом. Щоправда, примушувати ніхто нікого не збирається. Громади ПЦУ, зокрема і частина парафіян вищезгаданого харківського храму Івана Богослова, відзначатимуть день народження Сина Божого і 7 січня. Основний аргумент: не варто ламати традиції. Мовляв, якщо перейти на новий календар, то й козацьку Покрову, до якої прив’язано стільки патріотичних свят і дат, доведеться переносити з 14-го на 1 жовтня… Та, як на мене, календар тут не на першому місці. Не в ньому суть. Церква може узгодити всі дати. Важливіше усім єством відриватися від москви, до якої ми були прив’язані, зокрема, і церковним календарем. За це нині й воюємо…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове