Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Переборюють труднощі

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

МИКОЛАЇВЩИНА — дуже постраждалий від бойових дій регіон. Як повідомили в ОВА, якщо торік область пишалася рекордним урожаєм — 3,9 млн тонн зернових і зернобобових, то за підсумками нинішнього сезону вдалося зібрати 2 млн т, тобто 40% від торішніх обсягів недоодержано. Через бойові дії аграрії не мали змоги провести роботи на 30% угідь. Проте ці дані не остаточні, підрахунок збитків від російської агресії триває. Зокрема, наразі недостатньо обстежені деокуповані території: є дані тільки від тих підприємств, які вже зробили оцінку завданої шкоди (вкрадена чи знищена техніка, збіжжя, виробничі потужності, складські приміщення тощо), вона вилилась у 54 млрд грн.

До труднощів в агросекторі в ОВА додають і наслідки війни у вигляді засмічення боєприпасами приблизно 30% територій — це сотні тисяч гектарів, розмінування яких є тривалим і складним процесом. Однак зазначають, що попри всі втрати аграріям вдалося провести осінні польові роботи. Цьому великою мірою сприяло відкриття «зернового коридору», а отже, полегшення реалізації збіжжя, ціна на яке зросла вдвічі, а відтак стала прийнятною для виробників.

Заробляємо сільгоспекспортом

ЯК ІНФОРМУЄ Державна митна служба, товарообіг за підсумками 11 місяців 2022-го становить 90,1 млрд дол. Було імпортовано товарів на 49,4 млрд дол., експортовано — на 40,7 млрд дол. Найбільше різної продукції до нас увезено з Китаю, Польщі та Німеччини, а українські товари найактивніше купували Польща, Румунія і Туреччина. Стався обвал офіційних постачань до росії — з 5% до 1,3% (дані за 10 місяців). Серед імпорту лідирують машини, устаткування і транспорт — 13,8 млрд дол., товари паливно-енергетичної групи — 11,7 млрд дол., а також хімічної — 8,7 млрд дол. Натомість ми продали за кордон найбільше продовольства — 21 млрд дол. (левову частку становлять кукурудза та соняшникова олія), металургійної продукції — 5,7 млрд дол., машин, устаткування і транспортних засобів — 3,9 млрд дол.

Дефіцит і подорожчання — вельми ймовірні

ВОРОЖИЙ енерготерор ударив по всіх сферах життя країни. Однією з найуразливіших стала харчова промисловість, де безперебійного електропостачання потребує кожний етап виробництва. Овочівники, птахівники та молокопереробники говорять, що енергетична криза змушує підприємців коригувати свої плани та скорочувати обсяги виробництва продукції. Ці фактори, вельми ймовірно, можуть призвести до дефіциту харчів та підвищення цін на них.

Утім, влада налаштована оптимістично. Принаймні перший заступник глави Мінагрополітики Т. Висоцький запевняє, що перебої з електрикою не спричинять стрибка вартості продуктів та дефіциту. За його словами, частка електроенергії в ціні становить від 3% до 5% залежно від типу продукції, і подальша ситуація залежить від інтенсивності відключень і задіяння генераторів. Отож якщо не буде нових великих руйнувань, суттєвого подорожчання не станеться. Крім того, Україна навіть попри зменшення площ під озимими, стверджує Т. Висоцький, виростить удвічі більше агропродукції, аніж потрібно для споживання. Тож внутрішнього браку продовольства не виникне, хіба що зменшаться експортні потужності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове