Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Вандалізм

Ще один «подвиг асвабадітєлєй»

Василь ПІДДУБНЯК.

Навіть страшні суховії, які століттями розтерзували південні землі, не завдали Херсонщині такого масштабного лиха, як путінські вояки за кілька місяців окупації області. У реєстрі їхніх «подвигів» — затоплення головної насосної станції управління Каховського магістрального каналу (УГКМК).

ЦЮ СТАНЦІЮ не без підстав називають потужним і надійним серцем усієї Каховської зрошувальної системи. І це серце билося без зупинки майже пів століття.

Уявити тільки: щосекунди насоси станції спроможні подавати споживачам 530 кубометрів дніпровської води. Вона, особливо у розпал літа, золота! Завдяки цій воді посушливі землі Херсонської та Запорізької областей і (до окупації півострова) Криму перетворилися на оазис.

Й мова не лише про зрошення. Цей унікальний об’єкт, рівного якому нема ні в Україні, ні у Європі, подає воду в Сірогозький магістральний канал, забезпечує нею міста Мелітополь і Бердянськ, а також майже три десятки безводних сіл.

Збагнути тільки, на який злочин заради задоволення фашистських амбіцій біснуватого кремлівського фюрера пішли окупанти…

Протягом листопада супостати постійно і цілеспрямовано обстрілювали споруду. Обстрілювали доти, доки не затопили всі її приміщення. А це чотири поверхи загальною висотою 16 метрів!

Не буду вдаватись у технічні подробиці того, що сталось. Як повідомили спеціалісти станції, через підтоплення нижніх поверхів будівлі ГНС у воді опинилась складна і унікальна машинерія — система вентиляції, дренажні насоси, всі десять основних насосних агрегатів… Частину цінного обладнання (зокрема генератори, двигуни) мародери просто демонтували і вивезли.

Наслідки такого масштабного і зухвалого варварства непередбачувані. Із цього приводу херсонський тижневик «Новий день» пише:

«Це — катастрофа! Адже тільки Іванівська громада і регіони Запорізької області споживають питної води завдяки каналу в середньому 1 млн кубів на місяць. Тепер вони її не отримуватимуть», — говорять співробітники УГКМК. За подібним сценарієм російські окупанти діяли на головній споруді Північнокримського каналу. Вони захопили її ще 27 лютого, підірвали на ній шандори, після чого вода самопливом пішла з Каховського водосховища у бік Криму і почала поступово заповнювати русло каналу. Також російські військові розбили головний пульт управління і розтрощили обладнання головної споруди каналу».

Катастрофу можна було б відвернути, якби…

Якби хоч би за місяць відкачати воду з машинної зали станції. Тут розташовані вцілілі електродвигуни. Коли цього не зробити, то відновити їх навряд чи вдасться. Під загрозою знищення також 61 насосна станція і близько двохсот технічних споруд. А бетонні плити русла каналу можуть бути просто зруйновані.

Та кого це непокоїть? Призначене загарбниками нове «керівництво» каналу чи, може, вояків із «днр» і «лнр», котрі «стережуть» стратегічний для України об’єкт?..

Зло, завдане ворогом, зокрема і меліоративній галузі України, теж буде покаране. Так, за клопотанням прокурорів Херсонської обласної прокуратури судом розпочато спеціальне провадження стосовно заступника командувача Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу, які обвинувачуються у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2-га ст. 28-ї, ч. 1-ша ст. 438-ї КК України).

За даними слідства, наприкінці лютого 2022 року вказані особи керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом Північнокримського каналу на Херсонщині. Генерал-майор заступник командувача ЧФ керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, який належить до критичної інфраструктури і забезпечує водою населення, а також гарантує зрошування полів у регіоні. Своєю чергою полковник командир бригади безпосередньо командував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.

Як наслідок, значної шкоди заподіяно цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належного зрошування сільгоспземель регіону. Крім того, завдано великої шкоди довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі на суму понад 1,5 млрд грн.

Судовий розгляд, як повідомляє прокуратура Херсонської області, триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове