Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Мета — справедливість

Марина Тішкова.

Минув 2022 рік — наразі найскладніший період у новітній історії нашої країни. Українці провели його в боротьбі з жорстоким і підлим ворогом, для якого людське життя нічого не варте. Парламент працював у зміненому режимі, але впорався зі своєю роботою.

ПЛЕНАРНЕ засідання 28 грудня було присвячене виступу Президента В. Зеленського зі Щорічним посланням до ВРУ про внутрішнє і зовнішнє становище України. Глава держави приділив багато уваги нашим західним партнерам і всьому світу, який наразився на потужну кризу. З його слів, наша держава за цей час стала одним із глобальних лідерів: «Завдяки Україні світ повірив, що цінності дають силу… що тиранія програє. Ми допомогли Заходу знову повернутися на глобальну арену… Євросоюзу — набути справжньої суб’єктності. Україна зцементовує весь вільний світ боротьбою за свободу і мир. І це головний наш здобуток у зовнішній політиці».

Та все це стало можливим ціною життів воїнів, активістів, патріотів, цивільних жертв воєнних злочинів ворога, ціною зруйнованих сіл і міст, понівеченої української землі. Не вистачить слів, аби передати всю вдячність війську, котре боронить не тільки свій дім, а й західну цивілізацію від наступу орди. «Воїни є надією мільйонів людей на життя. Вони є надією Європи на спокій, світу — що час імперій не повернути», — наголосив В. Зеленський. Він зазначив: українці несуть відповідальність за свою армію — фінансування військових здійснюється за рахунок податків, мит, розміщення облігацій тощо, а міжнародна допомога спрямовується на соціальні виплати.

Мета України від 2014 року — справедливість: відновити територіальну цілісність, повернути додому всіх, кого незаконно утримує росія та її посіпаки, притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах. Над першим працює увесь народ. Над рештою — відповідні органи та служби. Так, за даними В. Зеленського, після 24 лютого вдалося визволити з полону 1456 осіб. Створення трибуналу щодо дій росії — це невід’ємна частина політики нашої держави, і Президент подякував усім причетним за роботу над притягненням агресора до відповідальності і, зокрема, Нідерландам за активну участь у цьому.

Велику вагу у світі Україна має і як аграрна держава: понад 15 млн т продовольства було експортовано лише впродовж п’яти місяців повномасштабної війни. За програмою «Зерно з України» залучили 30 держав-донорів і майже 200 мільйонів доларів. В. Зеленський нагадав світові: «Навіть зараз, коли нам важко, ми розділили наш український хліб з тими, кому ще важче». «Бажаю нам усім у наступному році перемоги, і тільки перемоги. Дякую нашим воїнам, усьому, ще раз, нашому народові. Слава Україні!» — такими словами завершив свій виступ Президент.

Підбиваючи підсумки роботи парламенту, скористаємося аналітикою Комітету виборців України: був прийнятий 351 закон — найбільше починаючи з 2014 року. Щоправда, кількість сама по собі не завжди є показовою. Так, воєнні обставини зумовили потребу ухвалювати додаткові злободенні рішення, зокрема у сфері безпеки та оборони, і більшість прийнятих законів пов’язана зі збройною агресією росії. Тільки за запровадження, а потім за продовження режиму воєнного стану голосували п’ять разів, дев’ять разів вносилися зміни до держбюджету задля збільшення фінансування війська.

І експерти, і політики відзначають згуртованість фракцій та груп. У перші місяці повномасштабної війни сесійній залі пропонувалися вже «готові» для голосування проєкти документів, їх ухвалювали без обговорення. Зі ста останніх законів чверть була прийнята конституційною більшістю голосів. Утім, поступово робота парламенту стала нагадувати нормальну для демократичної країни – з дискусіями, партійною змагальністю.

Головним підсумком року, що минув, можна, мабуть, назвати те, що вистояли — і народ, і влада. Розпочинаємо нинішній зі сподіванням на вміння зберігати цілісність, на незламність нашого війська і здоровий глузд міжнародної спільноти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове