Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Лихо на Дністрі

Тетяна МАРИНКО.

ГЕТЬ не святковий «подарунок» до зимових свят отримали жителі міста Галич та довколишніх населених пунктів на Івано-Франківщині. У води річки Дністер на цій ділянці потрапили нафтопродукти – як повідомляють фахівці, їх вміст на початку перевищував норму в 220 (!) разів.

Ця біда прийшла, чи то пак, припливла, від сусідів, зі Львівщини, адже саме там в останні дні грудня стався значний витік нафтопродуктів. Спеціалісти вважають, що масштаби інциденту сягають рівня екологічної катастрофи. Поверхня Дністра поблизу Галицького моста була вкрита масляними плямами по всій ширині річки.

Місцева влада та відповідні служби усувають наслідки. Зокрема, працівники обласного управління ДСНС прибули в село Журавеньки Букачівецької громади, аби спробувати встановити плавучі загородження. Як повідомила голова ОВА, жителів населених пунктів поблизу Дністра попередили про екологічні проблеми, загалом ситуація перебуває під контролем. Дослідження води, проведені в наступні дні, показали зменшення вмісту нафтопродуктів.

На Прикарпатті подібні екологічні лиха трапляються, на жаль, нерідко. Найбільшим нафтовики називають подію, яка сталася 13 червня 1908 року на свердловині «Ойл-Сіті». Буріння виконувалось ударним способом англійською фірмою, і після досягнення глибини 1016 м стався потужний вибух. Щодобовий викид становив 3000 т нафти та 900 тис. кубометрів газу. Довкола утворилося ціле нафтове озеро, а пожежа тривала 21 день.

У наші часи область теж потерпає. Зокрема, у лютому 2020 року в річку Бистриця Надвірнянська, яка наповнює водозабір Івано-Франківська, потрапила понад тонна нафтопродуктів через пошкоджений трубопровід, із якого вирізали п’ять метрів труби. А в січні 2018 року мала місце велика аварія в селі Яворів. Нафтою залило помешкання селян, городи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове