Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Зі смаком дитинства

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Фото автора.

На підприємстві «Радивилівмолоко» суворо дотримуються санітарних норм.

На підприємстві «Радивилівмолоко», що розташоване в селі Крупець однойменної громади на Рівненщині, життєствердні звуки мелодії виробничого оркестру не стихають і в ці темні часи. Щойно вимкнуть електрику, у допомозі стають потужні дизельні генератори, тож, приміром, у цеху сироваріння навіть не помічають зміни джерела живлення.

НАБІЛ «Радивилівмолока» до вподоби багатьом споживачам. «У нього смак дитинства», — кажуть люди. На підприємстві все стерильно, як у лікарні: витримуються надважливі для виробничого процесу вологість і температура повітря (для різних етапів виготовлення сирів вони різні). Бахіли, шапочка, халат — без цього екіпірування до цеху зась. На повну, у дві зміни, працюють і люди, й автоматика. Обладнання, між іншим, постійно оновлюють.

— Модернізація — чи не найнеобхідніша умова розвитку, — наголошує директор Анатолій Грисюк. — Цього року ми вже встановили нову автоматичну лінію для розливу молока продуктивністю 6 тисяч літрів на годину, розширили сирний цех, додали устаткування, докупили транспорт. А тепер он, бачите, будуємо склад готової продукції: як-не-як, нарощуємо обсяги.

— У війну? — виривається в мене саме собою.

— Так, ми не зупинялися ні на день! Звісно, спочатку певна розгубленість була. Але швидко приборкали її — робота врятувала. Керівники господарств, від яких закуповуємо сировину, 24 лютого теж не знали, що робити. Ми ж, аби не зупинився конвеєр, оплатили всі обумовлені обсяги молока. У відповідь почули слова вдячності. А хіба могло бути по-іншому з нашими партнерами — «Маяком», «Случем» у Сарненському районі, «Україною» в Рівненському, з якими співпрацюємо десятиліттями, низкою господарств Волині, Тернопілля, Хмельниччини, куди розширили свою сировинну базу? Люди хочуть надійності. Не розірвати партнерський ланцюжок украй важливо, бо збій одразу відчують споживачі.

Допустити цього підприємство, яке працює з 1995 року, має солідну репутацію і дає роботу 700 трудівникам, не могло. Всі розуміли: молоко, сметана, кефір та йогурти, масло, сири плавлені, кисломолочні та тверді (а це спектр заводської продукції) критично важливі для забезпечення повноцінного харчування людей. Тому не лише втримали обсяги, а й наростили їх на 40%.

Цікавлюсь в Анатолія Івановича, які нині закупівельні ціни на сировину і чи вдається удержувати рентабельність після реалізації продукції?

— Молоко беремо по 13,5-15 гривень за літр, возимо його власним транспортом, — розповідає керівник. — 80% сировини купуємо в аграрних формувань: у ній уніфіковані й жирність, і вміст білка — це основні показники для якості майбутньої продукції. А вона, самі знаєте, яка висока. У домогосподарств закуповуємо лише решту 20% сировини, бо селянське молоко не має потрібних для виготовлення високоякісного масла або сиру показників. Його використовуємо здебільшого на виробництво казеїну, якого експортуємо давно і багато. А ще — масло та сири, зокрема в Молдову, Грузію, Азербайджан. Нещодавно дістали право постачати товар і в ЄС, тож продукція під торговою маркою «РадиМо» вже попрямувала до вірних друзів України — в Литву. Поки що двічі відправили по 20 тонн масла і тверді сири. Приємно, що споживачі належно оцінили їхню якість. У цьому посприяла ще й безмитна зона, запроваджена на рік для України. Нині уряд працює над продовженням її дії. Бо вітчизняна продукція не гірша за європейську, але дещо дешевша. При цьому, якщо ціни на сировину в нас і в ЄС зрівнялися, то тамтешні аграрії мають дотації від держави на кожний гектар угідь. Певна річ, нашим фермерам конкурувати з ними важко. У собівартості продукції «Радивилівмолока» 75% становить ціна сировини. Решта — енергоносії, пальне, доставка, зарплата. Рентабельність останніми роками дорівнює 3-7%. І хоч експорт — це можливість дорожче продати вироблене, все ж основний ринок — внутрішній, український.

 Тема енергоносіїв для виробників украй болюча. Профільні асоціації звернулися до Кабміну з проханням про пільгову ціну на газ, як це було до 30 вересня. Не можу не спитати думки керівника щодо цієї проблеми.

— Ой як нелегко працювати в такій ситуації! Ми справді мали фіксовану ціну на газ. Але в зимовий період пільговим паливом треба забезпечити насамперед населення, і це зрозуміло. Втім, завдяки санкціям стосовно росії вартість блакитного палива в Європі знижується: якщо в жовтні ми працювали з ціною 47 тис. грн за тисячу кубів, то в листопаді вже була 31 тисяча. Тож тримаємось.

До речі, «Радивилівмолоко» має не тільки свій автопарк, а й власну торгову мережу, яка постійно розширюється. Звичайно, продукцію підприємства реалізують також інші заклади, в тому числі великі. «З усіма співпрацюємо чесно: наше завдання — виготовити високоякісний товар, — стверджує пан Анатолій. — А найголовніше сьогодні — перемогти у війні та швидко відбудувати державу. Певен, то вже буде зовсім інша, сучасна й вільна Україна. Та, якою вже нині слушно захоплюється світ».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове