Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

«Українці зроблені із заліза»

Михайло ВЕДМІДЬ.

НОВИЙ рік розпочався в Україні черговою атакою з повітря. У ніч проти 1 січня 2023 року російські окупанти атакували наші міста іранськими безпілотниками. Однак Повітряні сили у взаємодії з підрозділами протиповітряної оборони інших складових Сил оборони України знищили 45 ударних БпЛА. Зокрема, над Києвом і околицями було виявлено 32 повітряні цілі, й усі вони були знищені. Цей підступний новорічний «подарунок» агресора чи не найпершою прокоментувала посол США в Україні Бріджит Брінк: «Неймовірно. Росія холоднокровно і боягузливо напала на Україну в перші години нового року. Путін, схоже, досі не розуміє, що українці зроблені із заліза. Америка абсолютно впевнена, що Україна переможе у 2023 році. Слава Україні!».

Цьому підступному й цинічному нападу передував масований ракетний удар по нашій країні напередодні Нового року, в суботу 31 грудня. Під терористичною атакою опинилися столиця, захід і південь країни — Хмельниччина, Запоріжжя та Миколаїв. У Хмельницькому загинула 22-річна дівчина, в Києві — двоє чоловіків. Десятки постраждалих…

Утім, на тлі цього та подібного негативу не обійшлося наприкінці минулого року і без позитиву. До нього можна зарахувати повідомлення про зустріч Нового року на росії. Вона там відбувалася під «бавовну» та звуки вибухів. За годину до Нового року і протягом новорічної ночі російські соціальні мережі почали публікувати відповідну інформацію. Зокрема, повідомлялося про вибухи у Воронежі, Бєлгороді, Ростовській та Курській областях. З’явилась інформація про оголошення повітряної тривоги у Москві. А вже наступного дня поширились звістки про вибухи, що прогриміли на аеродромі “Балтімор”, де розміщується бойова авіація рф, а саме Су-34. В Україні цей інцидент прокоментували так: «Миттєва карма в дії».

Що ж до ситуації на фронтах, то її в інтерв’ю ВВС прокоментував начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. За його словами, бойові дії наразі зайшли в глухий кут, оскільки ні Україна, ні Росія не можуть досягти значних успіхів. «Ситуація просто зависла. Вона не рухається, — висловив своє бачення керівник військової розвідки і додав: — Ми не можемо перемогти їх на всіх напрямках комплексно. Так само, як і вони нас». Тому «ми дуже чекаємо на нові поставки озброєнь і на прибуття більш досконалого озброєння». Водночас Буданов висловив певність у тому, що до кінця весни або на початку літа Українське військо вийде на кордони 1991 року. Це один із найоптимістичніших прогнозів, які напередодні Нового року щедро роздавали військові, політики, експерти й аналітики.

Тим часом американський новинний вебсайт Axios повідомив, що перед самим новоріччям прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху та Президент України Володимир Зеленський вели переговори про зміну позиції України в ООН стосовно резолюції про палестинські території в обмін на ППО. При цьому Axios посилається на слова не названих українських та ізраїльських посадовців. За повідомленням «Європейської правди», Нетаньяху у телефонній розмові із Зеленським у п’ятницю нібито просив його, щоб Україна проголосувала в Генасамблеї ООН проти резолюції, в якій закликають Міжнародний кримінальний суд дати юридичний висновок щодо наслідків ізраїльської окупації палестинських територій.

Зеленський на це прохання начебто сказав, що в обмін на таке голосування України хотів би почути, як новий уряд Ізраїлю планує змінити позицію у справі допомоги Україні, зокрема, чи можна розраховувати на засоби захисту від балістичних ракет та іранських дронів. За словами українського джерела, Нетаньяху не дав чіткої відповіді, пообіцявши обговорити прохання Зеленського у майбутньому. Останній не був задоволений такою відповіддю.

У підсумку Україна обрала нейтральний варіант і вирішила не брати участі в голосуванні на Генасамблеї. Ізраїльське джерело каже, що Нетаньяху був розчарований тим, що Київ обрав саме таке рішення, а не «утримався» у голосуванні.

Зеленський, розповідаючи про розмову, прямо не згадував про цю дискусію, зазначивши лише, що обговорював з ізраїльським президентом «питання двосторонньої співпраці, включно з безпековою сферою, та взаємодію на міжнародних майданчиках».

А що залишається робити? Якщо головні союзники з огляду на свої інтереси допомагають, але не так, як Україні хотілося б (до речі, а де той давноочікуваний ленд-ліз?), доводиться звертатися по допомогу до будь-яких інших партнерів.

Утім, розуміння потреб нашої країни й того, що результати майбутніх переговорів, за столом яких має завершитися війна, практично повністю залежатимуть від «ситуації на землі», тобто успіхів на фронтах, судячи з усього, все ж є.

 Принаймні днями генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю німецькому виданню заявив: «Це може звучати як парадокс, але військова підтримка для України є найшвидшим шляхом до миру. Ми знаємо, що більшість війн завершуються за столом переговорів, імовірно, як і ця війна. Але ми знаємо: те, чого Україна може досягти під час цих переговорів, нерозривно залежить од військової ситуації. Тож якщо ви хочете досягти мирного рішення шляхом переговорів, які забезпечать перемогу України як незалежної демократичної держави, — найкращим шляхом до цього є забезпечити Україну військовою підтримкою. Саме таким є шлях, аби переконати президента путіна, що він не досягне своїх цілей з опанування контролю над Україною», — зазначив керівник Альянсу.

Він не дав прямої відповіді на запитання DPA, чи готові союзники по Північноатлантичному договору здійснити поставки Україні ракет середнього радіусу дії та танків, але зауважив, що союзники по НАТО вже постачають Україні системи озброєння дальньої дії, наприклад системи HIMARS та далекобійну артилерію, як і безпілотні дрони та броньовані автомобілі. Тож діалог між Україною та союзниками по Альянсу щодо поставок різних систем озброєння триває, зокрема у форматі конференції «Рамштайн» за лідерства США.

«Безумовно, я закликав союзників робити більше. Це відповідає всім нашим інтересам у сфері безпеки — переконатися, що Україна перемагає, і путін не виграє. Але це не лише про надання більшої кількості систем озброєння. Ймовірно, навіть важливішим є те, аби було достатньо боєприпасів до систем, що вже були постачені. Потреба у боєприпасах та запасних частинах величезна», — додав Столтенберг.

Ну, а позиція кремля давно відома. Напередодні Нового року її вкотре оприлюднив глава МЗС рф лавров. В інтерв’ю ТАСС він заявив, що бенефіціаром «конфлікту» є США. Вони, мовляв, роблять усе, аби затягнути ситуацію й надати їй більш жорстокого характеру. Хоча Вашингтон і Київ можуть у будь-який момент припинити «безглуздий спротив». І вчергове пригрозив — наші пропозиції щодо демілітаризації та денацифікації, сказав, ворогу відомі. Тож справа за малим – виконати їх «подобру-поздорову». Інакше, мовляв, питання вирішить армія росії.

Ну про що тут можна домовлятися?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Соцвиплати — автоматично
Читати
Газівники працюють на повну
Читати
Руйнування величезні
Читати
Нарешті вдома
Читати
З бюджетами проблеми
Читати
Загиблих — тисячі
Читати
Аби витримати енерготерор
Читати
Дурний розуму не купить
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове