Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Машини садять ліси

Микола ВАЛЕРЧУК.

У ЦЕЙ ЛИХИЙ і жертовний для нашої країни час лісогосподарські підприємства Хмельниччини працюють прибутково і стабільно, справно наповнюючи Державний та місцевий бюджети. В обумовлені терміни відпускають виробникам і приватним клієнтам ділову деревину та дров’яну промислового і непромислового використання, тріску паливну, продукцію переробки низькосортної деревини й побічного лісокористування.

Нещодавно підприємства галузі завершили лісокультурну кампанію, під час якої створили ліси площею 170 гектарів, 10 з яких — це нові насадження. Прикметно, що річний план із лісовідтворення виконано на 147 відсотків. Досягти таких вагомих результатів Ізяславському і Шепетівському лісгоспам вдалося завдяки придбаним власним коштом фінським розсадосадильним машинам РМ-160. Процес садіння в них повністю автоматизований. Лунку в ґрунті агрегат робить автоматично, також регулює глибину ямки, поміщає сіянець, підживлює його мікро- та макроелементами задля збільшення енергії росту. Прикопує рослинку та обробляє спеціальними речовинами, які відлякують гризунів і комах. Система працює з допомогою мобільного обладнання із підключенням Bluetooth. Оператор вносить до бази площу ділянки, її контури та встановлює GPS координати. Затим визначає схему посадки, й система автоматично її виконує. Установка садить сіянці з рівномірною точністю. В режимі реального часу процес можна відстежити на центральному сервері. До речі, таке програмне забезпечення дає змогу створити двійник лісу. Загалом автоматизоване садіння полегшує людську працю, заощаджує час і ресурси. Не потрібно заздалегідь готувати ґрунт для висадження сіянців, адже цю роботу тепер виконує машина. За день завдяки РМ-160 закладається щонайменше два гектари лісу. А працювати можна навіть уночі.

Звісно, така техніка не з дешевих, але, за словами начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Петра Пешка, є намір придбати у подальшому такі машини і для інших лісгоспів.

А ще лісівники Хмельниччини з перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну активно допомагають ЗСУ, територіальній обороні та вимушеним переселенцям, наближаючи цим самим нашу перемогу над ворогом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове