Архів
Середа,
4 січня 2023 року

№ 1 (19993)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:СіченьНаша пошта

Січень

 Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Природні явища

Коливання земної кори

Микола ГРУДЕНЬ.

ІДЕТЬСЯ про земле­труси — сильні коливання земної кори, викликані тектонічними або вулканічними причинами, що призводять до руйнування будівель, споруд, пожеж і людських жертв. На планеті трапляється понад 100 тисяч землетрусів на рік. Іншими словами, кожні п’ять хвилин земля здригається від поштовхів і коливань.

Землетруси завжди лякають людей своєю раптовістю. У світі від них щороку гине близько 10 тисяч чоловік. Дізнатись достовірно про початок землетрусу можна, лише уважно спостерігаючи за поведінкою тварин: вони відчувають наближення за кілька годин і виявляють неспокій. Наприклад, кішки залишають селища і переносять кошенят в луки, а птиці в клітках за 10-15 хвилин до початку землетрусу починають активно літати. Перед поштовхом чуються незвичайні крики птахів, домашні тварини в хлівах збуджені. Найімовірнішою причиною такої поведінки вважають аномалії електромагнітного поля перед землетрусом.

Людина ж ще й досі не навчилася заздалегідь виявляти наближення цього стихійного лиха. Нині відсутні надійні методи прогнозування землетрусів та їхніх наслідків. Однак за зміною характерних властивостей землі, а також незвичної поведінки живих організмів (їх називають провісниками) ученим найчастіше вдається складати прогнози.

Слабкі землетруси спричиняють у будинках дзенькіт посуду, розгойдування люстр. Під час сильних тріскаються стіни, обвалюється стеля. Дуже сильні призводять до тріщин на поверхні землі, обвалів у горах, руйнування будівель.

Землетруси викликають й інші стихійні лиха, такі, як зсуви, лавини, селі, цунамі, повені (через прорив гребель), пожежі (при пошкодженні нафтосховищ і розриву газо­проводів), пошкодження комунікацій, ліній енерго-, водопостачання та каналізації.

Територія нашої держави розташована у трьох сейсмоактивних зонах: Південне узбережжя Криму, Закарпаття (Північно-Східні Карпати) і найпотужніша — румунська зона Вранча.

Ось найпомітніші землетруси, зафіксовані сейсмологами, які сколихнули українські міста і села за останні десятиліття.

29 листопада 2011 року жителі Криму відчули поштовхи. У нейтральних водах акваторії Чорного моря на відстані 50 км від узбережжя півострова на глибині 12 км стався землетрус. Його магнітуда — 3,8 бала за шкалою Ріхтера. Перед цим з 1 до 11 листопада на півострові було зафіксовано вісім малих землетрусів у діапазоні магнітуд 0,1-1,6. При цьому негативних наслідків для Криму не виявили.

Проти 24 червня 2013-го неподалік Кривого Рогу Дніпропетровської області стався землетрус магнітудою 4,5. Поштовхи були приблизно за 100 км на південний схід від міста та за 340 км на південний схід від Києва. Руйнувань і постраждалих не було, однак люди, ділячись враженнями у соцмережах, писали, що будинки трусило дуже сильно.

15 жовтня 2013-го землетрус сколихнув Велику Ялту. Поштовхи найбільше відчули жителі курортного містечка Гурзуф. У їхніх будинках гойдалися люстри, дзвенів посуд і дрижали меблі. Науковці зауважили, що землетрус був незначний — силою 3-4 бали. Його епіцентр містився на дні Чорного моря за чотири кілометри від Гурзуфа і на глибині 10 км.

22 листопада 2014-го землетрус стався в Одесі. У квартирах містян гойдалися люстри, дзвенів посуд, багато хто відчував, як похитує перекриття, але інформації про які-небудь руйнування не було. Коливання не оминули й жителів Ізмаїла, Чернівців, Миколаєва та Херсона. Магнітуду землетрусу оцінили у 5,6 бала. Але минулося без руйнувань.

3 лютого 2015-го у Полтавській області зафіксовано землетрус магнітудою 4,6 бала. Його епіцентр розташовувався за 35 кілометрів на північний схід від Гадяча, біля села Василівка Сумської області. Близько восьмої ранку люди відчули невеликі коливання.

7 серпня 2016-го землетрус стався на території Донеччини поблизу Маріуполя. Його відлуння відчували майже за 300 км — у Дніпрі, Запоріжжі, Бердянську і навіть Криму. Магнітуда поштовхів — 4,6 бала. Епіцентр розташовувався за 78 км на південь від Донецька на глибині 10 км.

Отже, велика територія південно-західної і південної частини України належить до сейсмонебезпечної зони. Ця обставина повинна постійно враховуватися при обґрунтуванні розміщення нового будівництва.

В Україні створено національну мережу сейсмічних спостережень, до складу якої входить 18 сейсмічних і 14 комплексних геофізичних станцій. Найдавнішою є сейсмічна станція «Львів», заснована 1899 року. Цифрова сейсмічна станція «Київ» організована 1994-го і входить до складу Глобальної сейсмічної мережі.

Версія для друку          До списку статтей

Уповні:

7.01 — схід 16:12, захід — 8:58.

Остання чверть (спадаючий):

15.01 — схід 0:34, захід — 11:19.

Новий:

21.01 — схід 8:14, захід — 15:38.

Перша чверть (зростаючий):

28.01 — схід 10:37, захід — 0:30.

 

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

10, вівторок,              14-15      год.

13, п’ятниця,             21-23      год.

16, понеділок,            9-11        год.

17, вівторок,              13-14      год.

19, четвер,                  22-23      год.

22, неділя,                  10-12      год.

25, середа,                  14-16      год.

27, п’ятниця,             19-21      год.

31, вівторок,              18-20      год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове