Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Щоденник мундіалю

Сенсація, рекорд і курйоз

Микола МОТОРНИЙ.

НА стадіонах Катару стартував чемпіонат світу-2022 з футболу, який триватиме до 18 грудня. Ця світова першість увійде в історію як перша, що відбулася на Близькому Сході. Катар отримав право на проведення турніру 2010 року, через надмірну спеку тут улітку вирішили, що розпочнеться він узимку. Команди зустрічатимуться на восьми стадіонах, лише два з яких були збудовані до призначення країни господарем першості. Всього на його підготовку було витрачено майже 220 мільярдів доларів.

Матчі ЧС-2022 відбуваються у п’яти містах. 32 учасники, які кваліфікувалися через континентальні відбори, волею жереба були розподілені на вісім груп, у кожній традиційно по чотири збірні. Усього заплановано 64 гри. Груповий етап триватиме до 2 грудня. Переможці та другі команди своїх квартетів вийдуть до 1/8 фіналу. Матчі 1/8 фіналу пройдуть 3-6 грудня. Чверть­фінальні поєдинки — з 9-го по 10 грудня. Два півфінали побачимо 13-14 грудня. Фінал — 18 грудня.

До речі, це останній чемпіонат світу із 32 командами у фінальній стадії. Починаючи з 2026 року на мундіалі змагатимуться 48 збірних. Можливо, це спростить завдання відбору для збірної України, якій після 2006 року поки що не вдавалося отримати заповітної путівки на найпрестижніший турнір.

У матчі відкриття на арені «Ель-Байт» в Ель-Хаурі господарі мундіалю катарці поступилися збірній Еквадору із рахунком 0:2.

Груповий етап. Перший тур. Понеділок, 21 листопада. Англія — Іран (Група В) — 6:2, Сенегал — Нідерланди (Група А) — 0:2, США — Вельс (Група В) — 1:1. Вівторок, 22 листопада. Аргентина — Саудівська Аравія (Група C) — 1:2, Данія — Туніс (Група D) — 0:0, Мексика — Польща (Група C) — 0:0, Франція — Австралія (Група D) - 4:1. Середа, 23 листопада. Марокко — Хорватія (Група F) — 0:0, Німеччина — Японія (Група E) — 1:2, Іспанія — Коста-Рика (Група E) — 7:0, Бельгія — Канада (Група F) — 1:0. Четвер, 24 листопада. Швейцарія — Камерун (Група G) — 1:0, Уругвай — Південна Корея (Група H) — 0:0, Португалія — Гана (Група H) — 3:2, Бразилія — Сербія (Група G) - 2:0. Другий тур. П’ятниця, 25 листопада. Вельс — Іран (Група В) — 0:2, Катар — Сенегал (Група А) – 1:3, Нідерланди — Еквадор (Група А) — 1:1, Англія — США (Група В) — 0:0.

Варто зазначити, що гол у ворота Гани дозволив португальцю Кріштіану Роналду встановити новий рекорд чемпіонатів світу. 37-річний португалець став першим футболістом за історію, який забивав хоча б один гол на п’яти різних чемпіонатах світу (2006, 2010, 2014, 2018, 2022). Голами на чотирьох різних мундіалях відзначилися Ліонель Мессі, Пеле, Мирослав Клозе та Уве Зеелер.

 Перший гол за португальців Роналду забив 12 червня 2004 року в матчі групового етапу чемпіонату Європи з командою Греції (1:2). На той момент форварду було 19 років і 128 днів. У грі з Ганою Роналду забив з пенальті у віці 37 років і 292 дні. Всього Кріштіану взяв участь в 10 великих турнірах своєї збірної поспіль.

Першою сенсацією мундіалю стала поразка збірної Аргентини у матчі із Саудівською Аравією. А першою командою, яка втратила шанси на продовження боротьби у чемпіонаті, стала збірна… країни-господарки.

Зафіксовано і перший курйоз. Збірна Іспанії не змогла доправити на ЧС-2022 традиційну страву команди – іспанський делікатес хамон (сиров’ялене свиняче стегно). Причиною є заборона на імпорт свинини в Катарі. До речі, в цій країні категорично заборонене і вживання алкоголю в громадських місцях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове