Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • З Україною в серці

Листи крізь роки і печалі

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Костянтин Ротань навчається в 11-му класі Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату Кіровоградської обласної ради. Допитливий юнак взявся дослідити сімейну історію рідної сестри своєї прабабусі — Марії Шумило-Скуйбіди по маминій лінії, яка емігрувала після Другої світової війни до США і проживала в Нью-Йорку. Він чув із дитинства перекази про далеку родичку, в сім’ї як дорогу реліквію берегли листи пані Марії до рідних. Доля відірвала її від роду, понесла світами, мов пір’їнку. Були часи, коли людина в еміграції вважалася навіки загубленою для батьківщини. Але наставало й потепління, тоді раділи кожній ниточці, що зв’язувала далеких рідних із незнайомим світом чужинського зарубіжжя.

КОСТЯНТИНА і тітку-прабабцю в часі розділяє століття, йому важко уявити рік 1921-й, коли вона народилася, але бажання зазирнути в минувшину, надто ж крізь призму листування, котре відкриває віконце в невідомість, було настільки великим, що у випускному класі він взявся за складну роботу, яку потім представив на конкурс Малої академії наук. Звичайно, під керівництвом мудрих наставників — кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Світлани Проскурової та свого вчителя історії Олександра Якимчука.

«Перед нами у листах історія нелегкого вибору між можливістю жити в умовах неминучих репресій із боку радянського політичного режиму і долею вигнанців у пошуку кращого життя в іншій країні, — прокоментувала дослідження науковець Світлана Проскурова. — Доля пані Марії для багатьох колишніх остарбайтерів була типовою. Цікавим є досвід збереження української

ідентичності українською діаспорою США і плекання нею української культури в еміграції, її ролі у руйнуванні «залізної завіси», у відновленні зв’язків з Україною і формуванні проукраїнського лобі серед корінних американців. Історія цікава повсякденням родини Шумил (Скуйбід) як типових представників третьої хвилі української еміграції до США 1940-1970-х років. Якщо виокремити головну тему листів, то це ностальгія за Батьківщиною, якою Марія вважала тільки Україну».

Близнючки Марія та Галина Скуйбіди народилися у селі Богданівка Знам’янського району на Кіровоградщині в родині домогосподарки та ремісника. Були старшими серед чотирьох дітей і дуже близькими між собою.

Сім’ю зачепили розкуркулення, репресії, Голодомор 1932-1933 років також залишив тяжкі спогади в родині. Після закінчення Богданівської середньої школи 1937 року Марія вступила до педагогічного технікуму, який встигла закінчити до початку німецької окупації. Під час війни мешкала в рідному селі у батьків. Улітку 1943-го дівчину силоміць вивезли до Німеччини (м. Кельн) за програмою «Оst». На долю Марії випали поневіряння в Крефельді, де «якимсь чудом лишилася жива», а також у концтаборі у Бельгії. Нестерпні умови праці та нелюдське ставлення адміністрації змусили Марію тікати. Вона переховувалася два місяці у знайомого, теж остарбайтера із Західної України, Олекси Шумила, з яким і одружилася у вересні 1944 року, коли місто звільнили американці. Подружжя переїхало до США, у них народилося двоє дітей. Їхній первісток Ентоні добре вчився, опанував українську мову, писав українським родичам листи і пишався тим, що українець. Учився грі на фортепіано. Родина була активна серед української діаспори, церковної громади Нью-Йорка. Брали участь у Шевченкових днях, зокрема у святковому концерті на одному з телеканалів Нью-Йорка співали українських пісень під акомпанемент Ентоні. Разом із сином Марія виступала в Карнегі-Голі з українським музичним репертуаром.

Усі члени родини сумлінно вчилися і працювали, результатом був досить високий економічний статус сім’ї. Марія подорожувала як США, Канадою, так і Європою. В листах жінка описує навчання дітей у США: про предмети в школі, про те, що вчили українську мову.

Яким успішним не було б життя в еміграції, Марія тужила за рідною землею. Зі США до УРСР вперше приїхала 1964-го, зустріч із рідними відбувалась у присутності працівника КДБ в київському готелі «Інтурист», тоді ж вона також побувала у Львові — відвідала родичів свого чоловіка Олекси. Пізніше приїздила ще у 1975 та 1990 роках. До розпаду Радянського Союзу їй так і не вдалося побувати в рідному селі Богданівка, а це було її заповітною мрією. До омріяної незалежної України не могла поїхати за станом здоров’я, проте в США за її запрошенням побували рідні, зокрема двічі — сестра Галина.

Родина зберегла 68 листів Марії до сестри Галини, перші датовані 1944 роком, писані з німецьких Крефельда і Кельна. Далі йде американське листування. Подаємо витримки з них зі збереженням транскрипції.

«…Час цікавий. Може, ми ще жити будемо. Чи вернусь я коли на Рідну Землю! Чи побачу, як там сонце світить? От тільки тепер я навчилась радіти. Тепер я знаю і добре розумію ту різницю, що стоїть між ненавистю, злом і добром. Я уже добре зрозуміла, що значить «чужина». Я знаю тепер, хто ми такі, чиї ми діти і як нас цінять інші. Я умію цінити батьківщину і добре розумію зміст цього слова. Якщо хто не розуміє змісту цього слова, той не має права його вживати».

«…Я якимсь чудом лишилася жива. Я весь час перебувала в Крефельді. Там мене і застали американи. Наш терен, як вам відомо, тепер в руках англійців, а ми теж. З 3 березня ми нічого не робимо — сидимо в лагерах, їсти дають тепер добре».

«До літа 1943 року я була на місці. Мені було не зовсім зле, але я не могла терпіть теї неправди, що бачила навкруги. Ну мене і таких як я забрали і вислали в концлагера до Бельгії, де ми копали окопи на передових лініях. Нас падало по півсотні на день від куль і голоду. Я не могла терпіти і мусила звідти тікати».

«Мене хлопець з Західної України, теж українець, звідти забрав і переховував 2 місяці… Ми дістали документи і рішили одружитись, бо мені не хотілося знову в тюрму. По знайомості нам дали шлюб… Мешкали в бараках, мали окрему кімнату і не зле жили, хоч робили дуже. Ми не бачили дня і сонця, бо йшли до роботи було темно і приходили було темно. Нас не рахували за людей, проганяли з тротуару, коли ми йшли. Ми не мали права заходить в кіно, склеп, парк, їхати трамваєм».

«Мій чоловік взагалі освіти не має, бо він жив і виріс між чужими людьми. Його батько був багатим, а мати бідною, то вони не подружились через це і його батько виїхав у Америку, продавши свій маєток… З Америки він допомагав Олексі як міг і після війни прислав нам папери, щоб ми їхали до Америки. Але то забрало нам пів року, поки ми поїхали, і якраз в той час, як ми вже їхали кораблем, його батько загинув у автовій катастрофі абсолютно не лишивши по собі ніякої заповіді. Те невелике майно, що він мав, усе забрала держава, а ми положили вінок на його могилу і почали із праці рук».

«…Дорогий тато і мамо — я дуже багато винна Вам, але поки що те, що можу, по силі моїх матеріальних можливостей буду Вам посилати. В пачці є 2 цілі шкіри на верх, 2 р. чобіт, 2 менші чорні, на підкладки, підошви і т. д. Все на 2 пари чобіт, 20 ярдів кордирою (таке як плюш чорний в квіточки) то для мами і всім жінкам… по маленькій вовняній хустинці, а мамі також тепла вовняна і татові светр. Я вибирала все, щоб для Вас було практичне. Ту матерію можна прати і не треба викручувати і прасувати тоді не треба. Я вишлю грошей, тепер ніби можна вже — на оплату шевцеві, щоб пошив Вам чоботи, тату і мамо…»

 «Тоні ходить у 5-й клас. Він говорить, читає і пише по українськи. Вишліть фото із сестрою і братом, Тонік уже мені каже, що він певно не має ні бабці, ні дідуся, бо навіть на фото Вас ніколи не бачив».

«Ціле літо я дуже тяжко працювала. Немає кому жалітись: чи хвора, чи здорова, чи щаслива, чи ні. Кругом чужі мури і чужі люди — то хіба зрозуміють чи поспівчувають. Бо я «тяглова сила».

«Дорога сестричко! Тепер дещо про те, що ти запитувала. Мені тепер 37 років, а поки я до рідної хати доїду чи рахувала скільки мені тоді буде? Якщо ти забула, то почитай останні ухвали парт­з’їзду. Я «Правду» і тут можу купити скільки хочу і також всю Ком. [Комуністичну] пресу. … Ну а що ж мене чекає дома? Це моя досмертна мрія і бажання — вернутись додому і побачити Вас. А тільки не в другу Тайгу… Якщо все гарно так, як ти пишеш, я тішусь, але чому ти і досі не вислала навіть якої-небудь знімки? Хоч би куточок садка, хати, городу мені на пам’ятку прислали, другі шлють, а ти навіть фото обіцяєш уже 10 років і досі немає…»

«Тепер дещо за себе. Ти і Ви всі цієї країни не знаєте. Отож тут є все, що де є в якому куточку світа. Всякі овочі цілу зиму і літо помідори, кавуни, дині, огірки, все можна купити на Різдво, на Великдень і Тройцу за ту саму ціну. Про обув і все інше навіть нема що говорити, то кругом повно всього. Тільки треба мати гроші. А щоб мати гроші, треба мати працю. Маю холодильник, машинку для прання, машину і уже п’ятий рік їжджу (я уже 4-й рік маю право їхати автом) авто. Мені бракує життя, а до життя все маю. А то все, що робить людину щасливою, лишилось навіки певно біля тебе, сестричко, у тій хаті, садку, річці, де ми разом росли. Гроші і матеріальні вигоди нікого ще не зробили щасливим. Так і мене. Ти можеш сказати, що я забула, як смакувала ті кісточки з абрикос, що ми збирали у Рогівців у садку, — ні, я не забула. І тепер як про те думаю, то слина котиться і капають сльози, але мені здавалось, що тоді я почувалась щасливішою, як зараз...»

«Тепер ми послали Тоні до школи до Європи в Іспанію. Там є 2 католицькі міжнародні університети. Один у Мадриді, а інший у Гренаді. Ми ще не знаєм, де його приймуть… Ми хотіли, щоб він побачив, як бідніші люди живуть і вчаться. Бо тут молодь зовсім попсута добром».

«Мій день починався у 3.30 рано і ніколи не кінчався раніше як 12 год півночі. Я і тут пробувала щось собі здобути, школу я закінчила, хоч як не було тяжко, але працювати за фахом не довелось, бо ми купили цей готель і тепер треба робити усе. Ви не можете уявити — це є величезний будинок, 26 самих спалень, 2 їдальні на 72 особи, вітальня має 9 самих диванів і зо 2 дозини фотелів, столи, столики, лампи і вся холєра, яку мої 2 руки мусять завжди витирати, виполіскувати. Як я маю люди в кімнатах, то маю ще 2 помічниці, я як ніхто стараюсь усе зробити сама, а крім того кухня вся на моїй голові. Тільки робимо, щоб від одних узяти гроші, а другим дати».

«Я не хочу їздити по містах, що мене не цікавлять. Я хочу бути з вами. Відвідати ті міста, де ми виросли, учились і працювали. Зустріти знайомих і рідних. Звичайно, цікаво більше де побувати, але на все треба часу, я не знаю, скільки його можу вкрасти. Я одну мету в житті ще маю, побачити ще раз Україну, тебе, брата, ваших дітей і, якщо можливо, ті місця, де ми росли і вчились».

«Зараз 5.30 ранку. Тільки 10 годин часу нас розділили і не розумно було чекати 32 роки, щоб той час подолати. То справді був такий короткий час. Ми дуже мало були удвох — завжди у товаристві. Ще так багато хотілося б сказати. Але тепер уже так довго не мусимо чекати. Я усіма і усім задоволена. Крім одного: коли я переходила таможню у Москві, виповняла другим членам групи декларацію (що везли із собою, а свою наспіх написала), бо фактично нічого, як ти знаєш, цінного не везла, крім того, що уже було відомо і записано. Виявилось, що той годинник, що Іванко Олексі подарив, був золотий, а я не знала. Я думала, що він звичайний, позолочений, якби я знала, що то таке дороге, я б ніколи не взяла. Мені через ті дурні річі перекинули усе кругом. Та ще і назвали фашисткою, що мене дуже образило і знервувало».

Останній лист, приведений у дослідженні, датований червнем 1974 року, після перших відвідин Марією України. Вона приїздила іще, остання подорож і зустріч з рідними відбулися в місті Кременчук 1990-го. А через рік рідні по обидва боки океану вітали набуття Україною суверенітету. Здійснити свою заповітну мрію — побувати в незалежній Україні — Марія так і не змогла через стан здоров’я. Але душею линула в рідні краї, милу серцю Богданівку, аж до останніх днів, до 2012 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове