Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну

Про духовне і житейське

Марія КРАМАР.

СВЯТОВОСКРЕСЕНСЬКИЙ монастир ПЦУ на Повстанських могилах розташований на межі Рівненської та Тернопільської областей. Це, мабуть, єдина в Україні свята обитель, яка організувала пожежну частину. Монахи готові миттєво виїхати на виклик до одного із п’яти сіл Мізоцької громади — через віддаленість машини ДСНС не можуть дістатися цих населених пунктів у передбачений нормативами час.

«Монахи-пожежники пройшли спеціальний вишкіл. Загалом було 140 годин навчання. Це підготовка до гасіння, практика навичок, їзда на машині, складання і розкладання рукавів, — розповів журналісту видання «Експрес» настоятель монастиря отець Онуфрій. — Усі навички та уміння давалися досить легко. Фізично ми добре підготовлені, адже обробляємо 200 гектарів землі — після ранкової молитви до вечора працюємо в полі».

Команда пожежників налічує шість осіб на чолі з настоятелем. Окрім ченців, в ній є працівники лісового господарства та селяни. «Звісно, наші потужності не такі, щоб погасити велике займання, — каже отець Онуфрій. — Але не дати розповсюдитись вогню ми можемо».

Монастирська пожежна частина буде на повному утриманні обителі. Обласне управління ДСНС передало монахам сучасний спецавтомобіль, повністю укомплектований засобами для гасіння пожежі. Він має бак на 600 літрів, який наповнюватимуть у місцевому озері. Такої кількості води повинно вистачити, щоб приборкати загоряння до прибуття професійних рятувальників. Власними зусиллями братія збудувала біля келій гараж, який опалюватиметься, аби вода в машині не замерзла.

«Наш обов’язок — допомагати людям у біді, — вважає отець Онуфрій. — Тож виконуємо його з максимальною відповідальністю».

До речі, щоб стати пожежником-добровольцем, слід звернутися до органів місцевого самоврядування, звідти інформацію передадуть обласному управлінню ДСНС. Після тримісячного навчання людину можуть залучати до роботи професійних рятувальників не лише під час пожежі, а й стихійних лих — повеней, буревіїв, заметілей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове