Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Мобільні бригади лікарів

Микола МОСКАЛЕНКО.

ДЛЯ БАГАТЬОХ хмельничан, мешканців віддалених населених пунктів, великою проблемою є вибратися в райцентр на прийом до лікаря. У пригоді їм стали виїзні бригади лікарів, які нині навідуються у села і селища. Крім сімейних лікарів, у команді працюють також профільні спеціалісти: офтальмолог, лікар-отоларинголог, гінеколог, ендокринолог, кардіолог, невропатолог та інші. Склад бригади зазвичай формується заздалегідь за запитом самих громад. Лікарі краян консультують, лікують, призначають та безкоштовно видають їм необхідні ліки. Проєкт відбувається за підтримки бюро ВООЗ в Україні і триватиме до кінця листопада. Так, нещодавно бригади лікарів виїздили у віддалені райони Шепетівського району, де обстежували переселенців та місцеве населення.

Два роки чекають водогону

ІЩЕ два роки тому з мешканців села Хмелівка, що входить до складу Городоцької тергромади у Хмельницькому районі, зібрали гроші на прокладання водогону. Основну суму на суспільно корисну справу тоді вніс інвестор — підприємство, яке орендує в селі землю. Люди заплатили гроші і стали чекати. Вже добігає кінця 2022-й, а підведеної води в оселях як не було, так і немає. Людям уривається терпець. У цьому селі постійно проживає 100 селян, переважна більшість яких уже давно пенсійного віку. Зараз вони беруть воду з криниць, які останнім часом дуже зневоднилися. Так що у такий складний воєнний час іще й назріває проблема гострої нестачі в Хмелівці води для побутових потреб.

Щоправда, справа зрушила з місця після того, як старостою села стала Оксана Стецюк. Так, днями у село привезли труби, які мають під’єднувати до будинків. За словами старости, найближчими днями до Хмелівки приїде підрядник, який виконуватиме перекопи задля подальшого прокладення водогону. Сказати, коли саме роботи будуть завершені, Оксана Стецюк наразі не може. Проте запевняє — мешканцям чекати довго не доведеться.

Син гуляє, мати платить

МЕШКАНКУ Славути визнали винною в неналежному виконанні батьківських обов’язків через те, що її син упродовж вересня без поважних причин пропустив дистанційне навчання у школі. Тепер жінці доведеться сплатити 1700 грн штрафу та майже 500 грн судового збору. Відповідне рішення ухвалив Славутський міськрайонний суд за результатами розгляду поліцейського протоколу. У суді наголосили, що батьки, за законодавством, мають забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.

Це вже другий подібний випадок зі школярем. Його мати обіцяла провести виховну роботу з ним після прогуляних уроків у листопаді 2021 року.

Тим часом рішення суду сколихнуло соцмережі. Багато хто назвав його упередженим щодо матері. Запеклі дискусії на одвічні теми виховання і батьківства, спровоковані безпрецедентним рішенням суду, тривають і досі.

Будують бомбосховище-криївку

ОСТАННІМИ роками в Україні зростає інтерес до героїчної історії УПА, якій цього року минає 80. Набуває популярності й ідея спорудження огорнених легендами криївок Української повстанської армії — вже як музеїв їхнього визвольного шляху. Це стало певним суспільним відлунням і нинішньої великої визвольної війни українського народу проти московського окупанта. Тільки тепер Україна вкривається вже іншими криївками — укриттями та бомбосховищами, де українці ховаються від ракетних та бомбових ударів. І коли закінчиться ця війна, чимало з них стануть музеями, які розповідатимуть про мужніх українців, які здолали криваву лють рашистів.

Велика Калинівка, що входить до Олешинського старостинського округу Хмельницької міської тергромади, стала першим не лише на Хмельниччині, а й в Україні селом, де споруджують укриття-криївку. Як сховище приміщення служитиме і школі, і мешканцям Великої Калинівки. Нині тут в розпалі будівельні роботи, які розпочались наприкінці літа.

Тримаємося разом

ВІД СВІТАНКУ 10 жовтня рашисти нещадно обстрілювали регіон ракетами. Три прилетіли у Хмельницький, пошкодивши об’єкт критичної інфраструктури. А ще три збили сили ППО. Уламки однієї з ракет розлетілися по полях, городах Староушицької громади, що у Кам’янець-Подільському районі. При цьому бойовий заряд розміром із газовий балон завважки понад 400 кілограмів розвалив сарай і, пробивши дах, впав на підлогу хати у селі Чабанівка, в якій проживає 93-літня Марія Ясінська. Дивом, кажуть, не здетонував. Таки бабуся народилася в сорочці! Хоч і залишилася без даху над головою.

Залишки ворожої ракети сапери забрали й знешкодили. Тим часом земляки підставили плече допомоги. Староушицька громада придбала матеріали для ремонту зруйнованої оселі, а односельці й волонтери з громадської організації «Бакота Хаб» зійшлися на толоку, щоб спільними зусиллями допомогти бабусі Марії. Швидко зашили пошкоджений дах дошками і металом. Принагідно розібрали завалений сарай. Старенька була зворушена і дуже дякувала добрим людям за допомогу.

Управа на домашнього тирана

33-РІЧНИЙ житель Полонного невдовзі постане перед судом за домашнє насильство. Жертвою кривдника була його дружина. Вона постійно потерпала від його знущань та погроз. Жінка неодноразово скаржилася на домашнього тирана у правоохоронні органи. Втім, штрафи, профілактичні бесіди, постійні навідування поліцейських до помешкання родини його не спиняли. Минав якийсь час, і він знову брався за старе. Аж доки слідчі Шепетівського РУП, зібравши достатньо доказів, не скерували обвинувальний акт до суду за статтею 126-1 Кримінального кодексу України. Варто зазначити, що санкція цієї статті за вчинення домашнього насильства передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до двох років. Адвокати потерпілої наразі висловлюють упевненість, що суд не зглянеться на фальшиві каяття тирана і впаяє йому по повній, бо докази його вини беззаперечні і задокументовані.

Позбавили сиріт грошової допомоги

МЕДЖИБІЗЬКУ селищну раду Хмельницького району зобов’язали виплатити одноразову державну допомогу шістьом мешканцям цієї громади — випускникам шкіл 2019-2021 років зі статусом дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Розмір цієї допомоги становить шість прожиткових мінімумів на час закінчення дитиною загальноосвітнього закладу. Гроші мають допомогти їй на перших порах облаштуватись у дорослому житті. Загалом їм було не виплачено майже 80 тис. грн. «На сьогодні рішення суду виконано — діти отримали належну їм допомогу», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове