Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Пай в оренді

Підготувала

Надія ЛЕВЧУК.

«Маю паї, які здаю в оренду фермеру. Кожного разу при їх переоформленні фермер забирає за оформлення гроші з мого паю. Це ж абсурд! За ринковими правилами, він мій пай купив за мої гроші. То чи є якісь норми, правила чи закон у цьому питанні?» — запитує М. Мовчан із Кролевця Сумської області.

ВЛАСНИКИ земельних ділянок сільськогосподарського призначення можуть як завгодно розпоряджатися ними — обробляти, дарувати, міняти, передавати в оренду чи продавати. Поширеною є передача землі в оренду, адже вигоду отримують і власник ділянки, і фермер. Перший одержує кошти та бонуси за домовленістю. Фермер вирощує на орендованій землі урожай, має прибуток від його реалізації, а ще сплачує державі податки за цю ділянку.

Українське законодавство, зокрема, Закон «Про оренду землі», Земельний кодекс України, Цивільний кодекс України тощо, чітко регламентує порядок передачі земельної частки (паю) в оренду, права і обов’язки орендаря і орендодавця.

Щоб не виникало таких питань, як у автора листа до редакції, ще до підписання договору оренди варто детально обговорити всі умови та зафіксувати ці домовленості. Можна скористатися послугами осіб, які допоможуть розібратися в нюансах оформлення документів. Після обговорення умов власник земельної ділянки та орендар укладають офіційний договір та підписують його. Документ має бути в письмовій формі у двох примірниках — для власника земельної ділянки та орендаря. За бажання можна засвідчити й у нотаріуса.

Зверніть увагу: договір про оренду землі обов’язково має бути зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Зазвичай цим займається орендар, але зробити це може будь-хто: орендодавець, нотаріус, який посвідчував договір, держреєстратор у сільській, селищній чи міській раді або в ЦНАПі. Зареєстрований у ДРРП договір оренди землі є чинним, має юридичну силу. Саме за умови реєстрації договору земельний податок, військовий збір тощо сплачує не власник ділянки, а орендар.

Для проведення реєстрації договору оренди необхідно підготувати пакет документів, куди входитимуть:

— паспорт (документ, що посвідчує особу);

— ідентифікаційний код;

— оригінал договору оренди;

— витяг з Держгеокадастру про земельну ділянку;

— заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень;

— квитанція про сплату адміністративного збору.

Договір оренди має містити певну інформацію.

Об’єкт оренди (кадастровий номер земельної ділянки, місце розташування, розмір та документ, на підставі якого особа нею володіє).

Орендна плата (чітко визначена сума, яку орендар сплачує орендодавцеві за користування його земельною ділянкою за рік чи інший період), інформація про індексацію, спосіб та умови розрахунків, строків тощо.

Строк дії. Мінімальний строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення за законом — 7 років, максимальний — 49 років.

Умови користування та розірвання. У договорі варто прописати питання суборенди землі, тобто чи матиме право орендар передати ділянку в користування іншим особам без згоди на те орендодавця. Важливо тут зазначити й відповідальність сторін за недотримання умов цього документа, дострокове розірвання договору, не передбачене його умовами, та визначити порядок переоформлення, перегляду умов тощо.

Відповісти на лист автора до редакції, не ознайомившись із умовами договору, неможливо. Але у правильно оформленому договорі оренди має бути чітко вказана «біла» орендна плата, саме та, яку орендодавець повинен отримати на руки навіть попри несприятливі погодні умови, неврожайний рік тощо.

Зверніть увагу: Державна податкова служба України повідомляє, що у зв’язку із прийняттям Верховною Радою 15 березня 2022 року Закону № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено порядок справляння плати за землю. Зокрема, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове