Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Формула терору по-російськи

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОЇ середи, 23 листопада, російські війська завдали чергового масованого ракетного удару по українській енергоструктурі. І хоча більшість ворожих ракет (51 з близько 70) була збита нашою системою протиповітряної оборони, наслідки вогневого нападу  вкрай відчутні й болючі. Як поінформували у Міненерго, було знеструмлено майже всі області, практично вся Україна залишилася без світла та водопостачання. Зазнали пошкоджень об’єкти вітчизняної енергетичної інфраструктури. Запроваджено аварійні відключення електроенергії. Всі атомні електростанції, більша частина ТЕС та ГЕС України були частково знеструмлені. Зокрема, енергоблоки Південноукраїнської, Рівненської, Хмельницької та Запорізької АЕС повністю відключилися. Без світла опинилися Київ і область, Запоріжжя, Львів, Харків, Кривий Ріг, Суми, Рівне, Полтава, Одеса, Тернопіль, Чернівці. У Житомирі та Хмельницькому через знеструмлення вимкнулися водо- і теплопостачання. На певний час водопостачання було призупинено і в самій столиці. Знеструмлені вокзали Укрзалізниці вимушені були перейти на резервне живлення.

Руйнування енергоструктури країни було настільки відчутним, що його наслідки зачепили навіть сусідню Молдову. Її президентка Мая Санду відреагувала жорстко: «Ми не можемо довіряти режиму, який залишає нас без світла і тепла, який навмисне вбиває людей тільки для того, щоб тримати інші народи у злиднях та приниженнях». Її підтримала колега з Грузії — Саломе Зурабішвілі. Вона засудила цілеспрямовані російські ракетні удари по українській цивільній інфраструктурі, назвавши їх воєнними злочинами: «Постійні удари РФ по українській енергетичній інфраструктурі спричиняють велетенську гуманітарну кризу для мільйонів українців. Це неприйнятні воєнні злочини, від цього потерпає цивільне населення. Грузія підтримує сильний і стійкий український народ».

При цьому цей черговий воєнний злочин росія вчинила майже відразу після того, як Європарламент визнав її державою — спонсором тероризму. Отака «отвєтка» кремля, отака її «формула терору» на відміну від української «формули миру». Втім, вона тільки підтверджує висновок поважної європейської установи.

До речі, на пропозицію української делегації Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії російської федерації проти України та визнала рф державою-терористом.

Тим часом на фронтах відчувалося певне послаблення інтенсивності бойових дій. Як повідомили в американському Інституті вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), у період із 24 по 25 листопада війська рф провели обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції біля Сватового. Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу України бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що окупанти продовжують робити спроби повернути позиції поблизу Куп’янська на Харківщині, приблизно за 45 км на північний захід від Сватового.

У Генштабі ЗСУ пізніше додали, що наші війська відбили атаки ворога на Стельмахівку, за 15 км од Сватового. Чимало російських джерел стверджували, що їхні підрозділи розпочали наступ на Новоселівське 24 листопада, нібито увійшли до населеного пункту та «почали зміцнювати позиції» наступного дня, аби «перекрити українцям доступ до траси Р07», яка веде до міста.

Водночас наші військові назвали чинники, які можуть суттєво позначитися на ситуації на найважчих напрямках східного фронту, тобто на бахмутському та авдіївському. Зокрема, речник ОК «Схід» Сергій Череватий зазначив: «Безперечно, якщо будуть великі дощі, туман та сльота, це дуже сильно пригальмує атакуючі дії будь-якої сторони, відповідно на бахмутському та авдіївському напрямках це призупинить атаки росіян». Тут річ у тому, що за погіршення погодних умов першою перестає працювати колісна техніка — бетеери та вантажівки, які підвозять боєприпаси, пояснив він. І трохи згодом важко стане рухатись і гусеничній техніці — танкам та БМП. А саме вони відіграють дуже важливу роль на фронті для сторони, яка здійснює атаку.

Власну «формулу миру» репрезентував світу і самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко. Він закликав Україну «зупинитися» (ну майже як Янукович! — Ред.) і розпочати переговори з росією, оскільки далі нашу країну нібито очікує «повне знищення». Про це написало російське опозиційне видання Meduza. За словами диктатора, на початку війни чільник кремля володимир путін погрожував Україні «втратою державності», однак «...все зараз у руках України. Якщо вони не хочуть загибелі — до того ж у величезній кількості — людей. Важко, важко, але треба зупинитися, треба це припинити, тому що далі буде повне знищення України», — заявив лукашенко під час розмови з журналістами.

А от уже на саміті Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) у столиці Вірменії Єревані він у своєму виступі припустив, що поразка рф у війні проти України може означати розпад новітньої росімперії, яку хоче вибудувати путін. «Бацька» також зазначив, що в разі, якщо росія обвалиться, сумна доля чекає і на саму організацію ОДКБ. «Останнім часом у ЗМІ обговорюють тезу, що доля ОДКБ залежить від операції російської федерації в Україні. Якщо росія переможе, ОДКБ буде жити. Якщо, не дай Боже, не переможе, ОДКБ існувати не буде. Відчуваю, що ми дійшли єдиної думки, що якщо, не дай Бог, розвалиться Росія, то під цими уламками наше місце», — зазначив лукашенко…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове