Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну

Під міцним крилом громади

Олена Ахінько.

Запорізька область.

У п’яти селах для переселенців, а також тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, за підтримки благодійної організації готують гарячі обіди. Це тисяча порцій безкоштовного харчування на день.

До Широківської громади у Запорізькому районі належать два селища — Відрадне і Сонячне, та 33 села. До війни тут проживало близько 15 тисяч чоловік. Нині, за словами очільника Дениса Коротенка, населення збільшилося до 50 тисяч! Кожний дев’ятий — вимушений біженець із 225 населених пунктів десяти областей України.

…ЛЮДМИЛА з донькою Аріною приїхали до села Лукашеве понад місяць тому. Їхню рідну Новоданилівку поблизу Оріхова окупанти нищать безжально, гатячи по ній всіма видами зброї.

— Спершу нас обстрілювали тільки вночі, а потім уже й удень, — скрушно каже Людмила. — Стало зрозуміло, що треба виїжджати. Але куди? Допомогли волонтери, підказали, що є житло в Запорізькому районі.

Людмила з донькою оселились у невеликій хатинці. Роботи жінка наразі не знайшла, зараз шукає житло для родичів, які досі залишаються під обстрілами. Даху над головою в навколишніх селах на всіх охочих уже не вистачає. Заселені й покинуті раніше обійстя.

— Переселенці мешкають і по кілька сімей в одному будинку, — розповідає директорка агенції розвитку Широківської громади Юлія Носкова. — Хтось тут має родичів і дістав прихисток у них. Ми облаштували й безкоштовні тимчасові притулки — в дитсадках і школах, де можна перебути, поки не знайдеться постійного житла або люди не поїдуть в інші куточки України чи за кордон. Тих, хто залишився, всіляко підтримуємо та допомагаємо адаптуватися на новому місці. Крім помешкання, біженці потребують речей першої необхідності, одягу, продуктів. І всього треба багато. До нас постійно прибувають фури з гуманітарними вантажами. Між іншим, щоб доїхала одна така машина, громада сплачує 50 тисяч гривень — така вартість транспортних послуг.

В усіх населених пунктах громади переселенцям та соціально незахищеним мешканцям масово роздають «Пакети добра» з харчами. Це понад десять тисяч наборів на місяць. Щоб людина одержала такий пакет, машину потрібно розвантажити, а це декілька тонн, усе розфасувати, розвезти по селах… Фахівці, які раніше були задіяні для розвитку різних сфер громади, тепер працюють на гуманітарці.

— Жителі віддалених сіл мають змогу дістатись обласного центру безоплатно. Раніше за проїзд в обидва боки платили 150 гривень. Завдяки співпраці з благодійним фондом ADRA Ukraine запрацювали чотири соціальні автобусні маршрути, — веде далі пані Юлія.

Дбають у громаді і про психологічне здоров’я переселенців. Разом із друзями з благодійного фонду Посмішка ЮА проводять сімейні свята, щотижня влаштовують арттерапію, яку відвідують діти і дорослі. Відкрили комп’ютерний клас для дітлахів, а для їхніх батьків психологи проводять заняття: дають поради, як пережити це випробування долі.

У Широківській громаді не приховують: хотіли б, аби частина переселенців залишилася тут жити й працювати. Але для цього, передусім, слід забезпечити людей власним житлом.

— У комунальних квартирах, які тут були і планувалися для інших цілей, уже живуть біженці, — розповідає начальник відділу АПК, земельних відносин, архітектури та містобудування Широківської громади Андрій Шахов. — Також облаштовуємо ще кілька двоповерхових будинків. У деяких селах перетворюємо на гуртожитки приміщення колишніх сільських рад, які зараз не використовуються. Ці роботи виконуємо коштом громади. Є намір в одному із сіл збудувати 40 модульних будиночків, де зможуть оселитися понад 200 вимушених переселенців. У Запорізькій області це буде перше таке містечко.

— Земельна ділянка вже надана, проєктна документація у розробці, точки під’єднання газу, води, електрики є, — констатує голова громади Денис Коротенко. — Нині справа за фінансуванням, адже необхідно залучити майже 22 мільйони гривень. Ведемо переговори із благодійними фондами, є надія, що проєкт найближчим часом почне втілюватись у життя.

У тутешній спільноті міркують: якщо будувати модульні містечка, то поруч треба відкривати виробництво. Дехто з нових мешканців уже знайшов роботу в торгівлі, працевлаштовані за фахом троє медичних працівників.

Але з роботою, як і з житлом, важко. Тому вирішили переселенців і безробітніх місцевих залучати для підтримки та розбудови інфраструктури. Звичайно, не безоплатно.

Останніми роками Широківська громада стрімко розвивалася. Згідно з рейтингом «Регіонального центру економічних досліджень та підтримки бізнесу», серед 66 таких утворень Запорізької області вона посідала п’яте місце за критеріями інституційної спроможності та сталого розвитку. Серед сільських громад — перше. Однак після початку повномасштабної війни всі плани з благоустрою та залучення інвестицій зупинилися. Нині громада працює на перемогу та забезпечення переселенців.

— Було б неправдою стверджувати, що всі проблеми розв’язуються легко і просто, — говорить Денис Коротенко. — Війна стала для всіх, зокрема і для нашої громади, викликом, випробуванням на міцність. Але ми ще більше згуртувалися, відкинули страхи і почали звикати існувати в новій реальності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Головний кошторис підписано
Читати
Ціна нашої свободи
Читати
Реальні цифри страшні
Читати
Правда окупації
Читати
Визнання трагедії
Читати
Вічна пам’ять борцеві за державу
Читати
Невідомі долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове