Архів
Вівторок,
29 листопада 2022 року

№ 44 (19988)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малював
Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Де служить Патрон?

Хто сьогодні не знає Патрона?! Цей пес породи джек-рассел-тер’єр встиг полюбитися українцям, отримати медаль за службу від Президента України і стати справжнім символом українських вибухотехніків, прикрасивши їхні шеврони.

Від початку повномасштабної війни з росією Патрон зі своїм господарем Михайлом Ілльовим — керівником групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області — на постійному чергуванні. Хоч він і не службовий пес, а особистий. 2020 року рятувальник Ілльов подарував цуценя своєму синові. Проте вже у шість місяців Патрон виявив здібності пошукового собаки, і Михайло почав брати його з собою на завдання та поступово навчив розпізнавати вибухові речовини за запахом. Так Патрон став сапером. Нині собаці два роки, і він повноцінний учасник команди: разом із колегами шукає вибухівку на звільнених територіях по всій Україні. Він уже допоміг виявити тисячу вибухових пристроїв, встановлених російськими військами! Пес дуже полюбляє сир і часто отримує ласощі від рятувальників.

Загалом же не лише у загоні піротехніків ДСНС, а й у прикордонній службі та спеціальних підрозділах Збройних сил України сьогодні працює ще багато собак, які допомагають бійцям. Так що не тільки люди проявляють себе в цій війні — домашні тварини також роблять свій внесок у перемогу над рашистами.

До речі, на початку вересня Укрпошта випустила блок марок «Пес Патрон». Їх присвячено героїзму всіх наших рятувальників, які сьогодні, під час війни, несуть службу. Розміновують міста, селища, території, поля; розбирають завали, гасять пожежі — а це нелегка праця.

Водночас це перша офіційна благодійна марка країни. 8 гривень із кожної такої проданої марки Укрпошта направить на купівлю машини із розмінування. Вона керуватиметься дистанційно, чим збереже життя і здоров’я рятувальників та їхніх чотирилапих друзів. Також дещиця грошей, виручених від продажу марки, піде на допомогу притулкам для тварин. Тому кожен, хто її придбає, долучиться до доброї благодійної справи.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 17 розбіжностей між малюнками

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове