Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Потрібна декриміналізація

Підготувала Маргарита СИТНИК.

ПІД РОСІЙСЬКУ окупацію потрапили тисячі сільгоспвиробників. «Аграрії Херсонщини… у таких складних умовах продовжують забезпечувати життєдіяльність місцевого населення, робочі місця, а також, за можливістю, збереження майна для проведення господарської діяльності», — йдеться у зверненні Всеукраїнської аграрної ради до Президента В. Зеленського та глави Мінагрополітики М. Сольського. Проте відповідно до чинного законодавства господарювання на окупованих територіях може кваліфікуватись як кримінальне правопорушення.

Зокрема, гостроактуальними є питання необхідності та порядку отримання дозволів на переміщення, вивезення майна і продукції, які на практиці розв’язуються без нормативного обґрунтування, часто за суб’єктивним рішенням якоїсь посадової особи. Це своєю чергою призводить до невизначеності, неможливості планування, а також містить корупційні ризики. Така проблема стосується і визволених територій, і місцевості, наближеної до зони бойових дій. Отож аграрна асоціація просить посприяти якнай-швидшому ухваленню законопроєктів, які вже перебувають на розгляді парламенту. В них визначено перелік видів господарської діяльності та заходів, які дозволено здійснювати на тимчасово окупованих територіях, якщо при цьому не має місце пособництво державі-агресору.

Наживаються на чужому

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ німецької державної телерадіокомпанії NDR, росія наміряється вивезти з окупованих територій України майже 1,8 млн тонн зерна й заробити на незаконному експорті близько 600 мільйонів доларів. Згідно з документами, які дістав відділ розслідувань NDR, та даними суден і супутниковими знімками, через порти анексованого Криму, ймовірно, вже переправлено приблизно мільйон тонн, зокрема від початку повномасштабної війни із Севастополя вийшли не менше 20 суден зі збіжжям. Більшість із них прямує до Сирії, росії чи Туреччини.

За оцінкою українського уряду, обсяг вкраденого становить близько чверті загального врожаю на окупованих територіях. Аграрії повідомляють, що окупанти конфіскували зерно у господарств, чиї власники евакуювалися. Така експропріація загрожує й іншим фермерам, або їх змусять продати зерно за безцінь. Заступник глави Мінагрополітики Т. Висоцький попередив про соціальні наслідки: йдеться про тисячі аграріїв. Міжнародні експерти занепокоєні діями держави-агресора. Скажімо, фахівець із міжнародного права Пауліна Старскі з Фрайбурзького університету вважає, що незаконне свавільне привласнення збіжжя у великих масштабах може вважатися військовим злочином, а Девід Крейн з Американського університету у Вашингтоні наголосив — позбавляти мирних жителів засобів до існування так само жорстоко, як обстрілювати їх ракетами чи артилерією.

Переходять на самозабезпечення

ЕНЕРГЕТИЧНА криза загострилася з початком повномасштабної війни, а нині взагалі набула безпрецедентних масштабів, тож виробництво вельми потерпає від неї. Нові виклики вимагають діяти. Агропромислова компанія Agricom Group, що виготовляє харчові продукти із зернових (вівсяні та мультизлакові пластівці тощо), вирішила, зокрема, повністю відмовитися від газу. Задля забезпечення роботи сушарки, яку ще торік перевели на тверде паливо, на власному виробничому комплексі в Чернігівській області (до речі, це чи не найбільше підприємство із виробництва пластівців у Європі) відкрили цех із виготовлення пелетів. Сировину братимуть з відходів лушпиння вівса та насіння соняшнику. В перспективі компанія збирається також перейти на використання сонячної енергії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволили героїв
Читати
Коштів, кажуть, достатньо
Читати
Вкладаються в майбутнє
Читати
Довідка не потрібна
Читати
Освітянам доведеться важко
Читати
Генератори є
Читати
Не втрачаємо оптимізму
Читати
Від таких сусідів...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове