Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Країна воює, а злочинні схеми не зникли

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

За відстороненого керівника ДП «ДГ «Іванівка» Андрія Скварського працівники держпідприємства і селяни стоять горою. Бо знають: він уболіває за підприємство.

Селяни з Іванівки, що належить до Борзнянської територіальної громади Ніжинського району, мають право збирати врожай соняшнику, який навесні на землях держпідприємства «Дослідне господарство «Іванівка» самовільно посіяло приватне підприємство з Одещини. Бахмацький районний суд наклав арешт на засіяні олійною культурою землі й дозволив збирати її виключно державному підприємству в державну комору.

Врожай арештували

НАД УКРАЇНОЮ літають і падають ворожі ракети, північ Чернігівщини — під щоденними обстрілами, а тітушки штурмують держпідприємство і йдуть у рукопашну з селянами. І все це під прикриттям доблесної поліції Чернігівщини! Один в один повторюється торішня історія з викраденням врожаю соняшнику з полів ДП «ДГ «Іванівка». Того разу рейдери поцупили олійних на 152 мільйони гривень. Нині сума може бути не меншою, оскільки приватне ТОВ «СГ «Алва» з Одеської області незаконно, без будь-яких дозволів і документів, засіяло 1426 гектарів державних чорноземів соняшником.

За фактом самовільного захоплення землі та нелегальної сівби Ніжинська районна прокуратура порушила кримінальне провадження. На її клопотання Бахмацький районний суд наклав арешт на увесь врожай соняшнику зі згаданих 1426 гектарів. ТОВ «СГ «Алва» намагалося оскаржити рішення щодо арешту, аргументуючи це тим, начебто має угоди, які підтверджують, що соняшник є їхньою власністю.

Натомість прокурор Костянтин Батрак довів: договори із приватним господарством укладені з порушеннями, ба більше — чинний на той час законний директор «Іванівки» Андрій Скварський жодного такого документа не підписував. Слідча суддя Наталія Лобода визначила право власності держпідприємства на врожай, залишила останній під арештом на період слідства, разом із тим дозволивши дослідному господарству збирати соняшник.

Відбивались усім селом

СУДУ передувала спроба рейдерського захоплення контори держпідприємства. Серед керівників тітушні очевидці впізнали чоловіка, якого підозрюють у співпраці з окупантами у дні російського вторгнення на Чернігівщину. Спортивні молодики, які заїхали в село у супроводі поліції, були фактично викинуті селянами з населеного пункту.

«Вони хотіли захопити контору і, як торік, вкрасти наш урожай», — обурюється головний економіст підприємства Катерина Йовенко.

Мешканка Іванівки Любов Дуб’янська саме поралася по господарству, коли їй зателефонували і сповістили про прибуття зайд. «Коли вони з’явились у селі, ми зрозуміли, що будуть намагатися захопити контору. Буквально за лічені хвилини біля неї зібралося 70-80 односельців», — доповнює картину подій пані Любов.

Катерина Йовенко повідала, що з молодиками було три серйозні сутички. Поліція стояла осторонь і не втручалася. Селянам таки вдалося відтіснити рейдерів од контори і прогнати із села. Буквально копняками.

Тітушки і поліція — одна коаліція

ОДНАК наступного дня після оголошення судового вироку найманці повернулися в Іванівку у супроводі пів сотні озброєних поліціянтів. Ніхто з останніх так і не пояснив, навіщо їм автомати проти беззбройних селян. Поліція справно виконала свою роль і забезпечила доступ молодикам до контори. Замки зламані, двері винесені, приміщення утримується найманцями. Хто б міг подумати, що таке абсолютне нахабне беззаконня відбувається на восьмому місяці повномасштабної війни з росією?

Працівники держпідприємства і селяни підтримують керівника ДП Андрія Скварського. На початку жовтня Національна академія аграрних наук наказом її віцепрезидента Ануш Балян звільнила його з посади директора, яку він виграв торік на конкурсній основі. Підставою для звільнення послужив лист від керівництва Борзнянської міської ради про заборгованість підприємства. Люди стали горою за директора, пояснюючи, що борги накопичили його недолугі попередники за останні вісім років. А Скварський буквально за два місяці фактичного керівництва виплатив десятимісячну заборгованість із зарплати та електроенергії, заготував на зиму сіно та силос для худоби і зібрав урожай елітної пшениці, яку поклав у державну комору.

Ось як він сам коментує ситуацію: «Спроби завезти на підприємство фіктивних директорів мали місце вже не раз. Це робиться, аби прикривати злочинні схеми, які й під час війни нікуди не зникли. Завдання цих так званих керівників — крадіжка збіжжя з державних полів, як це відбулося того року, коли під прикриттям поліції та «тітушків» було вкрадено збіжжя соняшнику. Тоді рейдери поклали собі до кишені, продавши це збіжжя, мільйони державних гривень, а підприємству залишили борги. Така ситуація могла повторитись і тепер. Якби не люди, то насіння давно вивезли б».

Колишньому заступникові директора господарства рейдери пропонували хабар. «Шість мільйонів гривень готові були мені заплатити, аби я переконав людей не чинити спротиву, — каже ветеран виробництва ДП «ДГ «Іванівка» Микола Іванюк. — Я відповів, що в такі ігри не граю, мені тут жити і людям в очі дивитись…»

Одразу після рішення суду директор ДП Андрій Скварський узявся за збір урожаю. Разом з людьми ухвалили рішення віддати частину з нього на потреби Збройних сил України. Слідом за комбайнами мали піти трактори із сівалками, щоб засіяти поля озиминою.

Боротимуться до останнього

ТА ПОПРИ рішення Бахмацького районного суду ДП «ДГ «Іванівка» не змогло розпочати жнив. Техніку блокують машини патрульної поліції, а поліцейський спецназ цілодобово чергує з автозаками на в’їзді до полів. Що промовисто — без жодного пояснення ні від озброєних поліцейських, ні від пресслужби відомства. Селяни, які кілька разів намагалися прорвати поліцейську облогу, дістали від правоохоронців (хоча язик не повертається їх так називати) стусанів, після чого написали заяви до Державного бюро розслідувань у надії, що винних встановлять та притягнуть до відповідальності. Разом із тим ТОВ «СГ «Алва», котре, як стверджує прокуратура, незаконно засіяло державні землі, оскаржує в Апеляційному суді Чернігівської області рішення суду першої інстанції і намагається скасувати арешт, що дозволить його власникам зібрати та вивезти врожай. І в інтересах «Алви», переконані люди, діє поліція.

Тим часом керівництво НААН України призначило на підприємство нового виконуючого обов’язки директора — такого собі Олексія Пушкарьова, який досі працював юристом на подібному підприємстві на Рівненщині, що тепер перебуває у стадії банкрутства. Проти цього призначення, оскільки Пушкарьов не збирається протистояти рейдерам, виступили працівники господарства, оголосивши страйк. Відтак ситуація невтішна: поліція блокує техніку, народ страйкує, соняшник догниває.

«ТОВ «СГ «Алва» подало апеляцію і через суд намагається зняти арешт, — розповідає Андрій Скварський. — Водночас ми наразились на шалений спротив з боку поліцейської системи. Ті, хто мають нас захищати, погрожують комбайнерам, б’ють людей, затримують їх на блокпостах. Таке враження, що в країні немає війни, державі не потрібне продовольство, а владу на місцях захоплюють рейдерські угруповання».

Майже годину п’ятнадцятьох трудівників ДП «ДГ «Іванівка» утримували на блокпості при в’їзді до Чернігова. Люди їхали на судове засідання в Апеляційному суді Чернігівської області. «У нас тричі перевіряли паспорти, фотографували їх, — нарікає головний бухгалтер підприємства Валентина Книга. — Мети так і не пояснили. Гадаю, вони знали, куди ми їхали».

Сторона-позивач не з’явилась на судове засідання, хоч і юристи держпідприємства, і прокурор погоджувалися на судовий розгляд за їхньої відсутності. Разом із тим колегія суддів у складі О. В. Демченко, С. О. Акуленко та Г. А. Салай ухвалила рішення про перенесення засідання, аргументувавши це тим, що виступати мають усі сторони процесу.

Втім, у трудового колективу є й успіхи: Мін’юст заблокував на три місяці державному реєстратору Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Тетяні Володимирівні Якименко доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Це саме та реєстраторка, яка блокувала роботу підприємства в інтересах рейдерів.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що Апеляційний суд Чернігівської області залишив чинним рішення попередньої інстанції — Бахмацького районного суду. То, може, рейдери та поліція(!) врешті-решт припинять свої атаки на ДП «ДГ «Іванівка» і селян, які його відстоюють?!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволили героїв
Читати
Коштів, кажуть, достатньо
Читати
Вкладаються в майбутнє
Читати
Довідка не потрібна
Читати
Освітянам доведеться важко
Читати
Генератори є
Читати
Не втрачаємо оптимізму
Читати
Від таких сусідів...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове