Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Критерії вибору обігрівача

ГОЛОВНА оцінка у виборі обігрівача для помешкання — це мобільність пристрою. Насамперед він має бути транспортабельним. Якщо ж розглядати питання вибору обігрівача для постійного опалення кімнати, то краще звернути увагу на стаціонарні моделі.

Стаціонарних обігрівачів для будинку не так уже й багато, як може здатися на перший погляд — якщо не брати до уваги всіляких котлів для водяного опалення.

Електричні настінні конвектори. Їх досить часто використовують для повноцінного опалення кімнат. Просто обрізають старі батареї центрального опалення, зберігаючи при цьому транзитні стояки, і замість них монтують під кожним вікном окремий конвектор. Ефективно, тепло, але не дуже економічно — менше за опалення ви платити не станете, зате будете знати, за що віддаєте гроші. Крім відмінностей за потужністю, прилади можуть різнитися наявністю або відсутністю примусового вентилятора. Конвектори, обладнані вентилятором, працюють ефективніше, а ті, що мають терморегулятор, ще більш ефективні.

Стельові інфрачервоні обігрівачі. Цей тип приладів використовує той же спектр теплового випромінювання, що і наше денне світило. Насправді, незважаючи на результативність роботи, це не найкращі обігрівачі: по-перше, їх потрібно багато; по-друге, вони псують інтер’єр. Як варіант, можна зупинити свій вибір на переносній інфрачервоній моделі обігрівача, хоча практично всі їх зараховують до локальних джерел тепла, тобто вони нагрівають простір лише в безпосередній близькості від себе.

Мобільні обігрівачі

Більшість із нас знайома з оливним (масляним) радіатором і так званими вітродуйками — саме ці два види обігрівачів найпоширеніші. Невисока ціна, хороша якість, здатність швидко нагріти приміщення — ось ті якості, які потрібні людині від приладу.

Оливний обігрівач. Він досить ощадний, не випалює кисень у приміщенні й не сильно висушує повітря. Такі обігрівачі мають привабливий зовнішній вигляд і цілком добре справляються з обігрівом стандартних кімнат. Єдиний недолік полягає у злегка повільному розігріві, але коли він виходить на свою повну робочу потужність, зрівнятися з ним може далеко не кожен прилад. Це також порівняно недорога річ, яка додатково послужить ще й місцем для просушування шкарпеток та дрібної білизни — ідеальний варіант, якщо в сім’ї є дитина.

Основна перевага тепловентилятора (вітродуйка) полягає у здатності швидко нагрівати приміщення. Крім того, ціна на такі вироби порівняно низька. В принципі, на цьому переваги подібних електричних обігрівачів закінчуються. Недоліками є високе енергоспоживання, інтенсивне спалювання кисню в приміщенні, постійний запах пилу, що згоряє. Загалом, якщо підбити підсумки, то можна сказати тільки одне — дешево і сердито.

Описані вище обігрівачі для помешкання можна назвати стандартними, які підтвердили свої спроможності тривалим часом експлуатації.

Крім них, з’явилися й інші варіанти, які, за твердженням виробників, є більш економічними. Мова про інфрачервоні обігрівачі.

Яскравим зразком цього типу є відомий UFO. Економічність його роботи у повній мірі залежить від типу нагрівального елемента — їх досить багато, але найекономічнішим вважається трубчастий нагрівач. Їх останнім часом теж з’явилося чимало, і на різновиди слід звертати увагу насамперед.

Інфрачервоний газовий обігрівач. Це досить потужний прилад, який добре обігріває великі кімнати. Часто модифікаціям надають декоративного зовнішнього вигляду, завдяки чому вони гармонійно вписуються практично в будь-який інтер’єр. Працюють або від магістрального газу, або, що буває найчастіше, від скрапленого газу в балонах. Існують навіть моделі, які «заправляються» від невеликих туристичних балончиків, захованих в їхньому корпусі. Це такі собі установки, котрі можна порівняти з камінами, що здатні дарувати людям не тільки тепло, а й насолоду від споглядання на полум’я.

На сьогодні це найекономічніші обігрівачі — здебільшого вони спалюють газ без залишку, і єдиний їхній недолік зводиться до того, що для його спалювання вони використовують кисень з повітря у приміщенні. В принципі, це питання вирішується простою вентиляцією.

І насамкінець. Неодмінно потрібно звернути увагу на деякі технічні характеристики, який би прилад ви не обрали. Зокрема, на потужність пристрою, що свідчить про спроможність обігрівати ту чи іншу площу приміщення. Крім того, не зайвим буде з’ясувати його енергоспоживання та звернути увагу на виробника. Саме від нього цілком залежить якість продукції і її робочий стан протягом тривалого часу.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове