Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ефективно, коли вчасно

ДЕРЕВА у вашому садку значно менше уражуватимуться грибними хворобами, якщо ви перед листопадом проведете одну з простих, але важливих захисних операцій.

Відомо, що хвороботворні гриби, насамперед парша, утворюють спори і зимують у такому стані на листі, залишених плодах та на стовбурі, гілках дерева. Напровесні спори проростають і спричиняють подальше зараження плодових культур. Аби уникнути захворювання, варто ці спори знищити ще восени.

Заради цього плодові дерева потрібно обприскати 3-5-процентним розчином сечовини (карбаміду) у пропорції 300-500 г на 10 л води.

Застерігаємо проти раннього (завчасного) проведення заходу. На початку та в середині жовтня це просто неприпустимо, оскільки спостерігається підмерзання оброблених сечовиною однорічних пагонів. Землю і листя навколо дерев варто обприскати цією ж речовиною. Одночасно і поверхню знезаразите, і опале листя скоріше перегниє. Листя доцільно закопати.

Найкращий термін для осіннього обприскування карбамідом: кінець жовтня — початок листопада, залежно від погодних умов, але однозначно, що у період початку опадання листя.

Кожен захід буде ефективним, якщо виконуватиметься вчасно.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове