Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Перед морозами

Із бурту гною, як і з компостної купи, взимку вивітрюється чимало поживних речовин. Тож напередодні сталих морозів органіку варто прикидати землею або торфом, ще й прикрити поліетиленовою плівкою. Завдяки цьому гній добре перепріватиме, черв’яки підуть углиб і перероблятимуть масу.

Аби знезаразити ґрунтосуміш для вирощування зимової городини та розсади, вдаються до пропарювання. Втім, ще краще допоможе зробити це низька температура. Тож напередодні холодів винесіть посуд із землею на вулицю чи на балкон. Там морози знищать усі шкідливі організми. Відтак можна буде сміливо висівати насіння.

Перед зимою доцільно очистити кору на старих деревах. Груба кора відшаровується, та ще й укрита лишайниками. Візьміть металеву щітку або циклю й акуратно, намагаючись не пошкодити живої тканини, відшаруйте все старе і відмерле. Не забудьте під деревом розстелити тканину або поліетилен та зібрати все, що відпадає. Спаліть це відразу.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове