Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Курячі блохи докучають...

КУРЯЧІ блохи — широко розповсюджені паразитуючі комахи, жертвами яких можуть бути не лише кури, а й чимало інших птахів. Пернаті стають дуже нервовими; продуктивність несучок різко знижується.

Враховуючи те, що цим шкідникам притаманна безліч специфічних біологічних особливостей, позбутися їх дещо складніше, ніж котячих чи собачих бліх.

Утім, зовні куряча блоха мало чим відрізняється від інших паразитів цього виду, зокрема і тих, що живуть на ссавцях. У неї таке ж блискуче темне тіло завдовжки близько двох міліметрів без крил. Хіба що тільце більш високе і згорблене, а додаткової стійкості йому надає міцний хітиновий покрив, що захищає шкідника від загибелі під дзьобом або кігтями, коли птиця намагається чесати себе.

Здебільшого виявити курячих бліх можливо тоді, коли вони вилазять харчуватися на оголені ділянки шкіри навколо очей і дзьоба.

Також спостерігати цих паразитів можна на лапах птахів. На будь-яких відкритих від оперення ділянках тіла пернатих блохи мають вигляд маленьких темних наростів, чимсь нагадуючи людські родимки, і поодинці навіть не привертають уваги до себе.

Оптимальною для повнофункціонального життя курячих бліх є температура 40-41ОС. Такі показники забезпечуються тільки безпосередньо на тілі птахів, під пір’ям. Більше того, навіть у гнізді квочки цим паразитам некомфортно.

Пташині блохи здатні прокушувати тільки шкіру птахів, оскільки вона в порівнянні зі шкірою ссавців і людей ніжніша. В окремих випадках цей паразит може вкусити людину, коли та зайде до курника, однак постійно жити далеко від пернатих комахи цього виду не здатні.

Втім, розмножуються блохи не на тілі птаха. Самка паразита з силою виштовхує зі свого тільця щодня близько трьох-шести яєць, які розлітаються на значну відстань, падаючи в гніздо курки і на підлогу курника. Тут з яєць вилуплюються личинки, які годуються сухою кров’ю пернатого, котра є в екскрементах дорослих паразитуючих особин, гниючими шматочками трави і органічними речовинами, послідом птахів. За кілька тижнів з’являються нерухомі лялечки.

В цій стадії комаха перебуває до того моменту, поки біля неї на тривалий час не з’явиться птах. Найчастіше лялечка розташовується в старому гнізді: після того як у ньому знову починається висиджування, з підстилки з’являється безліч голодних молодих бліх.

Доросла блоха пташиного виду в середньому живе кілька місяців.

Від одного зараженого паразитами гнізда можуть постраждати всі без винятку кури, зокрема й курчата. Саме тому починати лікування пернатих від бліх необхідно відразу ж після виявлення паразитів і потім регулярно проводити профілактичні дії.

Найпопулярнішими спеціальними препаратами для обробки є фосфорорганічні з’єднання (карбофос, хлорофос, неоцидола, трихлорметафос), хлорорганічні (хос, найзатребуваніший — гексахлоран). Є ще сполуки карбаматів (севин), піретроїди (перметрин, циперметрин, дельтаметрин, неостомазан).

Борючись із паразитами самостійно, слід бути вкрай обережним, оскільки хоси і фоси становлять реальну загрозу здоров’ю людини. Проводити обробку курника рекомендується без птиці в ньому.

Піретроїди безпечні для здоров’я. Саме ці речовини нового покоління допомагають власникам собак і кішок швидко позбавляти своїх улюбленців від бліх. Підходять вони і для пернатих. Найпопулярнішими піретроїдами третього покоління є біфетрин, етофенпрокс, флуцітринат, фенпропатрин, цигалотрин, тралометрин, флувалінат, цифлутрин, циклопротрин.

Обробку проводять методом обприскування зі спеціального обприскувача — спреєра. Не забудьте одягнути захисний одяг, надіти марлеву пов’язку або респіратор, гумові рукавички.

Досвідчені птахівники для проведення дезінфекції у пташнику невеликого розміру використовують ручний садовий обприскувач. Кожну дорослу особину потрібно посипати порошком і втерти засіб у шкіру. Зазвичай застосовують 2-процентний дуст севина, пудру дельтаметрина і дуст піретрума.

Радять і такий засіб, як краплі, що наносяться на холку пернатих. Дозування препаратів (продаються в зоомагазинах) залежить од ваги птиці. Оливний розчин наносять на шкіру в ділянці задньої поверхні шиї. Для цього застосовують піпетку. У цьому місці птах не зможе дістати краплі та вжити їх. Радять купувати краплі «Барс», «Дана», «Чистотіл», «Фронтлайн», «Адвантейдж» та подібні.

Під час дезінфекції курника наявну підстилку і гнізда потрібно обприскати інсектицидом. Через кілька годин їх викидають. Такий спосіб дає змогу знищити всіх комах і є профілактикою їхнього поширення зі сміття. Методом обприскування ще раз обробляється все приміщення.

Після дезінфекції курник тримають закритим 4-6 годин. Потім необхідно промити всі напувалки і годівниці, провітрити приміщення. Відтак можна повертати туди курей. Якщо вдалося виявити паразитів, коли вони ще не встигли сильно розповсюдитися по тілу пернатих і по приміщенню, можна скористатися будь-яким народним методом.

Профілактикою від бліх добре служить деревний попіл. Посудина з попелом має стояти в курнику постійно. Причому наповненою достатньо для того, аби кури могли вільно в ній кублитися.

З метою відлякування паразитів здавна застосовують пучки полину і пижма. Блохам неприємний їхній запах, тому вони прагнуть швидше залишити пташник. Також не подобається паразитам запах бадилля томатів і картоплі, лаванди і герані.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове