Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Остання посадка на городі

З ОВОЧЕВИХ культур восени висаджують озимий часник. У різних кліматичних зонах його заробляють у землю в неоднакові строки. Щоб визначитись і бути певним у правильності своїх дій, потрібно запам’ятати: часник висаджують за 35-45 днів до настання серйозного похолодання. Протягом цього періоду висаджені зубки мають вкоренитись, утворивши хорошу кореневу систему, що проникає завглибшки 10-12 см, але при цьому із зубків не повинні з’явитися зелені сходи. Оскільки клімат в останні десятиліття суттєво змінився, доводиться часник висаджувати дедалі пізніше. Так чинять тому, що рано висаджений матеріал проростає, а пізно висаджений може підмерзнути.

Для осінньої посадки беруть озимий часник свіжозібраного врожаю. Відбирають здорові добре просушені головки, які розбирають на зубки, не допускаючи механічних ушкоджень лусок. Зубки калібрують за розміром на великі й середні та промивають у розчині кухонної солі (3 столові ложки на 5 л води) протягом 1-2 хвилин. Після цього їх поміщають у розчин марганцівки (темно-рожевого кольору) і витримують протягом хвилини. Відтак зубки, не промиваючи водою, просушують і висаджують на грядки.

Найкращі врожаї часнику збирають на родючих суглинистих ґрунтах, але його можна успішно вирощувати і на супіщаних. Хорошими попередниками для цього овочу є гарбузові, капустяні, бобові й зеленні культури. Не можна вирощувати часник на ділянках, де росли цибуля і часник, раніше ніж через 3-4 роки. В сумісних посадках часник добре розміщувати в суничних міжряддях.

Грядка має бути на сонячному сухому місці. Підготовку ґрунту під посадку часнику починають заздалегідь. На квадратний метр суглинної землі вносять по відру перегною і компосту, по столовій ложці суперфосфату і сульфату калію, а також склянку доломітового борошна, крейди або вапна гідратного. Всі внесені речовини перекопують на глибину 20-25 см. У глинисті ґрунти до того ж додають по відру торфу і крупнозернистого піску.

На торф’яній ділянці додатково вносять по відру суглинку і піску, а на піщаній — по двоє відер глинистого ґрунту, відро торфу і всі ті компоненти, які рекомендовані для суглинного ґрунту.

Глибина посадки зубків залежить від їхньої величини. Тут доречно згадати правило «трьох висот» — наприклад, якщо зубок завдовжки 3 см, то у землі відстань від його верхівки має бути 9 см. Ставлять зубки вертикально або кладуть на бік, але в жодному разі не вдавлюють і не вкручують у ґрунт, розміщуючи на відстані 10-15 см.

Коли земля стужавіє від морозу, грядку вкривають рослинними рештками, торфом або перегноєм.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове