Архів
Вівторок,
15 листопада 2022 року

№ 42 (19986)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Королевам саду необхідний захист

УЖЕ й перші приморозки минули, а вони продовжують квітувати. Остання хвиля цвітіння троянд припадає на жовтень. Щоб вони радували нас і наступного літа, потрібно потурбуватися про їхню зимівлю. Адже у дуже холодні зими ці рослини нерідко вимерзають.

Однак укривати троянди слід лише після настання стійких низьких температур повітря. Невеликі морози не тільки не шкодять трояндам, а навіть сприяють кращому визріванню їхніх пагонів і загартовують рослини.

Крім того, передчасне укриття призводить до того, що рослини проростають і випрівають через брак повітря. Аби вберегти троянди від випрівання, їх «одягають у зимові шубки» в суху погоду. Найліпші матеріали для цього — садова земля, сухе листя, ялинова глиця, толь, руберойд або дошки.

Перед тим як утеплювати троянди, рекомендується видалити квітки, що засохли на кущах, листя, молоді жирові й недостиглі кінцівки пагонів, а також обприскати кущі мідно-мильним розчином (300 г зеленого мила і 30 г мідного купоросу на 10 л води).

Готуючи до укриття ремонтантні троянди, їхні пагони спершу зв’язують і пригинають до землі, вкривають глицею або листям. А ось пагони чайно-гібридних, поліантових і троянд із групи флорибунда не пригинають до ґрунту. Замість цього їх підгортають землею, а з приходом морозів накривають ялиновим гіллям або листям.

Троянди, що плетуться, обережно знімають з опори, вирізують пошкоджені або підгнилі пагони й очищають від листя. Після цього їх скручують, обв’язують шпагатом і пришпилюють металевими або дерев’яними гачками до землі. Бажано під пагони покласти сухе листя або хвою. Зверху виткі троянди утеплюють будь-яким матеріалом: сухим листям, ялиновим гіллям, дерев’яними ящиками тощо.

Для укриття королеви саду на зиму можна застосувати і повітряно-сухий спосіб: над рослинами майструють курінь із дерев’яних щитів і поліетиленової плівки. Тільки не забувайте провітрювати «будиночок» під час відлиг. Таке укриття забезпечує сприятливий для зимівлі мікроклімат і захищає трояндові кущі не тільки від низьких температур, а й од високої вологості, оскільки найбільші втрати цих рослин — через вимокання і загнивання пагонів.

Не утеплюйте троянди торфом, тирсою або піском — вони дуже вологоємні й за коливань температури повітря взимку навколо рослин може утворитися крижана кірка. А ось компост — те, що треба.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку знову надрукуємо поради, що стосуються утеплення будинку. Цього разу — підлоги, адже як би ви не захистили стіни, коли холод іде знизу, то в помешканні не буде комфортно. Зазвичай підлога в сільських будинках дерев’яна, отож розглянемо різні варіанти — і елементарного зашпаровування щілин, і більш ґрунтовної переробки при низькому та високому підпіллі.

Кожна господиня сьогодні має запаси крупів, сушених фруктів, і як же буває прикро, коли їм завдає шкоди міль. Із нею доводиться боротися повсякчас, бо найчастіше ми приносимо цей «головний біль» з магазину. А як саме ліквідувати наслідки життєдіяльності маленького шкідника і чи можливо запобігти появі молі, повідаємо в «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове