Архів
Вівторок,
8 листопада 2022 року

№ 41 (19985)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чому я, вийшовши на пенсію 2021-го з педагогічним стажем 50 років, не отримала додаткові 10 окладів? Чи можу я зараз отримати 10 пенсій, які надають після виходу на пенсію, якщо мені їх не нарахували?»

Світлана СТАНІСЛАВЧУК.

смт Бродецьке

Козятинського району

Вінницької області.

 

ПРАВО на виплату грошової допомоги в розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення мають, зокрема, жінки, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах освіти державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, і мають страховий стаж 30 років на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-якої пенсії. Якщо всі зазначені умови виконані, а допомогу в розмірі 10 пенсій ви не отримали, можна звернутися до органів Пенсійного фонду України з відповідною заявою.

 

«Як бути, якщо пенсіонер має відкритий рахунок в Ощадбанку для нарахування пенсії, але він не «прив’язаний» до пенсії? До війни отримував пенсію через поштове відділення. Нині на тимчасово окупованій території пошта не працює. Звернутися до Пенсійного фонду самостійно немає можливості, а на тимчасово окупованих територіях відділення Пенсійного фонду не працюють».

Олег ОРЛИК.

Запорізька область.

 

ЯКЩО ви маєте карту в Ощадбанку, можете через додаток «Ощад-24» отримати електронний підпис, а потім через вебпортал Пенсійного фонду України змінити спосіб виплати пенсії з пошти на банк.

 

«Чи можлива виплата недоотриманої пенсії, якщо документи подає довірена особа?»

Володимир ПОЛИГА.

с. Семимогили

Кременчуцького району

Полтавської області.

 

ЗГІДНО з пунктом 1.3. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 (далі — Порядок 22-1), заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера може подати представник заявника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

При цьому довірена особа має подати всі ті документи, які мав би подати заявник, якби звертався особисто. Крім того, довірена особа подає особистий документ, що посвідчує її особу, і власне довіреність, яка надає їй право звертатися від імені спадкоємця або члена сім’ї.

Органи Пенсійного фонду України здійснюють виплату недоотриманої пенсії на поточний рахунок члена сім’ї, котрий має право на отримання зазначеної виплати, або на рахунок визначеного нотаріусом спадкоємця померлого пенсіонера.

 

«Який порядок виплати пенсії та соцдопомоги на деокупованих територіях?»

Віктор МОЧУЛЬСЬКИЙ.

м. Ізюм

Харківської області.

 

В УКРАЇНІ спростили порядок виплат пенсій та соціальних допомог мешканцям визволених територій. Це передбачено ухваленими урядом змінами до Постанови від 26.02.2022 №162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану».

Зокрема, мешканці територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та у деокупованих населених пунктах, можуть подавати заяви на виплати пенсії або грошової допомоги до органів Пенсійного фонду чи соціального захисту через сільського, селищного, міського голову чи старосту.

У заяві обов’язково потрібно вказати дату, місце подання, посаду, ім’я та прізвище особи, яка її прийняла. Робити це можна протягом трьох місяців після деокупації.

У такий спосіб отримання пенсій та соціальних допомог мешканцями визволених територій пришвидшать, адже їм не потрібно самостійно звертатися до органів ПФУ та соцзахисту населення, які тільки починають відновлювати роботу у відповідних регіонах.

 

«Якщо з пенсії померлого пенсіонера здійснювали утримування, чи буде утримано суму залишку переплати з недоотриманої пенсії, що підлягає виплаті членам сім’ї або спадкоємцям померлого?»

Олена ГУДЗОВСЬКА.

с. Кип’ячка

Тернопільського району

Тернопільської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 52-ю Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», недоотриманою пенсією є сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишається недоотриманою у зв’язку з його смертю.

Отже, у разі смерті пенсіонера члену сім’ї чи спадкоємцю померлого підлягає до виплати сума пенсії, що належала до виплати самому пенсіонерові.

 

«Уже два місяці офіційно працюю на новій роботі, але на порталі електронних послуг Пенсійного фонду не відображається інформація про початок роботи (трудовий стаж, ЄСВ). Чому?»

Лілія ОГОРОДНИК.

с. Біла Криниця

Рівненського району

Рівненської області.

 

ПОДАТКОВА звітність подається щоквартально. Термін подачі звітності 40 днів після закінчення кварталу. Саме тому з інформацією про заробітну плату та страховий стаж можна ознайомитися після подання підприємством/установою звітності за відповідний квартал.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет-2023: суцільні рекорди
Читати
Велике «відмивання»
Читати
Жнива тривають
Читати
Iндекс борщового набору
Читати
Жертви звірств окупанта
Читати
Повертаються до життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове