Архів
Вівторок,
8 листопада 2022 року

№ 41 (19985)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Паліям сухостою на замітку

Галина Вернигора.

Вперше в Україні палій трави заплатить солідний штраф. На Львівщині суд задовольнив позов Жовківської окружної прокуратури щодо відшкодування понад 130 тисяч гривень заподіяної шкоди довкіллю.

…60-РІЧНИЙ мешканець одного із сіл Жовківського району заповзявся спалювати сухе бадилля та траву на своєму обійсті неподалік житлових і господарських будинків. Проте полум’я, роздмухуване вітром, стало стрімко ширитися. Могла статись велика біда, якби хтось із очевидців не побачив це і не повідомив місцевим рятувальникам. Коли ті приїхали, вогонь уже встиг знищити 400 квадратних метрів рослинності. «Загоряння було ліквідоване. Працівники ДСНС встановили ім’я палія, і він сплатив штраф (ст. 175-та КУпАП). Після чого прокуратура в інтересах ДСНС подала позов про відшкодування шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням», — ідеться у повідомленні прокуратури. Суд вирішив стягнути з порушника понад 130 тисяч гривень на користь пожежного загону.

Це правовий прецедент в Україні. Бо досі якщо і штрафували господарів за таке «генеральне прибирання» своїх садиб і городів, то хіба що на невелику просто смішну суму…

Тим часом проблема, про яку мова, загальнодержавного масштабу. Щороку сухими осінніми днями повсюди у селах і селищах активізуються сезонні «палії». Внаслідок чого населені пункти оповиває щільна димова завіса, яка буквально виїдає очі. Дим, який містить оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів, дуже шкідливий для людського здоров’я. Та хіба тільки для нього? Непоправної шкоди завдається довкіллю.

Так, спалювання листя призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтотворні мікроорганізми. Ще у сухому листі часто згорають корисні комахи, які впадають у зимову сплячку, наприклад сонечка. А їхня здобич — попелиці — залишається зимувати у вигляді яєць на гілках. Також спалювання сухих залишків спричинює дедалі більше збіднення ґрунту. Тоді як за нормальних умов, коли суха рослинність природним способом перегниває, необхідні для росту рослин речовини повертаються в ґрунт.

Годі вже казати, що нерідко жертвами підпалів стають будівлі, техніка і, найстрашніше, люди…

На жаль, численні заклики органів влади до громадян не палити сухої трави та листя наразі залишаються малоефективними. Навіть попри ухвалений торік у лютому Верховною Радою закон, що суттєво підвищує штрафи за підпал трави і лісів.

Утім, мусимо визнати, що та ж місцева влада, яка на словах бореться з такими «паліями», насправді нічого й не робить, щоб, наприклад, налагодити у населених пунктах утилізацію того самого сухостою і сміття. Керівники територіальних громад банально бездіяльні, замість того щоб організувати його централізоване вивезення.

Ось саме у такому стані речей і криється корінь загальнонаціональної проблеми. Бо прибирання має бути також соціально відповідальним не лише на рівні одноосібних господарств, а й на рівні громад. Інакше, скільки б законів Верховна Рада не ухвалювала, справа з місця не зрушиться. І проблема у селах і селищах із утилізацією сухостою та сміття як була, так і залишається.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет-2023: суцільні рекорди
Читати
Велике «відмивання»
Читати
Жнива тривають
Читати
Iндекс борщового набору
Читати
Жертви звірств окупанта
Читати
Повертаються до життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове