Архів
Вівторок,
8 листопада 2022 року

№ 41 (19985)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Оселя для біженців

Олена КОВАЛЕНКО.

БАГАТОДІТНІ сім’ї внутрішньо переміщених осіб та родини, чиє житло зруйноване через війну, отримали ключі від нового. Це 10 квартир у Сумах та дві у Ромнах, придбані коштом фонду «Держмолодьжитло» й надані в оренду за символічну одну гривню на рік. У найбільшій родині новоселів четверо дітей, у багатьох сім’ях чоловіки захищають Україну.

Також на засіданні виконкому міськради із резервного фонду виділили 3,6 мільйона гривень на ремонт пошкоджених унаслідок війни помешкань. Ухвалили порядок виплати допомоги для самостійного відновлення житла. Станом на початок вересня в Сумській громаді налічувалося майже 70 будинків, зруйнованих унаслідок бойових дій, ще близько 700 були частково пошкоджені (у 85-90% випадків це потрощені вікна, двері, дахи). Загалом із місцевого бюджету на відновлення житла спрямували 13,6 мільйона гривень.

З надією на майбутній урожай

ТРУДІВНИКИ сільгосппідприємств області продовжують збирати соняшник — із цією культурою вже впоралися на площі 64,8 тисячі гектарів (із загальних 330,7 тис. га), намолотивши 182,9 тисячі тонн за врожайності 28,2 центнера з гектара. Сою зібрано із 32,6 тисячі га (усього 98,3 тис. га), на яких уродило 85,3 тисячі тонн (26,2 центнера з гектара). Під кукурудзою цього року було зайнято 285,2 тисячі гектарів.

Аграрії дбають про майбутній урожай — посіяли озимі зернові та зернобобові на площі 84,2 тисячі гектарів. Із них пшениці — 81,1 тис. га, що становить 56% запланованого, жита — 1,9 тис. га (59%), ячменю — 1,2 тис. га (67%). Попри труднощі, викликані війною та складними погодними умовами, вони використовують усі можливості задля проведення осінніх польових робіт та закладають підґрунтя майбутнього врожаю.

Бійцям — від сільського патріота

ФЕРМЕР із села Люджа, що в Охтирському районі, Олександр Слівкін іще в перші тижні вторгнення російських окупантів на українську землю безкоштовно передав на потреби ЗСУ трактор та повнопривідну «Ниву». Олександр Миколайович, як і кожен патріот, розуміє, що здолати такого підступного ворога можна лише спільними зусиллями та посильним внеском кожного громадянина. Допомога Українській армії не стала для фермера єдиним епізодом — власним коштом чоловік придбав іще одну «Ниву» й також передав її на фронт землякам, які обороняють Батьківщину в лавах ЗСУ.

Громада допоможе

У СЕЛІ Солдатське Тростянецької громади на повен хід тривають ремонтні роботи у приміщенні колишнього ФАПу, яке місцева влада передала для облаштування центру проживання внутрішньо переміщених осіб та людей, чиє житло пошкоджене. Для цих потреб виділено кошти з бюджету ОТГ. У селах Солдатського старостинського округу під час авіанальотів ворога та бойових дій лише протягом воєнного березня постраждало 56 будинків, повністю зруйновано п’ять.

Нині робітники замінюють покрівлю. Відтак у приміщенні відновлять опалення, встановлять санвузли, вікна, обладнають кухню, пральню, ігровий зал для дітей та житлові кімнати. Після завершення ремонту в цьому центрі можна буде розмістити близько 20 сімей як місцевих жителів, так і прибулих з інших регіонів України. Вже виявили бажання тут оселитися дві родини із Солдатського, чиї будинки повністю зруйновані, та по одній родині з Ницахи і Крамчанки.

Чужої біди не буває

ШОСТКИНСЬКІ волонтери закликали земляків допомогти жителям міста Ізюм, яке ворог перетворив на руїни. Люди об’єднались заради спільної мети, і за кілька днів їм вдалось зібрати не одну вантажівку, як планувалось, а три з речами та харчами. Тетяна Хохлова з волонтерського центру «Шостка» розповіла, що на заклик відгукнулися не тільки жителі райцентру, а й селяни з Гамаліївки, Макового та Собичевого. Люди приносили одяг, взуття, крупи, макарони, городину, домашню консервацію. Також небайдужі краяни передавали гроші, на які було придбано два газові балони вартістю 8400 гривень.

Долучилися юннати

ЗАЗВИЧАЙ у жовтні господарі збирають останній урожай овочів, дбайливо складаючи його для зберігання на зиму. Колектив Конотопської станції юних натуралістів цього року, як і завжди, плідно попрацював на навчально-дослідницьких ділянках. Частина овочів взимку стане харчами для улюбленців зоокуточка. А ось найкращі соковиті морква та червоні бурячки поїдуть до волонтерського центру «Бджілка»: там із них приготують сухі борщі для наших захисників.

Зловмисники знахабніли

КРАЙ вирізняється потужним волонтерським рухом, і більшість його жителів намагаються допомагати нашим військовим на передовій громити російських окупантів. На жаль, є й потвори, які прагнуть понад усе збагатіти. Такі «щури» співорганізувалися в Білопіллі й почали заробляти, обдурюючи бійців, котрі бажали придбати військову амуніцію через Інтернет. Шахраї розміщували на тематичних сторінках соцмереж оголошення про продаж спорядження, відтак, отримавши передоплату, зникали з поля зору.

Трійцю аферистів розкрили оперативники відділу протидії кіберзлочинам спільно зі слідчими Білопільського відділення Нацполіції. Порушено кримінальне провадження за частиною 3-ю статті 190-ї Кримінального кодексу (шахрайство) з вельми серйозною санкцією — до восьми років за ґратами.

Є ще й суд Божий...

ОХТИРСЬКОЮ окружною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 25-річного жителя с. Боромлі Охтирського району. Слідство з’ясувало, що після вторгнення в регіон підрозділів збройних сил російської федерації обвинувачений добровільно розпочав співпрацю з окупантами. Чоловік передавав військовослужбовцям країни-агресора інформацію про безпечні шляхи пересування територією Боромлянської громади, місця перебування наших військових, а також особисто супроводжував колони техніки окупантів. У спеціально обладнаній схованці незаконно зберігав 120 патронів із бронебійними кулями для автоматів Калашникова, дві тротилові шашки та дві запалювальні трубки. На вирок суду обвинувачений чекає під вартою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет-2023: суцільні рекорди
Читати
Велике «відмивання»
Читати
Жнива тривають
Читати
Iндекс борщового набору
Читати
Жертви звірств окупанта
Читати
Повертаються до життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове