Архів
Вівторок,
8 листопада 2022 року

№ 41 (19985)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Економічна панорама

Земля — надійна інвестиція

Олена БЕГМА.

 ВАРТІСТЬ землі сільськогосподарського призначення в Україні зростає навіть попри війну. Так, нинішнього року в січні, незадовго до початку вторгнення рф, гектар землі коштував у середньому 41,7 тис. грн, а в жовтні вже 57,2 тис. грн (на 37% дорожче). Варто зазначити, що за період дії воєнного стану найвищу пересічну ціну за гектар було зафіксовано у Київській області — 445 тис. грн. Загалом за 1 га землі власники паїв у столичному регіоні просять від 161 тис. грн. На другому місці за цінами — Львівщина. Серед лідерів також Івано-Франківська, Вінницька та Житомирська області — від 50 тис. до 150 тис. за гектар.

Виходить, що сільськогосподарська земля — ​​це надійніша інвестиція, ніж нерухомість, адже її не можна знищити. Перешкодити у володінні може хіба що окупація території.

Бронежилети для малечі

НАЙБІЛЬШИЙ вітчизняний виробник бронежилетів — Львівський оборонний центр, який об’єднав зусилля волонтерів та підприємств оборонного сектору, в тому числі ліцензованого виробника бронежилетів — Харківського заводу засобів індивідуального захисту, розпочав виробництво дитячих захисних комплектів, що складаються із шолома та бронежилета. Подібну дитячу «продукцію» ніде у світі серійно не виготовляють. Шолом за рівнем захисту є стандартним військовим, але меншого розміру, а жилет відповідає стандартам захисту бронежилета 1-го класу. При цьому комплекти є дуже легкими, адже виготовлені з надвисокомолекулярного балістичного поліетилену.

Виробництво дитячих захисних комплектів відбувається за благодійні кошти. Їх безоплатно передаватимуть структурам, які евакуйовують дітей із зони бойових дій. Нині дитячі шоломи і бронежилети вже пройшли випробування та отримали сертифікацію. Нацполіція звернулася до Львівського оборонного центру із запитом про виготовлення 500 таких комплектів.

Електроенергія поки що не дорожчатиме

УРЯД ухвалив постанову, яка передбачає продовження дії спеціальних обов’язків, покладених на учасників ринку електричної енергії. Таким чином, пільгові ціни на електричну енергію для побутових споживачів зберігатимуться протягом осінньо-зимового періоду 2022/2023 рр. — до 31 березня 2023-го, пише пресслужба Міністерства енергетики.

Ціни на електроенергію для населення були знижені з 1 жовтня 2021 року. Фіксований тариф становить: для індивідуальних побутових споживачів — 1,44 грн/кВт год. при споживанні до 250 кВт год. на місяць та 1,68 грн/кВт год. — понад 250 кВт год. на місяць; 1,68 грн/кВт год. незалежно від обсягу споживання — для колективних побутових споживачів, гуртожитків; для юридичних осіб, які є власниками або балансоутримувачами майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб. Також цей тариф діє у багатоквартирних житлових будинках при використанні електрики з технічною метою: для роботи індивідуальних теплових пунктів, котелень, ліфтів, насосів, домофонів та освітлення дворів, східців і номерних знаків.

Нова газова свердловина

НА Львівщині у Стрийському районі пробурили нову газову свердловину і вже випробували її. Як наголосив директор газової компанії «Західнадрасервіс» Степан Козицький, вона стане четвертою на Дібровському родовищі й здатна забезпечити видобуток 50 тисяч кубічних метрів газу на добу. До відкриття цієї свердловини добовий дебіт родовища становив 200 тисяч кубічних метрів газу. Зокрема, це 20% усього видобутку групи компаній «Західнадрасервіс» у Львівській області. Загалом же до кінця поточного року компанія планує дістати з надр 184 млн кубометрів блакитного палива проти 167,6 млн кубометрів торік.

Авдіївський коксохім законсервували

НА Донеччині вже півроку не працює Авдіївський коксохімічний завод. Всі дев’ять коксових батарей підприємства вперше за всю його 60-річну історію повністю остудили — перевели у стан холодної консервації. Це сталося після квітневих обстрілів, коли внаслідок влучання рашистських ракет у виробничі цехи 10 робітників загинули, а 15 зазнали тяжких поранень.

На цьому заводі до активної фази бойових дій трудилися 4 тисячі працівників, крім того, виконували роботи 1,5 тис. підрядників. Тепер вони у простої, чимало краян стали біженцями. Виконувач обов'язків генерального директора Авдіївського коксохімічного заводу Юрій Кциненко повідомив, що коли в Авдіївці знову буде мир і ситуація з безпекою дозволить повертатися додому, підприємство запустять. Вже є план відновлення потужностей: для того, аби почати роботу, знадобиться 8-10 місяців інтенсивного ремонту.

У вирі інфляції

ЗА ПІДСУМКАМИ року в Україні очікується спад реального валового внутрішнього продукту на 35,6%. Такий прогноз оприлюднив Національний банк у своєму інфляційному звіті. Водночас незалежні експерти застерігають, що вартість харчів (найбільш чутливої інфляційної складової) підскочить більше — на 40-45%. Найсильнішим ризиком для цього сценарію називають затягування війни та її ескалацію, посилену еміграцію, енергоризики проходження зими, припинення транзиту газу. Також це станеться, якщо Нацбанк продовжуватиме друкувати гроші «з повітря» у колишніх обсягах…

Так і є. Аби якось покрити дефіцит бюджету, НБУ постійно «вмикає верстат» та додруковує потрібну кількість грошей. Нинішнього року через війну різко зросли витрати на армію. Тепер один місяць видатків на військо потребує стільки грошей, скільки раніше виділялося на цілий рік. Їх десь потрібно брати. Щоб затулити бюджетну дірку, Мінфін випускає військові облігації, які переважно викуповуються Нацбанком. Це також змушує НБУ друкувати гроші, не підкріплені реальним товаром… Словом, маховик інфляції дедалі дужче набирає обертів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет-2023: суцільні рекорди
Читати
Велике «відмивання»
Читати
Жнива тривають
Читати
Iндекс борщового набору
Читати
Жертви звірств окупанта
Читати
Повертаються до життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове