Архів
Вівторок,
8 листопада 2022 року

№ 41 (19985)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Вступна кампанія: підсумки

Олег Григоренко.

Цьогорічна кампанія вступу до ВНЗ наближається до завершення. І хоча до 30 листопада ще є шанс устигнути стати студентом-контрактником за рахунок додаткового набору, вже можна підбити перші підсумки: наскільки позначилася війна на кількості охочих здобути вищу освіту, які виші та спеціальності найпопулярніші серед абітурієнтів.

ЧЕРЕЗ воєнний форс-мажор випускники шкіл замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання писали національний мультимедійний тест (НМТ) із трьох предметів. За його результатами вони і вступали до вищих навчальних закладів. Загалом НМТ склали майже 215 тисяч абітурієнтів. З них понад 23 тисячі осіб зробили це за кордоном у 58 містах 32 країн світу.

Між іншим, понад 10 тисяч учасників національного мультимедійного тестування набрали 200 балів бодай з одного предмета. Майже 2 тисячі чоловік — із двох предметів та понад 560 — із трьох. Це дуже високий показник. Щоправда, на думку експертів, завдання ЗНО попередніх років були складнішими, ніж у цьогорічному мультимедійному тестуванні.

Порівняно з 2021-м кількість вступників зменшилась. Так, у Харкові заяв на вступ було подано майже втричі менше, ніж торік, у Вінницькій, Житомирській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській областях — удвічі менше. А от Волинь, Тернопільщина, Полтавщина, Рівненщина, Хмельниччина і навіть прикордонна Сумщина втратили «лише» по кілька тисяч заяв. Єдина область, на показники якої не вплинула війна, — Кіровоградська: до місцевих вишів абітурієнти подали майже стільки ж заяв, як і 2021-го. Очевидно, на числі вступників у регіонах справили вплив виші, що переїхали з небезпечних міст, а також кількість внутрішніх переселенців, яка суттєво різниться по областях.

На бюджет у вітчизняні університети та інститути нині вступило понад 63 тисячі осіб, на платну форму навчання — майже 78 тисяч. Для порівняння, минулого року на навчання державним коштом були зараховані майже 59 тисяч абітурієнтів, на контракт — понад 71 тисяча.

В умовах повномасштабної війни законодавчо запровадили можливість для вступників із тимчасово окупованих територій та тих, де точаться бої, бути зарахованими на навчання до вишів у межах державного замовлення за спеціальною квотою. Цього року уряд збільшив держзамовлення за нею і в тимчасово переміщених закладах вищої освіти та закладах Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей — до 40% від максимального обсягу держзамовлення.

Іще одна особливість вступної кампанії-2022 стосується контрактників вишів, які так і проживають на тимчасово окупованій території або в районі проведення воєнних дій, а також переселенців із цих регіонів. На якому б курсі вони нині не були, їх переведуть на бюджетну форму навчання. Таку ж змогу дістали діти загиблих захисників України, учасники бойових дій, особи з інвалідністю, набутою внаслідок війни, та їхні діти.

На які спеціальності вступники подали найбільше заяв? У лідерах комп’ютерні науки, міжнародні відносини, економіка, право, філологія, інженерія програмного забезпечення, менеджмент, маркетинг, журналістика, а також медицина, фармація і психологія. Як бачимо, мало охочих щось будувати, виробляти, конструювати, навчати дітей у школі.

Разом із тим список найпопулярніших серед абітурієнтів міст залишився незмінним. Як і раніше, більшість намагалася вступити до університетів Києва, Львова, Одеси, Дніпра, Харкова. І це попри те, що останнє аж ніяк не назвеш сьогодні комфортним для життя через постійні обстріли. У небезпечних регіонах навчання організоване онлайн. Навіть вступати там можна було дистанційно — співбесіди та творчі конкурси проводились у прямому ефірі, й це стало додатковим плюсом для абітурієнтів. До вишів Дніпра було чимало охочих вступити з Херсона та Запоріжжя, до Харкова — з Донецької та Луганської областей. Але на першому місці за популярністю залишається, безсумнівно, Київ.

Рейтинг найпопулярніших вишів за кількістю поданих заяв вступників такий: Національний університет «Львівська політехніка» — 28,3 тис., Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ) — 27,6 тис., Львівський національний університет імені Івана Франка — 27,3 тис., Київський національний університет імені Тараса Шевченка — 26,8 тис., Національний авіаційний університет — 18,2 тис. заяв.

А ось список вишів за рекомендаціями на бюджет дещо відрізняється. Тут у беззаперечних лідерах Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», де нині розпочнуть навчання коштом держави 3,9 тис. першокурсників. За ним ідуть Національний університет «Львівська політехніка» та Київський національний університет імені Тараса Шевченка, студентами-бюджетниками в кожному з яких стали 2,9 тис. абітурієнтів, Львівський національний університет імені Івана Франка — 2,3 тис., Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — 1,5 тис. Остаточні дані з’являться наприкінці листопада.

…А тим часом агресія кровожерної країни-сусідки триває. Не виключено, що і наступного року вступна кампанія буде так само обпалена війною. У МОН повідомили, що опрацьовуються два шляхи розвитку подій на 2023-й: так званий мирний — за результатами традиційного ЗНО, і воєнний, який передбачає складання оновленого варіанта національного мультипредметного тесту.

Дуже сподіваємося, що буде застосований «мирний план»…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет-2023: суцільні рекорди
Читати
Велике «відмивання»
Читати
Жнива тривають
Читати
Iндекс борщового набору
Читати
Жертви звірств окупанта
Читати
Повертаються до життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове