Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Добре вродила гречка

Галина ВЕРНИГОРА.

ТРЕТІЙ рік поспіль область займає перше місце в Україні за обсягами виробництва гречки. Як повідомили у департаменті АПР та економічної політики обласної військової адміністрації, цього року під круп’яну на 10% збільшили посівні площі і вона добре вродила — дає по 14 центнерів із гектара.

Є ще одна добра новина для любителів каші з ядриці. Зниження ціни на гречану крупу, яке спостерігається сьогодні в Україні, зберігатиметься і надалі. Оскільки під нею збільшили посівні площі у багатьох регіонах. Разом із тим на складах залишилися значні торішні запаси, які потрібно реалізувати, щоб звільнити їх під новий урожай.

Внутрішні біженці

ВІД ПОЧАТКУ війни в краї знайшли прихисток і допомогу більш ніж 106 тисяч українців, котрі евакуювалися через дії російських окупаційних військ. Частина з них завдяки зусиллям наших військових уже повернулась додому. На сьогодні, за даними департаменту соціального захисту населення ОВА, в регіоні залишаються проживати понад 72 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Найбільше їх на території Житомирського району — 33 649. При цьому із загальної кількості переселенців 8839 осіб є вихідцями з Донеччини, 3387 — з Луганщини, 3178 — з Харківщини, 2365 — з Херсонщини, 1198 — із Запоріжжя, 352 — з АР Крим.

Найгострішою проблемою переселенців є житлова. Днями ключі від соціальних квартир отримали вісім родин, які евакуювалися до Житомирщини з Маріуполя, Енергодара, Бахмута, Соледара, Костянтинівки, Нової Каховки, Голої Пристані, Богданівки. При цьому шість помешкань було облаштовано у селищі Нова Борова та по одному — в Житомирі і Новограді-Волинському. Нове житло було придбане за сприяння міжнародних партнерів спільно із Мінсоцполітики та Держмолодьжитла.

Iнспектували лінії укріплення

ПРИКОРДОННИКИ разом із представниками Ради національної безпеки та оборони, командування Збройних сил України проінспектували лінії укріплення безпосередньо від українсько-білоруського кордону в глиб області. «Наочно переконалися в тому, що наша щоденна праця з посилення обороноздатності дає суттєвий результат, який стане кісткою в горлянці ворога, якщо той ризикне сунутися на Українське Полісся», — повідомив начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Не покладаються на державу

ІЗ ПОЧАТКУ року до служб зайнятості у районах краю за сприянням у працевлаштуванні звернулися понад 36 тисяч безробітних жителів Житомирщини. Проте лише кожний четвертий-п’ятий зміг знову працевлаштуватися. Тим часом, як зазначають у пресслужбі обласного центру зайнятості, станом на початок жовтня тільки близько 9700 краян отримували допомогу із безробіття. Решта ж із різних причин не поспішає набувати статусу безробітного. Вочевидь, чимало безробітних житомирян, перебиваючись неофіційними тимчасовими підробітками, не покладаються на допомогу держави.

Заарештовано активи зрадника

ЗА МАТЕРІАЛАМИ обласного управління СБУ, накладено арешт на активи підприємства, розташованого в регіоні, кінцевим бенефіціаром якого є родина екснардепа-зрадника, а нині гауляйтера тимчасово окупованої Херсонщини Володимира Сальдо. Бізнес-структура пов’язана із видобуванням та обробленням граніту. «Прибуток, отриманий від її діяльності, Сальдо спрямовував на фінансування дій, направлених на зміну меж території України, а також на ведення війни проти нашої держави», — йдеться у повідомленні спецслужби. Вирішується питання щодо передачі арештованих активів Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Нагадаємо, днями у Херсоні ЗСУ підірвали власність підозрюваного в держзраді Сальдо — приміщення будівельно-монтажного управління, де росіяни зберігали боєкомплекти.

Для захисту, а не для профілактики

НЕ ВЩУХАЮТЬ розмови про ймовірність ядерного удару рф по Україні. Міністерство охорони здоров’я подбало про безплатне розповсюдження серед громадян таблеток калію йодиду. Зокрема, станом на жовтень у обласному центрі сімейні лікарі видали пацієнтам понад 9 тисяч цього препарату. Втім, щодо їхнього вживання у разі, як мовиться, «не дай, Боже, чого», у самих медиків є певні застереження, які озвучила заступниця медичного директора обласного центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Перчик.

За її словами, людям за 40 років калію йодид приймати взагалі не рекомендується, бо негативні наслідки вживання препарату переважають над позитивними. До того ж його не можна приймати для профілактики — лише у разі оголошення радіаційної небезпеки. «Якщо людина прийматиме калію йодид зараз, без оголошення радіаційної аварії, то це може призвести до дуже поганих наслідків надалі для її здоров’я», — заявила фахівець.

Грибний сезон

НИНІ у лісах краю чимало любителів тихого полювання. Стрічки у соцмережах рясніють знімками рекордних грибних «трофеїв»: білі, польські, маслюки, лисички… А що вже смачні із них страви! Народ не нахвалиться.

Як кажуть краяни, маслюків вродило дуже багато — хоч сідай на одному місці і ріж. А от білі гриби доводиться пошукати. Проте завзяті грибники, які знають місцини, приносять із лісів і насаджень повні кошики та відерця. В області сьогодні повсюди продають гриби на ринках та вздовж трас. За п’ятилітрове відро білих грибів правлять 400 гривень, а маслюків — 150-200.

Печі-буржуйки для фронту

ЗСУ щодня додають нам віри в Перемогу. Вибивають окупанта та звільняють українські території. Українці в тилу гуртуються, щоб підтримувати наших захисників… Так, чергова вантажівка із харчами, бутильованою водою та засобами гігієни відправилася днями з регіону на схід країни для потреб військових. «Це не одноразова акція, допомога нашим військовим — це наш громадянський обов’язок. Скоро зима, нашому війську необхідно зігріватись. Тож цього разу на схід поїхали ще й виготовлені майстровитими краянами або придбані на пожертви печі-буржуйки», — йдеться в повідомленні Житомирської міськради.

Братня допомога

ЕСТОНІЯ допоможе відбудувати зруйнований росіянами міст через річку Ірша у Малині, спрямувавши на відновлювальні роботи близько 1 млн євро. Пошкоджена переправа розділяє 30-тисячне місто і створює значні незручності для його жителів та підприємств, розташованих неподалік Малина.

Також ця прибалтійська країна передала області перші три із 12 обіцяних пасажирських автобусів, які прибули до Лугинської, Брусилівської та Малинської громад. У цих громадах під час війни частина комунального транспорту була знищена. Отримані автобуси допоможуть громадам у перевезенні жителів до соціальних та освітніх закладів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове