Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Шлюб в умовах війни

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Мій наречений захищає Батьківщину від ненависного російського агресора. Нині посилились активні бойові дії, обстріли не вщухають. Дуже переживаю не тільки за долю рідних, а й за коханого, бо під серцем ношу його дитину, про яку він так мріяв. На жаль, раніше не оформили наші з ним стосунки офіційно — чекали приходу весни. Тепер і раді б це зробити, так війна в країні. Що порадите?» — запитує Ніна К. із Дніпра.

ВІЙНА не має ставати на заваді коханню! Саме тому Урядом України в умовах воєнного стану було ухвалено особливий порядок державної реєстрації шлюбу.

Постановою Кабінету Міністрів України № 213 від 07.03.2022 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» забезпечено реалізацію гарантованого державою права на шлюб в умовах воєнного стану та визначено особливий порядок державної реєстрації шлюбу для військовослужбовців Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, осіб начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки та працівників закладу охорони здоров’я.

Цією постановою врегульовано порядок проведення відділами державної реєстрації актів цивільного стану державної реєстрації шлюбу вказаної категорії осіб. Військовослужбовець має можливість подавати заяву про державну реєстрацію шлюбу безпосередньому командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві. Надалі така заява передається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого іншим із майбутнього подружжя подано заяву про реєстрацію шлюбу особисто.

Також безпосередній командир військовослужбовця може складати акт про укладення шлюбу. Вказана процедура може здійснюватися без особистої присутності одного чи навіть обох наречених із використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома.

В умовах дії воєнного стану державна реєстрація шлюбу може здійснюватися керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених. У цьому разі акт про шлюб може бути складений у присутності наречених або з використанням засобів відеозв’язку з тим, хто відсутній, за участі двох свідків.

Надалі, як і зазначено вище, акт надсилається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, де складається актовий запис про шлюб та вносяться відомості до відповідного Реєстру.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове