Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

За упокій по-дніпровськи

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Управління СБУ в Дніпропетровській області сповістило про ліквідування масштабної злочинної схеми в комунальному підприємстві мерії Дніпра. Затримано й повідомлено про підозру відразу десятьом, тобто мало не всім, штатним посадовим особам КП «Міська ритуальна служба» на чолі з директрисою Вандою Сіровською.

ІДЕТЬСЯ про міське похоронне бюро. Мимоволі в уяві спливає роман «Дванадцять стільців», образ головного героя якого (Остапа Бендера) списано з нашого земляка — нікопольського афериста Осипа Шора. У романі гробових справ майстер Безенчук, вихваляючи свій товар, запевняв: «У нас що не труна, то огірочок». На кшталт цього підлеглі Ванди Сіровської гарантували рідним покійників такі місця на кладовищах, які вони «самотужки нізащо не знайдуть». Звісно, послуга коштувала недешево. Аби отримати дозвіл на поховання на одному з десяти міських цвинтарів, необхідно внести до каси 3,5 тисячі гривень — стільки коштує необхідна довідка. Та це ще не все. Похоронним «майстрам шахрайства» необхідно було сплачувати готівкою хабарі: 30, 40, 50 і навіть 60 тисяч гривень!

Такса залежала від «платоспроможності» родичів померлого, стану кладовища та бажаної «адреси» на ньому. Те, що платити потрібно обов’язково, не обговорювалося. Ніяких пільг, знижок і заслуг — ні живих, ні померлих — служба не визнавала. Більше того, в разі відмови родичів небіжчика платити «данину» хабарники хитромудро чинили їм усілякі бюрократичні перепони, не дозволяючи поховання. Таким чином, знімали, як мовиться, останню свитину з більшості містян. Здирникам удавалося з місяця в місяць «заробляти» щонайменше сім мільйонів гривень. За підрахунками стражів правопорядку, річний прибуток на всіх разом сягав близько 84 мільйонів!

Нарешті цьому злочинному «бізнесу» покладено край. Шахраїв затримано й передано під варту. Ведеться слідство за ч. 3-ю ст. 368-ї ККУ — одержання службовими особами неправомірної вигоди. Що й казати, добре спрацювали правоохоронці. Однак «муляє» одне запитання до них. У повідомленні СБУ, зокрема, наголошується, що чиновники систематично, навіть під час воєнного стану, вимагали хабарі за місця на міських кладовищах. Виходить, робили це роками, але у правників терпець увірвався тільки сьогодні, у війну? Аж тепер вони змогли осягнути розмах свавілля негідників, підрахувавши їхній річний «бюджет»?

У той же час для мешканців Дніпра ця афера не становила великої державної таємниці. Один із громадських активістів у соціальних мережах написав: «Сумно те, що в поліції та прокуратурі Дніпра про це неподобство добре знали давно, але мовчали. СБУ сміливо взялася за цю справу з однієї причини: досі зловмисників прикривав депутат облради від ОПЗЖ Михайло Кишляк. Оскільки тепер він в опалі, гріх не скористатися нагодою». Люстраційно-антикорупційна рада Придніпров’я, погоджуючись із цією думкою, висуває ще й свою версію: в обласній Службі безпеки України змінилося керівництво.

Так це чи ні, напевно не відаємо, та є в цій справі ще такий момент. Операцію з викриття зловмисників здійснили відразу три бойові структури — СБУ, Нацполіція і Західна окружна прокуратура міста Дніпра. Ось скільки маємо стражів законності! Цікаво, де вони були раніше?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове