Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Неофіційно працюєш? Відберуть субсидію

Олена БЕГМА.

КАБМІН ініціював зміни до закону «Про працю», якими хоче позбавити допомоги у зв’язку з безробіттям та субсидій тих, хто працює без трудових договорів. Уточнюється — довести саме таку зайнятість має суд. І якщо він визнає, що громадянин виконував роботу без сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то на основі ухвали Феміди в нього заберуть право на виплати через безробіття протягом двох років. На такий же термін автори законопроєкту пропонують позбавляти неофіційно працюючих і субсидій у разі встановлення відповідного факту судом.

До відома: з 1 січня цього року максимальний розмір допомоги у зв’язку з безробіттям становить 9924 грн, а мінімальний — від 650 до 1 тис. грн.

Перерахунок пенсій

ПІДВИЩЕННЯ з 1 жовтня мінімальної заробітної плати в країні з 6,5 тис. до 6,7 тис. грн позначилось і на мінімальній пенсії, яка прив’язана до цього соціального показника. Віднині вона зросла до 2680 грн. Цю суму отримають близько 1,5 млн пенсіонерів віком од 65 років, що мають необхідний стаж (чоловіки — щонайменше 35 років, жінки — принаймні 30), повідомив Пенсійний фонд. Разом із тим для пенсіонерів од 70 років із необхідним стажем розмір мінімальної пенсії збільшився до 3000 грн. Ще для 2,8 млн людей поважного віку у зв’язку із проведеним перерахунком пенсії зростуть у середньому на 231 грн. А до пенсій 1,2 млн осіб віком від 70 до 75 років, які одержують виплату менш ніж 10,34 тис. грн, щомісяця доплачуватиметься компенсація у розмірі близько 300 грн.

Пересічний розмір пенсії в Україні на 1 жовтня становив 4539,4 гривні.

Суспільні роботи для незайнятих

В УМОВАХ воєнного стану в Україні спростили процес притягнення безробітних до суспільно важливих робіт. Цей механізм врегульовано Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженим постановою Кабміну від 13.07.2011 р. №753, повідомляє Державний центр зайнятості.

Отже, для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, прийнятною вважається така суспільно корисна робота, яка не потребує кваліфікації, професійної підготовки, або така, що потребує первинної професійної підготовки безпосередньо на робочому місці. Заробітна плата має бути не нижче розміру мінімальної. При цьому за увесь час виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану за особою зберігається статус безробітного.

Ну а що буде, скажімо, якщо безробітний все ж відмовиться виконувати таку тимчасову роботу? Згідно з новим регламентом, якщо громадянин двічі поспіль відхилить пропозицію центру зайнятості «попрацювати на суспільно корисних роботах», то фінансова допомога від держави припиниться. Соціальні служби набули права позбавляти таких осіб статусу безробітного.

Стартувала програма соціального житла

В УКРАЇНІ почала діяти програма з надання соціального житла для тимчасового проживання багатодітних сімей, вимушених переселенців та родин, житло яких зруйноване внаслідок бойових дій. «Уряд напрацьовує різноманітні механізми вирішення житлової проблеми українців, яких агресор позбавив даху над головою. Один із них — надання житла для тимчасового проживання. У Сумах дев’ять родин уже отримали соціальне житло. Ще дві родини оселяться в Ромнах», — заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. За його словами, найближчим часом соціальне житло одержать сім’ї у Чернігові, Житомирській та Київській областях.

Загалом Держмолодьжитло вже придбало 60 квартир для тимчасового розміщення громадян на Сумщині, Київщині, Житомирщині та Чернігівщині. Квартири за програмою надаються громадянам «під ключ» — із ремонтом, меблями. Побутовою технікою, спальними речами та посудом забезпечують благодійні організації.

Нове про різдвяні богослужіння

ПРАВОСЛАВНА церква України дозволила цього року за рішенням настоятеля і громади проводити богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня — разом з усім світом. Такою є ухвала Священного Синоду Української православної церкви (Православної церкви України) у відповідь на численні запити та з огляду на дискусію, яка протягом багатьох років точиться в церкві та у суспільстві, а також для вивчення реальної церковної потреби у здійсненні незабаром календарних змін. Водночас митрополит Київський та всієї України Епіфаній наголосив, що в разі звершення такого богослужіння його учасники цього дня звільняються від обмежень посту.

7 січня православні церкви, а також УГКЦ святкують Різдво Христове за юліанським календарем. Римо-католицька церква, більшість протестантських церков і православних церков світу — 25 грудня.

Хліб продовжує дорожчати

СУПЕРМАРКЕТИ оновили цінники на найпопулярніші сорти хліба — батон та пшеничний. Решта поки що залишилась за старими цінами. Так, пшеничний хліб подорожчав із 29,35 грн до 31,35 грн за 650 грамів. Хліб ТМ «Цар хліб» залишився на попередньому рівні — 31,69 грн за 600 грамів. Нарізаний батон торгової марки «Рум’янець» уже коштує 22,25 грн за 450 грамів, «Хлібодар Дніпровський» з 10,65 грн доріс у ціні до 10,90 грн за 500 грамів…

Від початку війни вартість хліба та хлібопродуктів збільшилась на 15-20%. Це досить невелике зростання порівняно з цінами на інші продукти. Пекарям вдається суттєво не піднімати вартість своєї продукції завдяки пільговим цінам на газ, які діятимуть до 30 квітня 2023 року.

Адміністративні послуги — ціни кусаються

ІЗ 1 ЛИСТОПАДА поточного року в нас збільшиться вартість термінового оформлення внутрішнього та закордонного паспортів. Так, згідно з постановою Кабміну №1180, вартість оформлення паспорта громадянина України впродовж 10 днів (а це є термінове оформлення) подорожчає з 252 до 496 грн. Оформлення ж закордонного паспорта протягом трьох чи семи днів зросте із 704 до 992 грн. У той же час вартість оформлення та обміну проїзного документа переселенця збільшиться з 226 до 452 грн.

Також у постанові йдеться, що через пів року після скасування воєнного стану і звичайне (не термінове) одержання внутрішнього паспорта, крім оформлення паспорта вперше, за 20 днів зросте зі 126 до 248 грн. А оформлення закордонного паспорта за 20 днів подорожчає з 352 до 496 грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове