Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну

Звільняють «простір для маневрів»

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що окупаційна адміністрація закликала жителів обласного центру терміново евакуюватися з правого берега Дніпра на лівий. Також активно ведеться пропаганда виїзду на територію росії – заманюють так званими сертифікатами на придбання житла та «підйомними».

СПОНУКАВ загарбників до таких дій, очевидно, контрнаступ наших Збройних сил. Зокрема, за даними радника мера Херсона Романа Головні, колабораціоністи почали вивозити свої сім’ї у Ростов іще кілька тижнів тому. Днями гауляйтер володимир сальдо поінформував, що протягом шести днів планується перевезти у росію 50-60 тисяч осіб із числа місцевого населення, ба навіть уже відправилися перші автобуси. Утім, турботою про безпеку людей тут і не пахне: за словами того ж сальда, «потрібен простір для маневрів російської армії». У Херсонській облраді зауважують, що окупанти стали ще більше грабувати місто, а це також може свідчити про плани відступу із правого берега Дніпра. Який треба буде чимсь прикривати, от і намагаються залучити до цього мирне населення.

Водночас рашисти продовжують будувати фортифікаційні споруди: українські військові фахівці зазначають, що, ймовірно, вони таки намагатимуться утримати місто під своїм контролем. Призначений нещодавно командувачем об’єднаного угруповання російських військ в Україні генерал сергій суровікін заявив, що не виключене ухвалення «непростих рішень» стосовно Херсона, і звинуватив ЗСУ у підготовці ракетного удару по дамбі Каховської ГЕС.

Українська сторона, звісно ж, спростувала ці інсинуації. «Ризикувати життями наших людей Збройні сили не будуть. А отже, таких провокацій слід очікувати від тих, хто їх анонсував, як було вже десятки разів. Проте підрив позбавить Північнокримський канал води. Тому все це більше схоже на те, що рашисти придумали привід, чому відходять на другий берег», — заявив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. Журналіст Денис Казанський має подібну думку: оголошена окупантами евакуація може означати підготовку провокацій, мовляв, недарма вони збирають натовпи людей. Отож він закликає жителів Херсона не брати в цьому участі, натомість радить охочим виїхати зробити це самостійно.

Тим часом головний козир, яким рашисти намагаються заманити українців на свою територію, тобто так званий житловий сертифікат, більше скидається на безкоштовний сир у мишоловці. Він являє собою іменний документ, що дає право на субсидію певним категоріям пільговиків для придбання помешкання. Розмір соцвиплати прив’язується до умов конкретної федеральної чи регіональної програми та розраховується від нормативу вартості 1 кв. м загальної площі житлового приміщення по росії станом на дату видачі сертифіката та складу сім’ї. Зокрема, затверджена сума на друге півріччя поточного року становить 83 420 рублів. Як інформують російські ЗМІ, приміром, у найдепресивнішому регіоні рф — Хабаровському краї — квадратний метр коштує в середньому 110 тис. рублів.

Знову-таки не від великої любові вирішили обдарувати українців сертифікатами, яких вистачить хіба що на придбання якоїсь халупи в диких просторах московії, окупанти, яким байдуже й на своє населення та його негаразди. Українські експерти вбачають у такому «атракціоні щедрот» приховану депортацію херсонців, аби на їхнє місце заселити росіян. Які під теплим українським сонцем іще палкіше любитимуть свою холодну та сиру «родіну» і слугуватимуть приводом для чергового «захисту рускоязичних» та інструментом для русифікації захоплених територій. Крім того, ворогу треба поповнювати людські втрати, а отже, військовозобов’язані херсонці, які вирішать стати «рускімі», з високою імовірністю можуть бути мобілізовані до загарбницького війська.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове