Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Першочергово — військові потреби

Марина ТІШКОВА.

Друга половина вересня і жовтень минули в атмосфері оптимістичній і водночас тривожній: українці раділи успіхам нашого війська, оплакували загиблих внаслідок ворожих ракетних ударів та намагалися впоратися з проблемами, спричиненими війною, — підвищенням цін на харчі на іншими. Парламенту потрібно було законодавчо реагувати на виклики, що він і робив.

ЧИ не найбільш резонансними питаннями стали повернення акцизу на ввезення пального та розпоряджання коштами Дорожнього фонду. Нагадаємо, коли почалася повномасштабна війна, цей вид податку було скасовано, а стосовно грошей фонду затверджено, що до кінця року їх можна використовувати тільки на погашення боргів та фінансування війська. Утім, іще наприкінці серпня Мінінфраструктури запропонувало змінити концепцію, бо, мовляв, потрібно відновлювати зруйновані через бойові дії дороги та мости і загалом утримувати транспортну інфраструктуру.

Після бурхливих обговорень документи таки благословилися на світ силами «монокоаліції» та депутатських груп, яких після розформатування фракції «ОПЗЖ» побільшало. Отож розміри акцизів встановлено такі: бензин, дизель, біопальне — 100 євро за 1000 літрів; газ — 52 євро за 1000 літрів. Податок на додану вартість залишили на рівні 7%. Передбачено пільгу для військових: нульовий акциз за 1000 л у період дії воєнного та надзвичайного стану (але не пізніше 1 липня 2023 року; втім, цей строк можна законодавчо подовжити, якщо виникне така потреба).

Кошти Дорожнього фонду стали «скелею» спотикання. Опозиція наполягала, що сьогодні важливішими для України є все-таки проблеми оборони, а не стан асфальту. Важко, проте, заперечити, що внаслідок бойових дій транспортна інфраструктура зазнала критичних руйнувань, і відновлювати її таки треба. Зрештою вдався такий компроміс: передусім ці кошти буде спрямовано на воєнні потреби, а половину використають на будівництво та реконструкцію міжнародних автомобільних пунктів пропуску з країнами ЄС.

Велику частину парламентської діяльності впродовж вересня — жовтня становив бюджетний процес. Проєкт головного економічного документа держави, за яким вона житиме наступного року, був проголосований у першому читанні 7 жовтня (див. номер за 25 жовтня, «Працюють над кошторисом»). Цьогорічний держбюджет перебуває у постійному коригуванні: його змінили вже восьмий раз. Отож, згідно із законом, ухваленим 18 жовтня, військові видатки цього року збільшили на 387 млрд грн. Міноборони спрямують 365,16 млрд грн (в тому числі на оплату праці — 219,13 млрд грн), МВС — 12,9 млрд грн, СБУ — 3,74 млрд грн, Головному управлінню розвідки — 3,17 млрд грн, Держспецзв’язку — 1,25 млрд грн, Управлінню держохорони — 0,59 млрд грн, Службі зовнішньої розвідки — 45 млн грн.

Приділили депутати увагу і питанням менш «глобальним», однак важливим. Зокрема, військовим, котрі мають трьох і більше неповнолітніх дітей і з якихось причин не скористалися своїм правом не бути мобілізованими, надана можливість звільнитися зі служби під час воєнного стану. Це рішення ухвалене конституційною більшістю голосів.

Також посилено контроль за продажем ліків: за щойно ухваленим законом, медичним працівникам заборонено призначати рецептурні засоби без оформлення відповідного рецепта, а аптечним закладам — продавати такі товари покупцям, які не показали цього документа. Утім, зміни почнуть діяти через три місяці з дня скасування воєнного стану.

Серед іншого парламент створив низку тимчасових слідчих комісій, які займатимуться різними негараздами. Зокрема, розслідуватимуть злочини російської армії в Україні, порушення у процесі розпоряджання гуманітарною допомогою та держмайном, призначеним для розміщення переселенців, факти, які сприяли окупації Автономної Республіки Крим, тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове