Архів
Вівторок,
1 листопада 2022 року

№ 40 (19984)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

«Брудна бомба», брудні методи

Михайло ВЕДМІДЬ.

Згідно з повідомленнями Генштабу ЗСУ, російські війська минулого тижня не полишали спроб ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

УТІМ, усі їхні штурми були невдалими, а у п’ятницю, 28 жовтня, тільки поблизу Майорська, що також на Донеччині, Збройні сили України знищили близько 300 окупантів, які готувалися до атаки. Тривали бої й на Луганщині, де наші захисники щодня просувалися вперед, незважаючи на численні контр­атаки противника. До речі, як поводять себе зайди на «визволених» ними землях, розповів глава Луганської ВЦА Сергій Гайдай: «Російські окупанти масово вивозять з Лисичанська майно громадян нібито для потреб оборони. Це такий новий вид мародерства. Пояснюють, що вони діють за новим указом путіна — беруть необхідне для потреб оборони. З кожною ротацією в квартирах лисичанців стає все чистіше»…

Тривали ракетно-артилерійські дуелі й на півдні, зокрема на Херсонщині, де на окремих ділянках фронту наші Сили оборони, за твердженням деяких експертів, досягли паритету чи навіть уже й переважають ворога у вогневій моці та кількості артилерії.

Проте головною й найбільш обговорюваною подією стала «бавовна», яка минулої суботи задиміла у тимчасово окупованому Севастополі анексованого рф Криму. Там унаслідок ранкових вибухів пошкоджено військові кораблі російського чорноморського флоту. Місцеві телеграм-канали стверджували, що серед підірваних суден і флагман російського флоту «Адмірал Макаров». «Бай-бай, «Адмірал Макаров», — підписали фото і відео із Севастопольської бухти кримські партизани.

Міноборони росії стверджує, що «теракт» вчинено нібито з допомогою українських безпілотників, якими керували українські та британські фахівці: «З урахуванням проведеного 29 жовтня цього року київським режимом з участю фахівців Великої Британії терористичного акту проти кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, задіяних у гарантуванні безпеки «зернового коридору», російська сторона припиняє участь у реалізації угод щодо вивезення сільськогосподарської продукції з українських портів». Нагадаємо, що ця угода мала діяти мінімум до 22 листопада з наступним можливим продовженням. У світі таку заяву кремля засудили і закликали рф не порушувати взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань.

А почався минулий тиждень із розмов між високопоставленими військовими. Їхнім ініціатором був міністр оборони рф сергій шойгу. Він телефоном поспілкувався зі своїми колегами з Туреччини, США, Великої Британії та Франції. Звинуватив Україну у підготовці до застосування радіологічної зброї — так званої брудної бомби.

Після такої заяви перше, що дуже багатьом спало на думку, — росія сама готується застосувати цей «бруд», і не тільки словесний, а й радіоактивний. А спало тому, що кремль уже привчив до ситуації, коли власні гріхи і злочини він перекладає на своїх опонентів.

Тож не дивно, що у спільній заяві міністерств закордонних справ трьох західних ядерних держав (Франції, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів) твердження шойгу назвали брехливими: «Сьогодні міністри оборони кожної з наших країн поговорили з міністром оборони росії сергієм шойгу на його прохання. Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто брехливі звинувачення росії в тому, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на власній території. Світ розгледить будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації». У заяві також наголошується, що провідні країни Заходу підтримують суверенітет та територіальну цілісність України перед лицем агресії росії.

Трохи згодом подібну заяву стосовно цього зробили і в Євросоюзі: «Ми відкидаємо відверто неправдиві звинувачення росії, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на власній території, намагаючись створити привід для подальшої ескалації».

Водночас у ЄС нагадали про ракетні удари з боку росії по цивільній інфраструктурі України, включно з критичною енергетичною: «Ми чуємо відверту брехню з боку російської федерації про те, що вона б’є лише по військових об’єктах. Насправді чим більшої поразки російська армія зазнає на полі бою, тим сильніше вона обстрілює цивільні об’єкти, намагаючись тероризувати українське суспільство та послабити його рішучість». Також наголошується, що вбивства мирних жителів і систематичні обстріли критичної інфраструктури, позбавлення цивільного населення таких послуг, як водо-, електропостачання та опалення, особливо з наближенням зими, «є грубим порушенням міжнародного права». У заяві ЄС ідеться про непохитну підтримку з боку Євросоюзу і робиться висновок: «Морально і політично росія вже програла цю війну. І все частіше програє на полі бою. Україна переможе, і ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно».

До речі, фахівці з Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що дзвінки шойгу — це чергова провокація рф, мета якої — розхитування єдності в лавах НАТО та намагання уповільнити військову допомогу Заходу для України.

Дещо загадковим у цьому сенсі став неофіційний візит до Києва очільника ЦРУ. Він був таємним і не розголошувався, проте про нього стало відомо ЗМІ. Чи випадково? Навряд чи дізнаємося. Але деяких спостерігачів насторожив той факт, що подібний візит до столиці України глава розвідувального відомства США вже робив напередодні широкомасштабного вторгнення рф в Україну, яке таки відбулося. Тож відповідні паралелі не можуть не викликати занепокоєння.

А міністр оборони США Ллойд Остін публічно попередив кремлівське керівництво, що в разі застосування рф ядерних компонентів у війні проти України кремль дістане серйозну відповідь, і не тільки від Сполучених Штатів. Водночас Остін зауважив, що Америка наразі не бачить жодної ознаки, що путін ухвалив рішення застосувати ядерну зброю або «брудну бомбу». На це й сподіватимемося.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Допомога на розвиток і відновлення
Читати
Затримання гучне, та чи буде покарання?
Читати
Можливості величезні
Читати
Заощаджують, але недостатньо
Читати
Перевірка на ринку пального
Читати
А якщо паспорт прострочений?
Читати
Загрози ворожого впливу
Читати
Використали продуктивно
Читати
Полон і невідомість
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове