Архів
Вівторок,
25 жовтня 2022 року

№ 39 (19983)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я військовий пенсіонер з 1994 року, полковник у відставці, маю вислугу для призначення пенсії 28 років, у листопаді мені буде 76. Перерахунок розміру пенсії здійснюється автоматично чи потрібно звертатися до Пенсійного фонду або судових органів?»

Петро ЇЖАК.

м. Жашків

Черкаської області.

 

НІ, не потрібно. Статтею 63-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб» передбачено проведення перерахунку пенсії у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. Такі перерахунки проводять без особистого звернення пенсіонера.

 

«Чи буду я продовжувати отримувати пенсію, якщо ви-їду за кордон назавжди?»

Софія ВОРОЖБИТ.

смт Чинадієве

Мукачівського району

Закарпатської області.

 

ПРИ ВИЇЗДІ пенсіонера за кордон на постійне місце проживання виплата пенсії припиняється. Оформленням виїзду на постійне місце проживання займається міграційна служба — вона повідомляє Пенсійний фонд про осіб, які оформили такий виїзд, і нарахування пенсії припиняється. Пенсіонер також може подати до Пенсійного фонду заяву та документи про виїзд на постійне місце проживання за кордон і отримати пенсію наперед за шість місяців, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Це передбачено статтею 51-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення».

 

«Я стаціонарно навчався з 2005-го по 2011 рік. Чи можу тепер оплатити за період навчання ЄСВ, щоб ці роки зарахували до стажу?»

Леонід САЛОЇД.

с. Сальне

Ніжинського району

Чернігівської області.

 

ТАК, ви можете сплатити ЄСВ для зарахування періоду навчання до стажу. Для цього потрібно звернутися до органів податкової служби за місцем проживання і написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Сума ЄСВ, яку доведеться заплатити, становитиме 2860 гривень за один місяць. Відповідно до статті 10-ї Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», у разі одноразової сплати ЄСВ за періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, його сума за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Важливо знати й те, що період навчання на очній формі до страхового стажу зараховувався без сплати страхових внесків лише до 1 січня 2004 року. Увесь трудовий стаж, набутий до цієї дати, прирівнюється до страхового стажу.

Зокрема, періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації і перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. Після цієї дати такий період зараховується до страхового стажу лише в разі добровільної сплати єдиного соціального внеску.

 

«Мені 56 років. Трудового стажу маю 25 років, із них шість — підземного. Чи можна мені вже йти на пенсію?»

Валерій ОКОЛІТЕНКО.

с. Висока Піч

Житомирського району

Житомирської області.

 

ТАК, за наявності документів, які підтверджують такий пільговий період роботи та страховий стаж, може бути призначена пенсія за віком зі зниженням пенсійного віку на шість років. Тобто після досягнення 54-річного віку.

 

«Якщо пенсіонер виїде за кордон тимчасово на час війни — чи припинять йому виплату пенсії?»

Сергій КАЛИТКО.

с. Жданівка

Хмільницького району

Вінницької області.

 

НІ, при тимчасовому виїзді за кордон виплата пенсії не припиняється. Виплати можуть лише призупинити — у разі неотримання пенсії протягом шести місяців поспіль (наприклад, якщо людина до виїзду за кордон отримувала пенсію через Укр-пошту та не переадресувала її на банківську картку). Призупинення виплати пенсії передбачено підпунктом 4-м пункту 1-го статті 49-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

 

«Я відпрацював у Чеській Республіці майже вісім років — чи можу розраховувати на бодай якусь соціальну пенсію?»

Василь ЛУКІЯНЧУК.

смт Нова Прага

Олександрійського району

Кіровоградської області.

 

СТАЖ, набутий на території обох держав, України та Чехії, сумується при визначенні права на пенсію за віком. Після досягнення 65-річного віку можна розраховувати на призначення пенсії за наявності не менш ніж 15 років сумарного стажу.

 

«Якщо в мене 29 років стажу в Україні і є ще стаж роботи у Польщі і Німеччині, як можна додати ці роки, щоб отримати загальну суму?»

Леонід КОРОСТІЛЬ.

смт Торчин

Луцького району

Волинської області.

 

СТАЖ, набутий у Польщі, впливає лише на визначення права на призначення пенсії. Тобто, якщо стажу, набутого в Україні, вистачає, щоб призначити пенсію, період роботи в Польщі не впливає на пенсійне забезпечення особи. Угоди про пенсійне забезпечення з Німеччиною немає, тому робота в цій країні не впливає на визначення права на призначення пенсії в Україні.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволено відважних українок
Читати
Збитки множаться
Читати
Державний магазин дров
Читати
Призов скасовано
Читати
Перевірки для переселенців
Читати
Злидні обсідають
Читати
Відновили видобуток
Читати
Полягли, рятуючи інших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове